Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
radic08082020gore

HSS-ovci obilježili godišnjicu smrti Stjepana Radića

PETRINJA – Članovi petrinjske Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke obilježili su 92. godišnjicu smrti Stjepana Radića, koji je umro 8. kolovoza 1928. godine od posljedica teškog ranjavanja u atentatu u Narodnoj skupštini 1928. godine, kada ga je zastupnik Puniša Račić ustrijelio za vrijeme sjednice jugoslavenskog parlamenta u Beogradu i tada još ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu, a ubio Đuru Basaričeka i Pavla Radića, zastupnike HSS-a.

Na istoimenom petrinjskom trgu članovi HSS-a položili su cvijeće i svijeću, a dr. Miroslav Petračić, predsjednik Gradske organizacije HSS-a, tom prigodom je kazao: „Danas je tužan dan za, ne samo za HSS nego za hrvatski narod. Mora se Radiću odati počast, Radić je to zaslužio. Sigurno je jedan od najznačajnijih političara, ljudi koje je vodio Hrvate, ne zbog neke svoje koristi, ne zbog toga da bi nešto Radić realizirao, nego zbog toga što je Radić vidio da bi njegov narod živio da se mora taj narod obrazovati, da mu se mora pomoći da politički djeluje, da se politički angažira, ne samo da sluša. Pogotovo u vrijeme kada je Radić bio student, kada se počinjao baviti politikom“, rekao je uvodno Petračić.

Podsjetio je na poznatu rečenicu koju je Radić izrekao, a to je „Ne srljajte kao guske u maglu“. „Baš ih je sve nastojao uvjeriti da treba razmisliti o tome da je bolje da Hrvati sa zapadnim narodima i državama napravi država, ako već moraju biti u toj državi. Onda je promijenio i naziv stranke u Republikansku stranku. Čovjek koji se nije bojao. Bio je puno puta u zatvoru, i nije se ničega bojao. Tako se nije bojao niti smrti. Rekli su mu da će Puniša Račić pucati, Radić je odmahnuo rukom, otišao u Parlament u Beograd. Nažalost nastradao, ne samo on, nego su i drugi neki ubijeni, neki ranjeni kao on“, podsjeća Petračić.

Na samom kraju je istaknuo kako je Radić ubijen od strane onih koji su tjerali drugačiju politiku koja je bila bezobzirna i koji nisu poštovali narod. Ističe kako je Radić radio za svoj narod i to je radio do kraja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X