Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
hvidratrogirnaslov

HVIDR-a Trogir donirala vrijednu informatičku opremu Prvoj osnovnoj školi Petrinja

PETRINJA – Trogirska HVIDR-a uključila se u pomoć potresom pogođenoj Petrinji. U koordinaciji s HVIDR-om Petrinja, odlučili su da će svoju donaciju usmjeriti Prvoj osnovnoj školi Petrinja koja je u potresu teško oštećena. Nakon provedene akcije u koju su se uključili njihovi članovi iz Trogira, te susjednih općina Okrug, Seget i Marina, ove su srijede u Petrinju dopremili informatičku opremu vrijednu gotovo 70 tisuća kuna koju su uručili ravnatelju Prve osnovne škole Petrinja, Robertu Grozi.

„Veliko mi je zadovoljstvo da smo kao braniteljska udruga proistekla iz Domovinskog rata i kao HVIDRA Trogir uspjeli naći mogućnost da pomognemo području Petrinje kao ratnom području i sada, poslije ovog potresa, području pod posebnim okolnostima. Prošlo je neko vrijeme od ove stihije koja je bila u Petrinji. Odlučili smo pričekati dok se situacija ne stabilizira i na Predsjedništvu izglasali da pomognemo Petrinji. Ovo je inače slijed naših prethodnih aktivnosti kojim smo informatičku opremu donirali velikom broju škola, naročito u nekadašnjem ratnom području Vukovara, Škabrnje i dolje našeg područja u Trogiru, udrugama djece s posebnim potrebama i dječjoj bolnici. Ovo je znači nastavak donacija informatičke opreme, ali onim najmanjim uzrastima, odnosno djeci i to baš osnovnim školama. Koordinacija je bila preko predsjednika HVIDR-e Petrinja Antuna Pintara kojeg smo zamolili da nam nađe poziciju kome je to najpotrebnije. Tako je sve krenulo prema ravnatelju Prve osnovne škole Petrinja Robertu Grozi. On nam je poslao što im je potrebno, mi smo vlastitim sredstvima platili tu opremu i evo sad nakon tri tjedna čekanja te opreme, imali smo čast i zadovoljstvo donijeti ju u Petrinju“,  rekao je Ivica Baturina, predsjednik Udruge HVIDR-a Trogir.

Ciljano su, kazao je Baturina, donirali informatičku opremu za koju su od ravnatelja Prve osnovne škole doznali da im je potrebna: „To je informatička oprema po zahtjevu – ono što je najpotrebnije i što nam je ravnatelj škole rekao da im je potrebno. Tako smo se dogovorili, znači nije da smo mi uzeli sredstva pa vam evo, nego napišite nam što je najpotrebnije, mi ćemo to uplatiti vlastitim sredstvima i donijeti gore u Petrinju. To je najmodernija oprema, sukladno zahtjevima za obrazovanje, za školstvo – interaktivni zasloni, širokokutni projektori, tableti i takve stvari. Znači, što im je najpotrebnije – čovjek je napisao, mi smo to donijeli i takoi završavamo ovu akciju“, kazao je predsjednik trogirske HVIDR-e.

Uručivanju donacije nazočio je i Antun Pintar, predsjednik HVIDR-e Petrinja koja je posredovala u ovoj akciji i predložila trogirskim kolegama upravo Prvu osnovnu školu Petrinja kao pravu adresu za ovakvu vrstu pomoći: „HVIDR-e inače surađuju jako dobro. Mi smo, ja to uvijek znam reći, jedna od najoperativnijih udruga, posložena i sve funkcionira kako bi trebalo. Dečki su nazvali. Dogovor je bio da ne idu odmah, da sačekaju, jer je prvih dana bila „gungula“. Oni su odmah ponudili da mogu ići sa nekih 60-70 tisuća kuna za informatičku opremu. Tu su oni već eksperti, jer ovo im nije prva škola kojoj su tako pomogli – pomagali su oni i u Vukovaru i u Škabrnji – nekih desetak škola su samo na takav način pomogli. Ovdje su tražili školu koja je u potresu uništena, a kako je Prva osnovna najviše stradala, spojio sam ih s ravnateljem“, objasnio je Pintar.

Ravnatelju Prve osnovne škole Petrinja, Robertu Grozi, članovi HVIDR-e donaciju su uručili ispred Osnovne škole Mate Lovraka u kojoj se, nakon potresa, održava nastava i za dio učenika Prve osnovne škole: „HVIDR- a Trogir nam je darovala informatičku opremu vrijednu 70 tisuća kuna. Nedugo nakon potresa su nas kontaktirali da nas pitaju što nam treba – dogovorili smo se i evo – oni su kod sebe proveli akciju, skupili sredstva i dovezli donaciju. Oprema će nam značiti puno i jako dobro ćemo ju iskoristiti i u ovom objektu i u onom našem drugom objektu, jer su nam učenici još uvijek na dva mjesta, na dvije lokacije. Prvi i drugi razredi su još uvijek u našoj Područnoj školi u Hrastovici, a ostatak je tu u Osnovnoj školi Mate Lovraka gdje smo još uvijek gosti – oni su u jednoj smjeni, mi smo u drugoj“, rekao je ravnatelj Groza, zahvaljujući na donaciji.

Na pitanje u kojoj je fazi projekt nove zgrade Prve osnovne škole čiju izgradnju će (na lokaciji stare tvornice „Gavrilović“) financirati mađarska Vlada, Groza kaže: „Da, otkad smo zadnji put pričali o tome, ima velikih pomaka. Sve je dogovoreno – znači, mađarska strana, hrvatska strana, Ministarstvo, Županija, svi su složili – može, gradnja kreće i sad trenutno rješavamo papirologiju – koje kod nas ima podosta“.

Na donaciji informatičke opreme za Prvu osnovnu školu Petrinja, predstavnicima trogirske HVIDR-e zahvalio je danas i potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved koji ih je primio u vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X