Udruga_Bravo_2

I kod Alzheimerove bolesti je važna prevencija

PETRINJA – Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, a u organizaciji udruge Bravo u Hrvatskom domu je održano predavanje „Alzheimerova bolest i aktivno starenje“ te radionica „Alzheimerova bolest i fizička aktivnost“.

U Hrvatskoj od ove bolesti boluje oko 86 tisuća ljudi. Ne postoji lijek koji bi doveo do izlječenja, ali se oboljelima može poboljšati kvaliteta života. Važno je uvijek raditi i na prevenciji istaknula je predavačica dr.Marina Kovač:

„Obično savjetujemo da je bitno da osoba što dulje ima socijalne kontakte u sredini u kojoj živi. Jesu li to obiteljski kontakti, kontakti sa susjedima i prijateljima. To je jedno druženje, to je stalno poticanje našeg mozga na aktivnost. Rekli smo da je to bolest mozga, kronična progresivna gdje stanice propadaju. Mi ih želimo potaknuti i kroz jednu fizičku aktivnost, aktivno vježbanje, kroz neke faktore rizika koji postoje, a vezani su uz kardiovaskularne bolesti.“, rekla je dr.Kovač.

Predsjednica Udruge Bravo Jasminka Bušić viši fizioterapeut vodila je radionicu fizičke aktivnosti te rekla koliko je ona važna za prevenciju:

„U tu svrhu se provodi fizikalna terapija, procedure, kineziterapija i atkivno vježbanje. Moja poruka svim generacijama i generacijama koje stare da aktivno stare i da provode sve oblike tjelesne aktivnosti. Mi ne možemo usporiti starenje, ali ga možemo usporiti tjelesnom aktivnošću.“

Predavanje je bilo pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, a povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti i Međunarodnog dana starijih osoba.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X