zivotdanzena2020

I to je život o položaju žena u suvremenom društvu

Povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena razgovarat ćemo s našom stalnom suradnicom dr. sc. Dašom Poredoš Lavor o položaju žena u suvremenom društvu i o zadovoljstvu u životu. A  potom ćemo telefonskim putem u razgovor uključiti i našu sugovornicu dr. Sanju Štingl Vlašić, specijalisticu ginekologije i porodiljstva  iz Gline koja će s nama podijeliti svoja životna i profesionalna iskustva.

EMISIJA : I to je život

TEMA : Položaj žena u suvremenom društvu

DATUM : 6.ožujka 2020.godine

Poštovane slušateljice i slušatelji Petrinjskog radija dobar dan i dobro došli u još jednu emisiju „I to je život“. Povodom nadolazećeg Međunarodnog dana žena razgovarat ćemo s našom stalnom suradnicom dr. sc. Dašom Poredoš Lavor o položaju žena u suvremenom društvu i o zadovoljstvu u životu. A  potom ćemo telefonskim putem u razgovor uključiti i našu sugovornicu dr. Sanju Štingl Vlašić, specijalisticu ginekologije i porodiljstva  iz Gline koja će s nama podijeliti svoja životna i profesionalna iskustva.

Mario: Što znači biti zadovoljan životom?

Daša: Muškarci – dosta neodređen pojam; zadovoljstvo poslom i zaradom, a potom obiteljskim životom. žene – zdravlje, obiteljski život. Zaposlene žene su mnogo zadovoljnije životom od nezaposlenih; nezaposlene žene čeznu za svojim profesionalnim ostvarenjem.

Mario: Opišite nam kako možemo definirati današnju idealnu ženu? 

Daša: Današnja “idealna žena” trebala bi biti uspješna poslovna žena koja gradi svoju karijeru, a o obitelji brine uz pomoć nekog od članova, pokazuje istraživanje koje je GfK proveo na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika u Hrvatskoj(izvor: www.Gfk.hr ,1.7.08.).

Tako naime smatra 40% ispitanika, dok njih 33% smatra da je “idealna žena” ona koja je zaposlena, ali radi na manje odgovornim pozicijama te se samostalno brine o obitelji.

15% ispitanika smatra da je “idealna” domaćica/majka koja se prvenstveno posvetila obiteljskim obavezama.

Žene su u našem društvu sve više zaposlene, pa tako sudjeluju u stvaranju značajnog dijela BDP-a, postupno postaju menadžerice, investitorice, politika im skromno otvara svoja vrata, ranije su već osigurale i mjesta kao ugledne sveučilišne profesorice, liječnice ili pravnice. Sve više ih javno iskazuje svoje ambicije, zarađuju više, ali ne isto kao muškarci, sve više samostalno donose važne odluke u privatnom i poslovnom životu, te sve više utječu na najveći broj kupovina za potrebe u kućanstvu.

Različita znanstvena istraživanja pokazuju, da je ženama važno da ne ostanu domaćice koje će se samo brinuti o kuhanju, kući i djeci već im je za sreću jako bitan dobar posao.

EU dirigira da žene u Hrvatskoj moraju činiti 60% zaposlenih do 2010. godine. Sada 10 godina kasnije vidimo da u Hrvatskoj to baš i nije tako. 

Mario: Pokušajmo definirati ženska prava.

Daša: ŽENSKA PRAVA je izraz kojim se opisuje pravni, ideološki, filozofski i politički koncept prema kome svako ljudsko biće ženskog spola samim činom rođenja, bez obzira na porijeklo ili državljanstvo, stiče određen broj neotuđivih prava, a koje se sadržajem razlikuju od šireg koncepta ljudskih prava.

razlog zbog kojih se ženska prava razlikuju od ljudskih prava je najčešće taj što su žene kroz povjest, a dijelom i danas, bile ili lišene određenih prava koje uživaju muškarci, ili imale specifična prava koja zakoni i običaji ne priznaju muškarcima

kao razlozi za to se najčešće spominju biološke razlike između spolova, ali feministkinje i mnoge suvremene društvene teorije ih nastoje objasniti umjetno nametnutim “rodnim razlikama”

Mario: Nabrojite nam neka specifična ženska prava.

Daša: Pa možemo nabrojati neka : pravo na sklapanje braka, pravo na slobodan izbor supružnika i sklapanje braka po slobodnoj volji, jednaka prava i odgovornosti za vrijeme trajanja braka i pri njegovu razvodu, jednaka prava i obveze roditelja, neovisno o bračnom statusu, u pitanjima koja se odnose na djecu, jednaka prva na slobodno i odgovorno odlučivanje o broju i raznaku između svoje djece, jednaka prava na izbor prezimena, jednka prava u pogledu vlasništva, stjecanja, upravljanja, uživanja i otuđivanja imovine, pravo na zdravstvenu zaštitu i sigurnost na radu, uključujući i očuvanje reproduktivnih funkcija, zabranu, pod prijetnjom poduzimanja sankcija, davanje otkaza zbog trudnoće ili majčinskog dopusta i diskriminacije pri otpuštanju s posla zbog bračnog stanja, plaćeni majčinski dopust ili slične, socijalne beneficije za vrijeme trudnoće, bez gubitka ranijeg radnog mjesta, ranga ili socijalnog primanja, uspostava pomoćnih društvenih usluga kako bi se roditeljima omogućilo usklađivanje obiteljskih i radnih obveza, pravo na posebnu zaštitu ženama tijekom trudnoće na onim radnim mjestima za koja je dokazano da su za njih štetna, pravo na sudjelovanje u rekreativnim aktivnostima, sportu i kulturnom životu, pravo na izbor zvanja i zanimanja, svim oblicima obrazovanja poticanjem zajedničkog obrazovanja, iste mogućnosti odobrenja stipendija, iste mogućnosti pristupa programima kontinuiranog obrazovanja, dostupnost informacija i savjetovanja o planiranju obitelji, programi za djevojke koje su napustile školu. 

Mario : U kojim područjima su prisutni najveći problemi diskriminacije među spolova? 

Daša: PLAĆA – unatoč zakonima EU o jednakim plaćama, žene zarađuju 15 % manje od muškaraca, a taj se raskorak zamjetno sporije umanjuje od razlika u zapošljavanju

POLITIČKA ZASTUPLJENOST – treba biti najmanje 40 % žena na izbornim listama

Isto tako sada je aktualno pitanje s koliko godina možemo u mirovinu??? 

Mario: Što je važno učiniti da bi žene konačno postigle ravnopravnost?

Daša : Ukloniti diskriminaciju žena u području zapošljavanja, zalagati se za pravo na iste mogućnosti zapošljavanja, uključujući primjenu istih kriterija za izbor u vezi sa zapošljavanjem, omogućiti sudjeluje u kreiranju i provedbi vladine politike i zauzimaju položaje, te obavljaju sve javne dužnosti na svim razinama vlasti, sudjelovati u radu nevladinih udruga i udruženja koja se bave javnim i političkim životom. Mediji imaju ključnu ulogu u suprotstavljanju rodnim stereotipima. Oni mogu pridonijeti predstavljanju realne slike vještina i sposobnosti žena i muškaraca u suvremenom društvu.

Mario: Sada telefonskim putem u razgovor uključujemo i našu sugovornicu dr. Sanju Štingl Vlašić, specijalisticu ginekologije i porodiljstva  iz Gline koja će s nama podijeliti svoja životna i profesionalna iskustva. Zdravlje je najveća ljudska vrijednost. Kaže se da zdrav čovjek ima tisuće želja, a bolestan samo jadnu. Brinu li naše žene, žene u našem okruženju dovoljno o svome zdravlju?  

Sanja : Nikada ne možemo baš globalizirati. Većina žena, moram tako reći, zaista pokušava na one načine kako im je dostupno, brinuti se za svoje zdravlje jer znaju koliko to znači za njih, njihove obitelji, za cijelu zajednicu. Međutim, postoji veliki broj žena koje ne dolaze kod liječnika, koje nisu svjesne svih tih opakih bolesti današnjice koje nam svima vrebaju, tako da moramo zaista priznati da postoji veliki broj žena koje u našoj sredini slabije posjećuju, ja mogu reći iz svoje perspektive, ginekološku ordinaciju. 

Mario: Kada govorimo o zdravlju, što bi poručili našim ženama? 

Sanja: Kao i svaki liječnik, prevencija je jako važna, rano otkrivanje je jako važno, ako nešto ranije otkrijemo, bilo da se radi o karcinomu, a osobito o karcinomu koji pogađa žene, karcinomu dojke, ginekološkim karcinomima, sve ono što otkrijemo u ranoj fazi, kvaliteta liječenja je daleko bolja, a da ne pričam i prognoza i kvaliteta života kasnije nakon remisije te bolesti. zato je jako važno da žene prate svoj organizam, da prate same sebe. Bilo kakve promjene da primjete, da se jave svom liječniku, a posebno da se odazovu na nacionalne programe iz prevencije raka dojke, kada se sve žene između 50 i 70-te godine pozivaju na preventivne mamografske preglede, da se obavezno odazovu tim mamografskim pregledima. Isto tako postoji i nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, također kada se na kućne adrese dobe određene omotnice i s uputama što žene trebaju napraviti, na koji način odreagirati, kao bi poslali uzorke za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Također u najavi je i ponovni početka preventivnog nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice, tako da svi pozivi koji se dobiju, apeliram na kućanstvo da se odazovu jer zaista postoji velika šansa da se u ranoj fazi otkrije karcinom. Važno je da promatramo svoje tijelo, svoj način života, da o njemu razmišljamo, kako bi sami mogli učiniti maksimum da zaštitimo i očuvamo to svoje zdravlje. Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Mi žene učimo samopregledu dojki, da redovito prate izgled svojih dojki, da nauče to, da to bude jedan kontinuitet i da svaku promjenu prijave svom liječniku opće prakse i ginekologu. To su nekakve općenite smjernice, onaj apel svim ljudima da ta briga za zdravlje je nešto najvažnije i nešto što polazi od samog čovjeka, same žene, jer ako čovjek nije usmjeren prema sebi, nitko to drugi ne može učiniti umjesto njega. 

Mario: Kako vi kao uspješna poslovna žena, društveno angažirana uspijevate uskladiti privatni i polovni život? 

Sanja: To su česta pitanja nama ženama koje vozimo na par paralela, radimo na više mjesta i u svom radnom mjestu i u zajednici dajemo određeni doprinos. Naravno da je svaka žena vezana za obitelj, većina žena je da tu moramo dati jedan svoj veliki obol, sve to što radim me veseli. Naravno da nisam zadovoljna, na nekom polju uvijek gubimo, negdje dobijemo, nastojim to izbalansirati. Rad za zajednicu je jedan od mojih prioriteta ovdje u Glini dugi niz godina. Puno puta trpi moja obitelj, ali od njih zaista imam veliku podršku i cijeli moj radni vijek i profesionalnom i u radu za zajednicu me podržavaju. Imamo ista razmišljanja, ono humanost prije svega, dobrota, pomoć, dati jedan doprinos zajednici u kojoj živimo. Na neki način uspijem to izbalansirati. Veseli me što možemo dati u našoj sredini, potaknuti ljude da se informiraju, dobiju kvalitetne informacije kako zaštititi svoje zdravlje, kako misliti na sebe, kako kvalitetnije živjeti, mislim da je to i u onom mom profesionalnom smislu jedna misao vodilja u sklopu mog posla. Tako da nekako uvijek kažem Glina je grad pun izazova i svatko tko dođe u Glinu ima mogućnosti dati svoj doprinos kako bi nam svima bilo bolje i kako bi svi živjeli ugodnije i sretnije. 

Mario: Recite nam nešto malo više o vašem novom angažmanu u Udruzi Agata. 

Sanja : To je jedna za mene posebna priča, dakle mi smo 5.veljače na Dan Svete Agate prezentirale svoju novu udrugu za pomoć ženama oboljelima od raka dojke. Obzirom da se ja svoj profesionalni dio bavim ženama, nekako za njih sam uvijek vezana i uvijek sam tu na prvoj crti, uvijek sam bila senzibilizrala posebno na ljudsku patnju, na te doživljaje žena koje moraju odraditi same svoje emotivne reakcije, priče, osjetljiva na socijalnu strukturu stanovništva. Tako da je jako me razveselilo kada smo uspjele osnovati udrugu za pomoć ženama oboljelima od raka. Preko te udruge ćemo moći puno više dati ženama ono što na našem području žene nemaju. Žene u Zagrebu imaju mogućnosti psihološke pomoći kada se susretnu sa takvom teškom dijagnozom, imaju različite mogućnosti savjetovanja, na izvoru su različitih informacija kojima mogu poboljšati kvalitetu životu. Obzirom smo mi ipak udaljeni i dislocirani, našim ženama to je daleko nedostupnije. Rad Udruge je zamišljen na taj način da u njoj budu žene koje mogu i žele pomoći i one žene kojima treba pomoći. Mi koje možemo i želimo pomagati ženama, možemo dati svu svoju snagu da prikupimo određena sredstva, da se bavimo tim ženama u onom smislu da im pomognemo i u financijskoj i psihološkoj pomoći dakle na sav mogući način kako bi ta kvaliteta onkoloških pacijentica bila na višoj razini i kako bi one što manje osjetile tu razliku znači kako i kakvu pomoć mogu dobiti žene na primjer u Zagrebu ili velikim gradovima, za razliku od naših žena koje žive dalje od tih velikih centara. Ponosna sam na naše osnivačice, članice. Udruga je započela ove godine raditi, zove se Sveta Agata, drago nam je da smo se složile da ima takvo ime. Sveta Agata je zaštitnica žena oboljelih od raka dojke, to je simbolika, poticaj, nada, jedan emotivni duhovni dio da nas vodi, da možemo biti toliko humani, dobronamjerni i da radimo pravu stvar upravo za one kojima je najpotrebnije.

Mario: Hvala na gostovanju u emisiji I to je život.

Sanja: Hvala i vama što ste me pozvali. Ja bih iskoristila ovu priliku još jednom da apeliram na sve žene, one koje redovito posjećuju svoje ginekologije, brinem se o ženskom zdravlju, da to redovite i dalje čine, a one žene koje ne dolaze ili vrlo rijetko dolaze, ili dolaze kada osjete već nekakve simptome, da dođu što češće kod svojih ginekologa i da krenu, da si uzmu nekakav datum oko svog rođendana, nekakvog značajnog datuma i da svake godine barem jednom posjete svog ginekologa. Vjerujem i znam da će tamo dobiti kvalitetan pregled, od ginekološkog pregleda, papa testa, ultrazvučnog pregleda pa i pregleda dojke, naučiti dobiti informacije kako se kvalitetno brinuti o svom zdravlju, kako bi ta prevencija došla daleko na višu razinu nego što je danas i kako bismo bolest ranije otkrili i onda kvalitetno liječili i prognoza života tih žena bi bila daleko veća. 

Mario: Što još možemo reći za sam kraj?

Daša: Hvala dr. Sanji Štingl Vlašić na svim korisnim informacijama koje je podijelila sa nama. Svim ženama želimo svako dobro povodom Međunarodnog dana žena kao i svakog drugog dana u životu.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X