potres

Interes građevinskih tvrtki za obnovu kuća na Banovini sve veći

Na novom natječaju za obnovu dodatnih 1.500 obiteljskih kuća javila se 21 građevinska tvrtka čime se ukupna brojka tvrtki koje obnavljaju potresom stradale kuće penje na 39.

Do sada je iz programa nekonstrukcijske obnove završeno i obnovljeno 240 kuća, a radovi se obavljaju na 432 kuće.

Zadnjim natječajem i obuhvatom od 1.500 kuća intenzitet i obuhvat radova znatno se podiže. Do sada je radove izvodilo oko 150 radnika, a ovim natječajem brojka se penje na oko 400 što će značajno ubrzati obnovu, no još uvijek nedovoljan broj u odnosu na stvarne potrebe.

Ukupno iz kategorije nekonstrukcijske obnove treba sanirati 6.503 objekta, a iz konstrukcijske njih 8.904.

Poteškoće u ovom postupku priprema za obnovu još uvijek čini nedostupnost vlasnika od kojih je potrebno ishoditi  suglasnost za rušenje objekata.

Ukupno je do danas zaprimljeno 8.904 zahtjeva za obnovom i 7.141 zahtjev za nekonstrukcijskom obnovom. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je za nekonstrukcijsku obnovu do sada projektantima dodijelio 1.401 objekt, izrađeno je 805 elaborata za sanaciju.

Što se tiče uklanjanja teško stradalih objekata do sada ih je srušeno 245, od kojih 98 objekata na području Petrinje, 46 je objekata uklonjeno na području Gline dok je na području Siska uklonjeno ukupno 28 objekata.

U našoj županiji trenutno je u tijeku uklanjanje objekata na 28 lokacija, od tog broja 21 lokacija nalazi se u Petrinji.

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X