Izbornik
razvrstani_otpad

Iz Komunalca dali nekoliko uputa i informacija o razvrstavanju otpada i njegovom zbrinjavanju

PETRINJA – Iz petrinjskog Komunalca su uputili priopćenje u kojem demantiraju glasine kako se korisni i miješani komunalni otpad odvozi u istim kamionima na deponiji. Također obavještavaju kako će se u drugom dijelu godine odvoz razvrstanog otpada organizirati na mjesečnoj razini:

„Poštovani korisnici javne usluge prikupljanja otpada,

Ovim putem željeli bismo demantirati navedene glasinekako se korisni i miješani komunalni otpad odvozi u istim kamionima i kako se sve odvozi na deponij.

Svaka vrsta otpada, osim biootapda, se odvozi zasebno. Moguće je da isti kamion odvozi miješani otpad pa zatim korisni, jer neki kamioni prvo pokupe jednu vrstu otpada, a zatim drugu, ali se kamioni obavezno peru nakon svakog pražnjenja te nema bojazni da će se miješani komunalni otpad pomiješati s plastikom i papirom ili obrnuto. Ukoliko ste primijetili da se na nekim  mjestima istovremeno u kamion prazne dvije vrste otpada, molimo vas da isto prijavite u Komunalac Petrinja d.o.o.

U zadnje vrijeme prilikom dovoza miješanog komunalnog otpada na deponij, primijetili smo da su se pojavile veće količine plastike od uobičajenih.  Ovim putem pozivamokorisnike da razvrstavaju korisni otpad u kantu u koju pripada jer se deponij zapunjuje plastikom koju vjetar raznosi okolo.

Korisni otpad koji se odlaže u odgovarajuće spremnike mora biti čist. Dakle, otpadnu ambalažu od hrane, boce i ostalo treba isprati i pritisnuti prije odlaganja u spremnik. Ako plastična boca ima čep, zrak se ne može do kraja istisnuti i time zauzima više prostora, kako u kamionu, tako i u vašim spremnicima za odlaganje.

Papir koji se odlaže za recikliranje mora biti čist, bez masnoća. Isto tako ako je pakiranje napravljeno od više vrsta materijala, potrebno ih je razdvojiti i razvrstati u odgovarajuće spremnike.

Staklene boce odlažu se u za to odgovarajuće spremnike (stambene zgrade) ili u vreće za smeće (kućanstva). Prije odlaganja sa staklenih bocapotrebno je ukloniti metalne i plastične poklopce te poklopce odložiti u spremnik za metal i plastiku.

U drugom polugodištu ove godine planira se uspostava odvoza korisnog otpada jednom mjesečno. Biootpad se do daljnjega odvozi s miješanim komunalnim otpadom, a o trenutku početka odvojenog prikupljanja biootpada biti ćete pravovremeno obaviješteni.

Do upostave češćeg odvoza za višak plastike ili papira možete koristiti smeđu kantu za biootpad. Ukoliko Vam ni to nije dovoljno, molimo Vas da višak plastike odvojite u zasebne vreće za smeće (posebno za svaku vrstu otpada) i stavite pored kante za korisni otpad koji se po rasporedu taj tjedan odvozi. Napominjemo da će se otpad koji se odvozi pregledavati te da spremnici i vreće koje sadrže drugačiju vrstu otpada od onog koji se odvozi, neće biti prikupljene i bit će ostavljene na mjestu odvoza.

Hvala vam što razvrstavate otpad te na taj način, zajedno s nama, brinete o okolišu.“, ističe u priopćenju Ivana Lamza,rukovoditelj službe pravnih, kadrovskih i općih poslova u Komunalcu.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X