Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
strieglzbirkatonkovićnaslov

Izložba „Slavo Striegl iz Zbirke Tonković“

PETRINJA – „Slavo Striegl iz Zbirke Tonković“, naziv je izložbe koju u petrinjskoj Galeriji „Krsto Hegedušić“ možete pogledati do 17. srpnja ove godine.

Dio opusa slikara Slave Striegla (1919. – 2014.), „dobrog duha Siska“, kako su ga nazivali njegovi sugrađani, petrinjska likovna publika u ovoj je galeriji već imala priliku upoznati ranije, kroz dvije samostalne izložbe njegovih radova. Ova pak izložba oku javnosti otkriva četrdesetak Strieglovih radova u različitim tehnikama, koje u svojoj, godinama pomno prikupljanoj privatnoj zbirci, čuvaju supružnici Ivan i Mirjana Tonković. Dio svoje zbirke, Tonkovići su petrinjskoj likovnoj publici predstavili još 2014. godine, izložbom „Sisačko slikarstvo XX.vijeka“, na kojoj je, kroz 50 radova predstavljeno 25 likovnih umjetnika vezanih uz Sisak. Zašto je ovaj put izbor pao na djela Slave Striegla, objasnio je autor izložbe i popratnog kataloga, primarijus Boris Vrga.

„Za razliku od one prve izložbe iz zbirke Tonković, kad smo prezentirali više od 20 različitih umjetnika, ovaj put smo odlučili njihovu zbirku predstaviti samo jednim umjetnikom i to upravo Slavom Strieglom. Zašto Slavom Strieglom? Zbog toga što je to najzastupljeniji autor u Zbirci Tonković, s jedne strane i zbog toga što je Striegl jedan od najvažnijih sisačkih likovnih umjetnika kojeg su i sami Siščani u nekim anketama proglasili najznačajnijim likovnim umjetnikom 20. stoljeća.“

Izloženi radovi, kaže Vrga, predstavljaju svojevrsnu sintezu Strieglova slikarstva: „Kao što je već rečeno, ova izložba predstavlja 40 Strieglovih slika. To su različiti formati, različite tehnike. Ona je na neki način i edukativna i kompleksna, baš zbog te raznovrsnosti medija – od akvarela, crteža, pastela, ulja na platnu i ulja na staklu, koja na neki način predstavljaju Strieglov stvaralački specifikum i koja dakako imaju svojih stvaralačkih prednosti – transparentnost, voluminoznost, međutim imaju i svojih mana, a to je velika osjetljivost podloge na oštećenja. Kao što vidite, tu imamo i gotovo sve žanrove – od mrtvih priroda do aktova, veduta, pejzaža i naravno animalističkih studija po kojima Striegl i slovi kao jedan od najznačajnijih hrvatskih animalista. Ono što bih želio reći je da zapravo ova zbirka na neki način predstavlja stilsko-morfološki i poetsko-estetički sukus njegovog slikarstva.“

„Zbirka Tonković ozbiljna je i pažnje vrijedna. Autorskim imenima i radovima koje sadrži, svjedoči da Sisak nije nekakva „slijepa mrlja“na umjetničkoj karti Hrvatske, već da na njoj zauzima jedno važno i vidno mjesto“, kazao je Vrga otvarajući izložbu.

„Ta zbirka to ne bi mogla predstavljati da je složena ad hoc. Što zapravo želim reći?  Da ona nije samo puki zbroj slika, suma pojedinačnih primjeraka, nego je jedna osmišljena i strukturirana cjelina. Za stvoriti tako profiliranu i koncipiranu zbirku, treba imati dosta znanja, senzibiliteta, strpljenja, stvaralačke strasti i entuzijazma. To su, rekao bih, sve one odlike koje je bračni par Tonković imao kada je stvarao ovu zbirku, pokazujući da se tijekom vremena može stvoriti reprezentativna zbirka i takvih autora kao što je Striegl, jer kao što znate, Striegl je veliki broj svojih slika donirao kada se osnivala Galerija „Striegl“, no kao što možemo vidjeti, ipak je dovoljno reprezentativnih primjeraka ostalo i u privatnim kolekcijama.“

Vrga napominje kako se privatne kolekcionare umjetnina sve više potiče da svoje zbirke otvore oku javnosti.

„Razlog tomu je što se procjenjuje da zapravo polovina nacionalnog umjetničkog blaga danas postoji u privatnim zbirkama i da se jedna objektivna nacionalna povijest umjetnosti, jedna objektivna muzeološka slika na nacionalnoj razini, ne može uspostaviti bez uvida u privatne zbirke. Budući da je naša galerija i sama zapravo osnovana donacijama i poklonima raznih umjetnika ili drugih pojedinaca, članova njihovih obitelji – ja bih rekao 95 posto njezinog fundusa je zapravo posljedica raznih donacija – to je ona na neki način najpozvanija da priredi izložbe iz privatnih zbirki“, rekao je autor izložbe, čestitajući supružnicima Tonković na „odluci da dio svojih materijalnih sredstava investiraju u duhovne vrijednosti, ali i odluci da svoju privatnu zbirku još jednom stave u kulturnu funkciju, omogućujući svima koji cijene Strieglovu umjetnost, radost susreta s ljepotom umjetnosti“.

Ivan Tonković koji je sa suprugom Mirjanom vlasnik ove zbirke, otkriva kako se kolekcionarstvom „zarazio“ još u mladosti.

„Pa to je sad već povijest. Ja sam davno počeo s tim, možda još prije pedesetak godina, sakupljajući najprije markice i novčiće. Ta, da ne kažem, filatelija i numizmatika, to je bilo onako dječje, a kasnije su došle slike, možda i zbog prirode mog posla – ukrašavanja bojama. Ja sam naime po struci soboslikar, pa možda i odtud ta moja ljubav prema slikama. Mnogo toga su mi, nekad davno, poklonili pojedini investitori. U kratkim crtama, tako je krenulo“.

Danas Zbirka Tonković broji dvjestotinjak slika: „Nisu to samo Strieglova djela koja su predstavljena na ovoj izložbi. Imamo mi u zbirci i niz radova drugih autora koje smo predstavili 2014. na izložbi „Sisačko slikarstvo 20. vijeka“. Uglavnom su to slikari koji na neki način pripadaju Sisku – koji su rođeni u Sisku, koji su slikali i izlagali u Sisku – od Nikole Mašića, Jose Bužana, Milana Steinera, Ivana Reina i drugih“, ispričao je Tonković.

Prisjetio se i kako je kroz godine sakupljao djela Slave Striegla: „Bilo je to i kroz osobno poznanstvo sa Slavom. Nešto mi je poklonio, nešto sam kupio, nekad sam mu postavio izložbu, pa bi onda Striegl rekao: „Izaberite si, uzmite si jednu sliku“. Onda sam si ja izabrao jednu sliku, a jednu bi mi on prodao po simboličnoj cijeni. Slavo je bio skroman čovjek. Kako sam bio obrtnik 47 godina, kupovao sam od njega i slike za poslovne partnere. Znao sam uzeti po dvadeset akvarela, a onda bih i sebi ostavio jedan“.

Na pitanje postoji li među izloženim Strieglovim slikama neka koja za njega ima posebno značenje, koja mu je iz nekog razloga posebno važna, Tonković s osmijehom pokazuje „Pastoralu iz Letovanića“: „Pa, možda ovo ulje na platnu. To je „Pastorala iz Letovanića“, a Letovanić je i moj rodni kraj…“

Izložbu „Slavo Striegl iz zbirke Tonković“ u Galeriji „Krsto Hegedušić“ organiziralo je Pučko otvoreno učilište „Hrvatski dom“ Petrinja. Izložba je postavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Petrinje. Razgledati ju možete do 17. srpnja.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X