Javno savjetovanje o visini paušalnog poreza za privatne iznajmljivače u turizmu Javno savjetovanje o visini paušalnog poreza za privatne iznajmljivače u turizmu
PETRINJA – Grad Petrinja otvorio je Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja... Javno savjetovanje o visini paušalnog poreza za privatne iznajmljivače u turizmu

PETRINJA – Grad Petrinja otvorio je Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu.

Podsjećamo, prema novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak objavljenom 30. studenog 2018. godine odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače više ne donosi Ministarstvo turizma, već predstavničko tijelo jedinica lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave mogu visinu paušalnog poreza odrediti u rasponu od najnižih 150 kuna, do najviših 1.500 kuna, a odluka se za ovu godinu mora donijeti najkasnije do 31. siječnja 2019. Ako odluku na vrijeme ne donese lokalna samouprava, zakonom je određena visina paušala u iznosu od 750 kuna po krevetu.

Nacrtom prijedloga Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu koji će se naći na dnevnom redu 20. sjednice Gradskog vijeća Grada Petrinje odredit će se visina paušalnog poreza po krevetu u sobama, apartmanima i kućama za odmor u smještajnoj jedinici u kampu i /ili kamp odmorištu koji se nalaze na području Grada Petrinje. Visina (godišnjeg) paušalnog poreza utvrdit će se po razredima, ovisno o području unutar Grada Petrinje na kojem se soba, apartman i kuća za odmor, odnosno smještajna jedinica u kampu i /ili kamp odmorištu nalaze. Predloženo je da za B razred, odnosno područje grada Petrinje, visina paušalnog poreza po krevetu iznosi 225 kuna, a za D razred, odnosno ruralno područje Petrinje (ostala naselja) 150 kuna po krevetu. Dakle, predloženom odlukom iznos paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, ostaje na dosadašnjem iznosu, dakle, ne povećava se.

Kako bi se o predloženoj visini paušalnog poreza po krevetu i smještajnoj jedinici prikupila mišljenja javnosti, u prvom redu samih privatnih iznajmljivača u turizmu, Grad Petrinja poziva zainteresirane da najkasnije do 23. siječnja ove godine dostave svoje prijedloge, komentare i primjedbe na predloženi Nacrt prijedloga Odluke, poštom ili osobno na adresu Grad Petrinja, 44250 Petrinja, Ivana Gundulića 2 ili slanjem e-maila na adresu ivana.kordic@petrinja.hr ili financije@petrinja.hr. Prijedlozi, komentari i primjedbe moraju sadržavati adresu podnositelja i biti čitko napisani, uz jasno navođenje dijela prijedloga Odluke na kojeg se odnose. Više informacija dostupno je na službenoj stranici Grada Petrinje www.petrinja.hr u rubrici „Javna savjetovanja“. Po provedenom savjetovanju, Grad Petrinja izvijestiti će javnost o rezultatima savjetovanja.

Na području Petrinje trenutno je 14 registriranih iznajmljivača – 11 na području grada i 3 na ruralnom području, s ukupno stotinjak ležajeva (101 + 2 pomoćna).

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.