Ove nedjelje u emisiji „Petrinjski oblizeki“ ponovno smo se bavili prirodom i svim njenim blagodatima koje možemo iskoristiti u kuhinji pripremajući razne čajeve, sokove, jela i slastice.
U emisiji je bilo govora na koji način možete i što možete pripremati od tratinčice, dok je apsolutna kraljica za pripremu sokova je bazga čija sezona branja je upravo u tijeku pa smo vas malo željeli i motivirati na njenu branje, a potom i pripremu najfinijeg soka u toplim danima, ali od bazge možete, primjerice, pripremiti i slasticu.
Najprije pripremamo sok od bobica i sok od cvjetova bazge.
SOK OD BOBICA BAZGE – Potrebno vam je 5 kg bazginih bobica bez peteljki, kilogram i pol šećera, dvije litre vode, korica od pola limuna. U očišćene bobice dodajte vodu i limunovu koru, kuhajte ih dok ne omekšaju, potom zgnječite i dodajte šećer, propasirajte i ponovno zagrijte na vatri. Ulijte u boce, zatvorite ih i pasterizirajte 25 minuta na 75 Celzijevih stupnjeva.
SIRUP OD CVJETOVA BAZGE – Potrebno je 40 cvjetova bazge koje treba ubrati potpuno bijele i svježe. Prelijte ih s 5 litara hladne vode i ostavite stajati 24 sata na hladnom mjestu. Drugi dan procijedite sok kroz gazu i dodajte 3,5 kg šećera. Zagrijte sirup uz miješanje da se šećer rastopi i čim zakipi, maknite s vatre. Dodajte limunsku kiselinu, promiješajte i ulijte u boce.
PRŽENI BAZGIN CVIJET – Potrebno vam je 16 bazginih cvjetova koje operete i osušite. Pripremite gusto lijevano tijesto od 30 dkg brašna, 4 dcl mlijeka, dva žumanjka i malo soli. Neka malo odstoji pa dodajte jednu žlicu ruma i snijeg od jednog bjelanjka. U tako pripremljenu smjesu umačite cvijet po cvijet i pržite na ulju. Ispržen bazgin cvijet pošećerite i poslužite s kompotom.
Snimku emisije možete poslušati u nastavku, a novo izdanje „Petrinjskih oblizeka“ u programu Petrinjskog radija poslušajte u nedjelju, 05. lipnja točno u podne.