Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
DDumbovicGV

Jesu li se na radovima na Aglomeraciji pojavili nepoznati izvoditelji!?! (audio-aktualni sat sjednice Gradskog vijeća)

PETRINJA – Uslijed epidemiološke situacije 41.sjednica Gradskog vijeća se održava elektronskim putem pomoću aplikacije Zoom.  Predsjednik Gradskog vijeća ima nimalo laku ulogu koordinirati rad svih vijećnika na opsežnom dnevnom redu od gotovo tridesetak točaka.

Aktualni sat 41.sjednice Gradskog vijeća donio je nekoliko zanimljivih pitanja gradskih vijećnika. Vijećnik član Domovinskog pokreta Petar Ćosić je postavio pitanje vezano za smanjenje prireza te za namjenu poduzetničke zone u Maloj Gorici.

Gradonačelnik Dumbović je odgovorio kako će se o pitanju smanjenja prireza moći razgovarati nakon prvog kvartala 2021. Što se tiče Male Gorice, prostor od 87 hektara je pogodan za poduzetničku zonu. Uz već usvojeno pismo namjere za bioplinsko postrojenje, jučer je došlo pismo namjere za gradnju postrojenja s fotonaponskim ćelijama:

„Otvorit ćemo to pitanje. O prirezu možemo raspravljati poslije prvog kvartala. U Maloj Gorici je 87 hektara zemlje koja bi mogla biti pogodna za poduzetničku zonu. Mi imamo više kandidata za tu poslovnu zonu. Dobili smo prvo pismo namjere, jučer je bila još jedna firma sa sjevera Hrvatske. Dobili još jedno pismo namjere za fotonaponsku mrežu.  To će danas sutra ići na natječaj na kojem ćemo dobiti ponudu. Moram vas podsjetiti da smo imali i gospodina iz Nizozemske koji je htio uložiti sto milijuna kuna za plastenike, no postojala je mogućnost poplave. Fotonaponske ćelije su idealne no treba napraviti studiju. Ako bi to uspjeli riješiti s državom, proračun Grada bi bio 700 tisuća kuna veći.“

HDZ-ov vijećnik Željko Tonković je pitao vezano za izvođenje radova na priključcima kanalizacije u sklopu Aglomeracije u Gupčevoj ulici te o održavanju poljskih puteva.

„Radi se o Aglomeraciji koja nas tišti zadnje četiri godine. U zadnjih mjesec dana su rađeni priključci u Ulici Matije Gupca i Zagrebačkoj. Tako prometnu ulicu je trebalo sanirati prije. Imamo sreću da se do sada nije dogodio nikakav incident. Mislim da bi izvođači biti trebali biti bolje organizirani. Znamo da se radi vod za Hrastovicu, Budičinu, Taborište. Čuli smo u nekoliko navrata da se putevi dosta održavaju po određenim selima. Molio bih isto da se to primijeni na sela poput Dumače, Slana, Vratečko. Bilo bi minimalno da Grad pomogne u održavanju tog puta. Mislim da bi bila dobra jedna suradnja.“

HDZ-ova vijećnica Magdalena Komes je nastavila problematizirati aglomeraciju te rekla kako se u vezi projekta obratila Građevinskoj inspekciji te pročitala dio njihovog odgovora. U njemu stoji kako se tvrtka Kolektor Koling već žalila da su se na pojedinim ulicama bez njihovog znanja pojavili nepoznati izvoditelji.

„Takva je situacija u Ulici Braći Hanžek, Reljkovićevoj i nekoliko drugih.

Bez dobre koordinacije teško da će se ovaj problem moći riješiti preko građevinske inspekcije, bez pokretanja sudskih postupaka.  O kakvom se nepoznatom izvođaču radi? Tko vodi Grad gradonačelnik ili nepoznate firme?“, pitala je Komes.

Gradonačelnik Dumbović je odgovorio kako Komes kako političko djelovanje vodi na osobnoj razini:

„Znam kako vodite politiku. Neka to bude vaš stil. Vama je vaše ministarstvo odgovorom lupilo šamar. Mislim da bi vi trebali povesti više računa o sebi, o načinu ponašanja. Vi kao nešto znate. Kod katedrale vam zvoni, kod vaših ministara. Sve ovo što ste dobili kao odgovor, možete dati vašem ministru na znanje, da jedna grupa ljudi koja treba raditi ne radi svoj posao. Svaka vaša sjednica će završiti na osobnoj razini da diskreditirate mene kao gradonačelnika i moju obitelj. Riba smrdi od glave, smrdi od Hrvatskih voda.“, rekao je uz ostalo gradonačelnik.

SDP-ova vijećnica Svjetlana Lazić je postavila pitanje za Zelenu kuću koju vode Poslovne zone te je od direktorice Jasmine Robinić Tkalčević tražila pisani odgovor.

Zadnje pitanje postavio je HDZ-ov Mihael Jurić. Također se odnosilo na Aglomeraciju. Zanimalo ga je kada će biti gotova Ulica Mile Wood. Gradonačelnik je odgovorio kako bi i sam volio da su ulice uređene, ali da ćemo jednostavno morati biti strpljivi:

„Mislim da ova pitanja nisu samo za mene, već za one koji su u provedbi. Ne bježim od odgovora, u Petrinji je asfaltirano više od dvadeset tisuća kvadrata. Realizacija ide kroz terminske planove države i Hrvatskih voda. Pošto ste vi predsjednik HDZ-a Petrinje, dopredsjednik županijskog HDZ-a, neka od vas ide političko pitanje zašto se ne plaća radnicima? Nadzor je plaćen dva milijuna eura. Nema nijedne lipe da prođe kroz nas, a da SAFU nije iskontrolirano. Građani misle da su novci kod nas na računu. Novac plaća država. Isti dan novac sjeda na račun Privrede i drugi dan je sve plaćeno. Imat ćemo još puno pitanja kad je u pitanju Aglomeracija. Ugovor određuje prioritete, ne gradonačelnik i Privreda. Normalno da bih volio da ulica Mile Wood bude gotova. Kome bi to bilo ljepše nego nama. Pozivam na strpljivost. Nemojte gledati tko, već kako radi.“, rekao je u svom odgovoru gradonačelnik.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X