Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
zeljkajosic

Josić o učinjenom do sada od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade

SISAK – Na prošloj sjednici Županijske skupštine, brojni državni tajnici podnijeli su izvješće o do sada učinjenom na potresom pogođenom području, pa je tako izvješće iz svog resora podnijela i Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

„Inicirali smo projekt koji je bio namijenjen djeci i mladima zajedno sa svojim partnerima, Ministarstvom kulture i medija, Ministarstvo turizma i sporta i naravno Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Velika većina vas zna da su naša djeca osnovnoškolci odlazili na jedan dan razonode na neki način,  ali isto tako gdje su dobivali potrebne kulturne sadržaje i psihosocijalnu pomoć. U tom programu smo provodili i program Ruksak pun kulture i obuhvatili smo do današnjeg dana oko 3500 djece i u njemu je volontiralo 39 studenata sa naše Učiteljske akademije. Projekt je obuhvatio učenike do sada od prvog do četvrtog razreda i osme razrede u 24 škole“, rekla je Josić te dodaje kako sam projekt vrijedi 2,5 milijuna kuna.

„Subvencionirali smo troškove prijevoza za redovne studente s područja Sisačko-moslavačke županije sa pola milijuna kuna. Proveli smo psihološku pomoć za mlade kroz projekt Brini o sebi, budi dobro, proživi COVID. Ovo je linija koju smo neposredno prije potresa pokrenuli. Pokrenuta je u svih 20 županija i gradu Zagrebu. Najaktivnija je bila na dan potresa kada su se sve informacije dijelile preko tih telefona i najviše je bio aktiviran u tom trenutku Whatsapp, što je bilo vrlo zanimljivo. Nisu se mladi koristili nego svi stanovnici županije jer je to bila jedina linija koja je bila dostupna“, kazala je Josić.

Podsjetila je kako su proveli poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Riječ je o projektu vrijednom 34 milijuna kuna, a na našu županiju od tog iznosa otišlo je 12 posto. „U tom pozivu za projekte sa ove županije za obnovu, adaptaciju, nadogradnju ili izgradnju dijelova dječjih vrtića ili dječjih igrališta kandidirali su se Lekenik, Sisak, Glina, Kutina, Novska, Lipovljani, Hrvatska Dubica, Hrvatska Kostajnica, Topusko, Gvozd, Sunja i Jasenovac“, rekla je Josić.

Sufinancirali su rad dječjih vrtića u općinama od prve do četvrte kategorije razvijenosti, a vrijednost ovog natječaja je bila oko 20 milijuna kuna, dok je naša županija dobila 1,3 milijuna kuna za osam dječjih vrtića, među kojima i vrtić u Petrinji. Proveli su i dva natječaja, jedan je iz područja podrške roditeljstvu, a tu je i natječaj za projekte usmjerene mladima i kroz taj natječaj dodijelit će oko 10 milijuna kuna.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X