Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
maestronaslov

Josip degl’ Ivellio – 25 godina dirigentskog i umjetničkog rada u HPD-u „Slavulj“ Petrinja

PETRINJA – 10. svibnja 2020. godine navršilo se 25 godina od kako je Josip degl’ Ivellio započeo svoj dirigentski i umjetnički rad kao dirigent Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“.

Tog 10. svibnja 1995. godine u Sisku, u Domu umirovljenika (Domu za starije i nemoćne osobe), okupili su se i Slavuljaši i Petrinjci – tada prognanici – želja i plan – ponovo pokrenuti i rad mješovitog zbora. Podsjetimo, da je Petrinja od rujna 1991. sve do 6. kolovoza 1995.g. okupirana a Petrinjci raseljeni i silom prilika privremeni smještaj pronalazili u tada slobodnim i ratom nepogođenim dijelovima Hrvatske, Europe i svijeta.

HPD Slavulj, osnovan 1864.g. i u tim najtežim ratnim danima i godinama nastavio je svoje djelovanje u progonstvu kroz pjevačku sekciju Muškog vokalnog ansambla „Nonet – Petrinjski nonet“ (danas MVA „Petrinjski slavulji“) s tadašnjim voditeljem i predsjednikom društva g. Želimirom Đenđinovićem.

Rad mješovitog zbora (tadašnji dirigent Nikola Bašić) zbog ratnih događanja prekinut je koncem lipnja 1991., a djelovanje društva nastavljeno je u progonstvu kroz sekciju Nonet.

Ove godine planirali smo u travnju svečanim koncertom obilježiti 25 godina dirigentskog i umjetničkog rada maestra Josipa degl’ Ivellia u Hrvatskom pjevačkom društvu „Slavulj“ Petrinja.

Pjevačke probe, nakon božićno-novogodišnjih blagdana, nastavljene su sredinom siječnja i trajale su sve do sredine ožujka kada je sukladno odlukama Vlade RH i Kriznog stožera civilne zaštite RH zbog epidemije (i pandemije) korona virusa (covid-19) obustavljen i rad Slavulja.

Pored ove svjetske pandemije Zagreb je u travnju pogodio i potres u kojem je značajno oštećen i stan našeg dirigentate u stanu nije više mogao boraviti.

I u tim okolnostima maestro Degl’ Ivellio nastavio je i dalje raditi:

tako su u radio-emisiji Musica sacra (urednik i voditelj Jd’ I) na Hrvatskom katoličkom radiju 7. travnja u 22:27 sati emitirani odabrani dijelovi velebnog dvosatnog oratorija „Put Križa“ Ivana Žana na tekst don Antuna Šuljića. Ovaj oratorij realiziran je i kao praizvedba, snimljen u živo i objavljen na istoimenom CD-izdanju.

Pored mješovitog, muškog i ženskog zbora HPD „Slavulj“ i Crkve sv Pavla iz Zagreba, nastupila su najeminentnija solistička imena Hrvatske, prvaci i nacionalni prvaci opera HNK Zagreb, Split i Rijeka: Nikša Radovanović, Božo Župić, Vinko Maroević, Vitomir Marof, Božena Svalina,  Ivica Trubić, Donagoj Dorotić, Armando Puklavec, Željka Martić, Neda Martić, Davor Radić i Željko Grofelnik, uz orguljsku pratnju Maria Penzara i dirigenta Josipa degl’ Ivellia. Oko 100 izvođača. Koncertna praizvedba i snimanje održano je u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj (Zagreb) 23. ožujka 2013.g. – u bazilici koja je u zagrebačkom potresu teško oštećena kao i orgulje.

Također je 21. travnja 2020. u radio-emisiji Musica sacra HKR-a od22:30 sati (urednik i voditelj Jd’ I) emitirana emisija posvećena najvećem skladatelju crkvene glazbe 20. stoljeća kod nas Albi Vidakoviću (povodom godišnjice smrti 18.04.1964.). U koncertnim izvedbama a potom i u snimanju u studenom 1998. godine u Isusovačkoj bazilici Dječjeg sjemeništa na Šalati u Zagrebu, dvostrukog“ CD-a Albe Vidaković: Duhovne skladbe“ sudjelovao je HPD „Slavulj“, Mješoviti oratorijski zbor Hosanna i Djevojački zbor Crkve sv. Petra iz Zagreba, uz soliste: Želimir Puškarić, Mladen Kahlina, Marko Rogošić, orgulje solo i/ili pratnja Hvalimira Bledšnajder, a u realizacija ovog projekta sudjelovali su akademik Lovro Županović i dr.sc.fra Izak Špralja (Počasni član HPD-a „Slavulj od 7. veljače 2007.g.)

Također je 5. svibnja 2020. u radio-emisiji Musica sacra HKR-a od  22:30 sati (urednik i voditelj Jd’ I) emitirana emisija posvećena u cijelosti 103. godišnjici rođenja najvećeg talijanskog i europskog skladatelja crkvene glazbe msgr. Domenica kardinala Bartoluccija, rodjenog 7. 5. 1917.

O kardinalu Bartolucciju u prigodi ove emisije Josip degl’ Ivellio je zapisao:

Osobno je za mene najveći autoritet na polju duhovne glazbe, moj veliki uzor, mentor i učitelj. Povodom 100. godišnjice njegova rođenja Fundacija Domenico Bartolucci organizirala je u Rimu četrdesetak koncerata u izvođenju najvažniijih interpreta duhovne glazbe iz Europe i svijeta, a meni su dodijelili čast otvoriti taj ciklus koncerata 6. 5. 2017. svečanom liturgijom koju je predslavio papinski delegat Dominique kardinal Mamberti te cjelovečernjim koncertom u centru Rima, svetištu San Salvatore in Lauro u izvođenju Akademskog muškog zbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilista u Zagrebu. Pored toga bio sam jedini dirigent koji je pozvan dva puta te sam tako krajem rujna i početkom listopada 2017. nastupio u Rimu prigodom iste Bartoluccijeve proslave s Hrvatskim pjevačkim društvom Slavulj iz Petrinje i Mješovitim pjevačkim zborom Emil Cossetto iz Zagreba u bazilici sv Petra u Vatikanu na misi zadušnici za pokojnog kardinala te u crkvi S. Giovanni dei Fiorentini na cjelovečernjem koncertu.

U toj godini sva tri ansambla održala su koncerte u Zagrebu u HGZ-u te u Petrinji sve u čast kardinala Bartoluccija.

Hvala mu i slava za sve što je učinio na polju crkvene glazbe, a njegova glazba koja je često vrlo zahtjevna za prosječne interprete je zaista predokus nebeske, anđeoske glazbe.

Iako brojke i statistika ne mogu dočarati sve ono što daje općenito glazba i pjevanje u pjevačkom zboru evo nekoliko podataka o 25 godina zajedničkog rada Slavuljaša u mješovitom zboru, MVA „Petrinjski slavulji“, Gradskom dječjem zboru i ŽVA „Petrus“ i maestra Degl’ Ivellia.

Nastupali smo u 75 gradova, sela, naselja u RH, pjevali u Austriji, Bosni i Hecegovini, Češkoj, Italiji, Kosovu, Njemačkoj, Sloveniji, Srbiji.

Pod dirigentskim vodstvom Josipa degl’ Ivellia “Slavulj” je snimio 14 CD-a hrvatske zborske glazbe (K. Odak, 1997./, A. Vidaković 1998./, Vladimir, Juraj i Mladen -Stahuljaci, 2001./, o. Bonaventura Duda OFM, 2002./, F.  Dugan, 2002./, E. Cossetto, 2003./,  bl. M. Petković, 2004./, Petrinjska glazbena razglednica, 2004./, č.s.S. Sente, 2005./, MVA “Petrinjski slavulji”, 2009. snimljen, nije objavljen/, Hrvatski plemićki zbor, 2010./, Hrvatska zborska folklorna razglednica E. Cossetto, 2011./, Put Križa, oratorij Ivana Žana, 2015./, Josip degl’ Ivellio: Glazbene slike, 2017./).

“Slavulj” je suizdavač (uz Maticu Hrvatsku – ogranak Petrinja) “Monografije Slavulj 1864.-2004.” (autor: dr.sc. Ivica Golec, Slavuljev Počasni član), izdavač je zbirki skladbi/pjesmarica: “Petrinjska glazbena razglednica“ (2004., autor Josip degl’ Ivellio), “Kućica od nota” (2012.) – zbirka 18 pjesama za djecu/dječji zbor (glazba: Josip degl’ Ivellio, tekstovi: Vesna Brebrić,  članica Slavulja, voditeljica i organizatorica rada Gradskog dječjeg zbora Slavulja; i Ljubica Kolarić Dumić, hrvatska književnica), zbirke poezije “Papirno more” (autorice Ines Kosturin, članice Slavulja) te knjige za djecu „Upoznaj Petrinju s Ivom i Vedranom“ (autorice Vesne Brebrić).

U ovih 25 zajedničkih godina ostvaren je sljedeći broj nastupa:

Mješoviti pjevački zbor          394

MVA „Petrinjski slavulji“      375

Ženski vokalni ansambl „Petrus“ 171

Gradski dječji zbor     71

Ukupno 1011 nastupa  (prosječno godišnje 40,44)

Za mnoge renomirane i profesionalne ansamble, a ne samo za amaterske, kao Slavulj, ovo je respektabilna brojka.

Za svoj 15-godišnji rad u HPD-u “Slavulj” dirigent Josip degl’ Ivellio nagrađen je Plaketom Grada Petrinje za zasluge u promicanju kulture Grada Petrinje (2010. godine).

HPD “Slavulj” dobio je mnogobrojne zahvalnice i priznanja; zlatne, srebrne i brončane plakete na natjecanjima u RH i inozemstvu, među kojima se ističu: Plakete Hrvatskog sabora kulture; Nagrade CROpatria Split: srebrna plaketa “Canticum Novum”, dvije Plakete «Sanctus Anastasius», Plaketa «Zvuci Baštine»; Nagrada Grada Petrinje, Nagrada Sisačko-moslavačke županije, Nagrada Grb Grada Petrinje.

Na 47. susretu hrvatskih pjevačkih zborova 2014. g. po ocjeni stručnog povjerenstva dobiva “Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatske folklorne baštine”.

Na 6. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova “Zlatna lipa Tuhlja” 2015. g. “Slavulj” je osvojio Zlatnu plaketu i Grand prix kao najbolji između 24 pjevačka ansambla.

Na 48. susretu hrvatskih pjevačkih zborova 2015. g. po ocjeni stručnog povjerenstva Mješoviti pjevački zbor HPD-a “Slavulj” osvojio je 2. nagradu u natjecateljskom programu između 12 zborova sudionika.

Od ukupno održana 52 Susreta hrvatskih pjevačkih zborova(državni susret/natjecanje), a prvih pet održano je u Petrinji od 1968.-1972., Slavulj je sudjelovao na 32 Susreta; a s dirigentom Degl’ Ivelliom na 13 Susreta.

U prigodnoj sms-čestitci Slavuljaša upućenoj svojem dirgentu piše:

Poštovani maestro, HVALA za 25 godina zajedničkog glazbenog putovanja kroz zborske partiture u 4 Slavuljeva ansambla, za 1011 nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu – za “male” (ali ne manje važne nastupe) i “velike”, za 14 CD-a zborske glazbe koje smo snimili samostalno ili u zajedništvu s vašim ostalim zborovima i eminentnim solistima, za 2 tiskane zbirke skladbi i ovu treću – skladbi posvećenih Slavulju (u pripremi za tisak), za radijske i tv-emisije u kojima smo sudjelovali, za tisuće održanih proba, za mnogobrojna priznanja, zahvalnice, nagrade, plakete, i za još mnogo toga – što smo učili, pjevali, snimili, putovali, vidjeli i doživjeli, za lijepe i nezaboravne (i one manje lijepe) trenutke koji su neizostavni dio života i rada …

ČETVRT STOLJEĆA, a kao da je bilo jučer … 

Iako trenutno zbog epidemije koronavirusa nismo u mogućnosti održavati redovnu zajedničku djelatnost u Petrinji, s nestrpljenjem očekujemo virtualne probe (ponedjeljak 11.05.2020.) u našim redovnim terminima pripremajući se za nastavak rada i održavanje koncerta u prigodi Vaše i naše 25. obljetnice.

Uz iskrene čestitke za ovu obljetnicu želimo Vam prije svega dobrog zdravlja.

Do virtualnog viđenja i onog stvarnog u Petrinji srdačan pozdrav !

Vaši Slavuljaši

 

Izvor : HPD Slavulj

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X