Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
fdksanctabarbaranaslov

Kapelica sv. Barbare u Brestu Pokupskom i ove godine ugostila Festival drvenih kapela „Sancta Barbara“

BREST POKUPSKI – U organizaciji Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae, od 26.lipnja do 3.srpnja ove godine, održano je četvrto izdanje Festivala drvenih kapela “Sancta Barbara”.

Ovaj Festival koji spaja glazbu s hrvatskom drvenom tradicijskom arhitekturom, dovodeći glazbenike i publiku u prostore starih drvenih kapelica, svojevrsnih „bisera“ naše graditeljske baštine, ove je godine obuhvatio sedam lokacija u Turopolju, Pokuplju i Vukomeričkim goricama.

„Ideja o ovom festivalu krenula je prije više od 10 godina kada sam upoznala kako izgleda friško restaurirana kapela u Staroj Drenčini. Kad sam vidjela tu ljepotu, odmah mi je bilo na pameti kako to prezentirati. Tada sam zapravo imala ideju o jednom projektu koji bi se zvao „Tragom drvene baštine Sisačke biskupije“, međutim tada nisam uspjela dobiti podršku. Kapelu sam ipak predstavila – bilo je to, mislim, u sklopu petog izdanja Međunarodnog orguljaškog festivala „Ars Organi Sisciae“, što znači da ima tome već dosta vremena, uzmemo li u obzir da je taj Festival ove godine imao svoje 16. izdanje. Kasnije sam u sklopu „Zrin festivala“ predstavila i prekrasnu kapelu sv. Barbare u Brestu Pokupskom. Kako sam u međuvremenu iz Siska preselila u Veliku Mlaku, u Ulicu Svete Barbare, u kojoj se nalazi istoimena kapela, oduševila sam se kad sam vidjela što imamo u ulici. Bilo je to kao „prst Božji“, znak – evo sad ćeš doći ovdje i pokrenuti taj festival. Obilazeći kapele i otkrivajući koliko je bogata upravo ta kulturna baština drvene tradicijske arhitekture na području cijelog Turopolja i Vukomeričkih gorica, kao i kod nas, bila sam sigurna da treba krenuti s Festivalom drvenih kapela. Grad Velika Gorica i Grad Petrinja pomogli su odmah, u samom startu, a onda već od sljedeće godine i Ministarstvo kulture. Ove godine, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske već vrlo ozbiljno i evo nas tako u jednom krasnom, četvrtom izdanju“, prisjetila se Valentina Badanjak Pintarić, idejna začetnica i producentica Festivala drvenih kapela Sancta Barbara.

Festival je ove godine otvoren 26. lipnja, nastupom ansambla„Quinte Essentia“ u kapeli sv. Barbare u Velikoj Mlaki. Uslijedili su koncerti u drvenim kapelama na području Velike Gorice, Letovanskog Vrha (ove godine po prvi put u kapeli sv. Bartola) i Buševca.  Od samih početaka Festivala, jedna od njegovih nezaobilaznih destinacija je i kapelica sv. Barbare u Brestu Pokupskom gdje su 1. srpnja nastupili Lovro Merčep na saksofonu i Franjo Bilić na čembalu.

„Ovdje u Brestu slušamo Lovru Merčepa na saksofonu i Franju Bilića na čembalu, dvojicu mladih, sjajnih glazbenika, sa već stvarno zavidnom glazbenom karijerom. To je zapravo divota kad radite ovakav jedan festival, zato što je u takvom bogatstvu glazbenika i jakih glazbenih snaga koje imamo, lako birati. Kad imate takvu ponudu, takve sjajne muzičare i ovakve predivne prostore koji zapravo žude da se uglazbe, žude za čovjekovim prisustvom, onda je dovoditi publiku i glazbenike u ovakve prostore, stvarno čarobno. Ono što mogu reći o programu ovog koncerta je da je to jedan vrlo interesantan program, kao što je i sam ansambl zapravo interesantan – kombinacija saksofona kao jednog novijeg instrumenta i čembala kao starog instrumenta. Takav je i program – imamo skladbe u rasponu od Bacha i njegovog sina, dakle baroknih majstora, Vitalia pa do suvremenih domaćih skladatelja, naših suvremenika, Ivana Božičevića i Gordana Tudora, tako da ćemo čuti i neke virtuozne skladbe suvremenika, ali isto tako i onaj prekrasni virtuozitet koji smo navikli slušati u djelima baroka“, rekla je Badanjak Pintarić.

Mještane Bresta Pokupskog veseli što je njihova Sveta Barbara, već četvrtu godinu jedan od redovnih „domaćina“ Festivala drvenih kapela, kaže Darko Hrnčević, inače umjetnički voditelj ovdašnjeg KUD-a „Pokupljanka“:

„Festival je počeo tu kod nas, na inicijativu gospođe Badanjak Pintarić. Krenulo je zapravo sa „Zrin festom“ kada smo ovdje jednom prilikom čak uspjeli snimiti nekoliko marjanskih pjesama koje su prekrasne. Mi smo to otpjevali na naš pučki način, ali zaista je sve to odrađeno onako, gotovo profesionalno i pjesme se mogu poslušati na YouTubeu. Otkada je krenuo projekt „Sancta Barbara“, gospođa Pintarić je u njega uključila i našu kapelicu, s obzirom da nosi upravo to ime i da se nalazi na ovom terenu. Naša „Barbara“ potiče iz 17. stoljeća i uvijek je na ovom prekrasnom mjestu štitila svoje mještane. Nažalost, dogodio se Domovinski rat u kojem je ona uništena do temelja. Bogu hvala, sagrađena je nova, međutim izgubili smo sve one freske, slike koje su bile oslikane po zidovima, a koje danas, ne znam bi li se uopće itko više usudio raditi. Jedino što smo sačuvali oltare iz 17. stoljeća. Oni su restaurirani i 2007. vraćeni nazad na svoje mjesto, u obnovljenu kapelu, a evo i danas diče naše mjesto. Prekrasno nam je što Valentina, otkad je krenuo taj projekt „Sancta Barbara“ svaki put dovodi Festival u naše mjesto i što je iz godine u godinu on sve posjećeniji. Mi kao domaćini, dajemo joj podršku i zahvaljujemo na tome“, kazao je Hrnčević.

Nakon Bresta Pokupskog, program Festivala drvenih kapela Sancta Barbara nastavljen je idući dan „ladanjem“ kod kurije Modić- Bedeković u Donjoj Lomnici: „Ladanje je program koji smo lani pokrenuli kako bismo malo izašli iz tog, za publiku ipak ograničenog prostora, jer kapelice su male i u njima naravno izvodimo jedan program koji odgovara posvećenom prostoru. Kako bismo mogli izvesti i jedan svjetovniji program za širu masu ljudi, lani smo pokrenuli program ladanja ispred kurije Modić- Bedeković u Donjoj Lomnici. Prošle godine Martin Kutnar je napravio pravi šou na violončelu i električnoj harmonici, tako da smo ga ove godine ponovno pozvali, jer je lani stvarno bio sjajan, a uz njega i vokalni ansambl „Jane“ iz Velike Gorice s njihovim tamburašima „Janekima“, objasnila je Badanjak Pintarić.

Festival je završio u Cvetković Brdu u Vukomeričkim goricama, gostujući po prvi put u tamošnjoj kapeli sv. Roka. Završni koncert  održao je „Capella Lignum“, koji je 2020. godine nastao kao festivalski ansambl Festivala drvenih kapela Sancta Barbara. Idejni začetnik i umjetnički voditelj ansambla je Alen Kopunović Legetin, orguljaš koji je u ovom sastavu čembalist. Jezgro ansambla čine i oboistica Jelena Ilčić te sopranistica Josipa Lončar, a sastav se za svaku festivalsku priliku mijenja ovisno o programu. U ovogodišnjoj postavi, ansamblu su se pridružile dvije sjajne sopranistice – Margareta Klobučar i Tamara Felbinger-Franetović, te oboistica Dora Draclin.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X