Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
klavir27062020o

Karlo Ivančić: „Mislim da je ovo jedan povijesni događaj za Petrinju….“

PETRINJA – U Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održan je koncert u povodu promocije novog klavira „Steinway&Sons“ u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja i Grada Petrinje. Riječ je o klaviru vrijednom gotovo 820 tisuća kuna koji je nabavljen zahvaljujući velikom angažmanu pijaniste petrinjskih korijena Karlu Ivančiću.

„Ovo za Petrinju znači postavljanje jednih uvjeta za razvoj kulture u ovom pogledu. Naime, Petrinja jest grad sa jako bogatom tradicijom i kulturnim životom, kroz fenomenalnu Gradsku limenu glazbu, kroz Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj, međutim ovaj klavir još dodatno nadograđuje jednu priču kroz razvoj kulture u kontekstu klasične glazbe. Večeras smo se okupili sa profesorima sa Akademije, mojim kolegama. Jako mi je drago da smo se upravo ovim povodom svi skupili. Njima je ovo prvi put u Petrinji i jako su sretni što su mogli večeras biti ovdje. Mislim da je ovo jedan povijesni događaj za Petrinju, vijest je zaista odjeknula u medijima, u kulturnim krugovima i među umjetnicima i zaista mislim da je ovo jedan veliki događaj za Petrinju“, rekao nam je Ivančić.

Prvi koncert na novom klaviru uveličali su vodeći hrvatski pijanisti, Đuro Tikvica, Lovre Marušić, Ruben Dalibaltayan i Dalibor Cikojević, koji su složni kako je Petrinja, nabavkom ovog klavira, sada ucrtana na kartu rijetkih gradova u Hrvatskoj koji imaju ovakav glazbeni instrument.

„Za mene je to veliko zadovoljstvo i rekao bih radost da još jedan grad u Hrvatskoj je dobio sjajan instrument koji će, nadam se, služiti sljedećih puno godina razvoju glazbene scene, razvoju glazbene umjetnosti. To je prekrasno. To je najbolji instrument na svijetu, Steinway je najbolja tvrtka. Cijeli svijet teži da ima takav klavir u svojim dvoranama, tako da stvarno možemo biti ponosni da u Petrinji imamo ovaj klavir“, rekao nam je Ruben Dalibaltayan.

Lovre Marušić se zahvalio Karlu Ivančiću na pozivu za ovaj koncert. „Zaista sam prepoznao kod njega jedan sličan afinitet prema ostvarivanju nečega u svome gradu. Sam sam iz Omiša i počeo sam sličnu ideju prije tri godine, organiziram komorni festival koji je upravo na sjajnoj razini, isto to želim Karlu, maksimalno ću ga podržati koliko mogu i želim napraviti također neku suradnju s njim oko toga, jer zajedno smo jači. Zagreb je zasićen nekih kulturnih događanja, za Petrinju je ovo fantastično i ono što se jedino nadam da će vlasti prepoznati, cijeniti, dugoročno ulagati jer svaka čast što su kupili Steinway, to je nevjerojatno. Želim da i dalje to raste u pravom smjeru“, rekao nam je Marušić.

Đuro Tikvica je istaknuo kako je jedan ovakav klavir marke Steinway simbol koji za svaki grad znači jako puno. „Obzirom je to prvi Steinway u Petrinji, ja smatram da treba iskazati veliko poštovanje onima koji su zaslužni za to što se to dogodilo. Naravno on će imati vrijednost ako bude upotrebljavan, znači ako se bude na njemu nešto događalo. Nadam se da smo danas otvorili to razdoblje u kojem će se na njemu nešto događati, onda će to zaista biti dokaz da se takvo nešto trebalo dogoditi. Ja sam već sa gospođom iz Hrvatskog doma kao pročelnik Odsjeka za klavir Muzičke akademije, već smo nekakve, doduše samo načelne, ali moramo od toga početi, razgovarali o gostovanjima, kako profesora tako i studenata Muzičke akademije. Ja mislim da je to vrlo korisno i našim studentima i Petrinji kao sredini, koja zapravo, danas smo vidjeli, ima publiku koja je jako zainteresirana i pogotovo kada se kontinuitet kulturnih zbivanja ponovno otvori kao jedna normalna mogućnost, ja mislim da ćemo te mogućnosti svi morati ponijeti odgovornost i zadovoljstvo što možemo ponijeti odgovornost za taj kulturni život, ozbiljni glazbeni kulturni život Petrinje“, rekao nam je Tikvica.

Nabavka novog klavira velika je kulturna nadgradnja za Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, rekla nam je Jasna Crnković, koordinatorica programa u petrinjskom Hrvatskom domu. „Kupnja klavira za Hrvatski dom znači svojevrsna nagrada svemu onome što je do sada Petrinja, ne možemo reći otkad postoji, ali u novije doba postigla u području kulture i pogotovo koncertiranja. Postali smo grad koji je poznat po svojim vrlo kvalitetnim programima. Svakako znači poticaj za mlade generacije. Klavir je na raspolaganju svima, tko god ima afiniteta, tko god ide u Glazbenu školu, slobodno može doći“, istaknula je Crnković.

Klavir je Hrvatskom domu nabavljen zahvaljujući Gradu Petrinji, kao i petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću koji se također zalagao za nabavku ovog novog klavira. „Sretan sam što smo prikupili novac za jednu takvu skupu stvar, ali ona nije toliko skupa koliko je značajna za onaj život koji je važan, a to je kulturno-glazbeni život koji krasi Petrinju. Petrinja je bila i ostala grad kulture i tradicionalnih vrijednosti. Petrinja je kroz povijest pokazala da bez razlike što je prolazila zadnjih stotinu godina, međutim uvijek je imala uz sebe tu pjesmu, glazbu, taj glazbeni karakter koji je uvijek krasio bogatstvo Petrinje. Petrinja sa ovim klavirom dobiva jednu točku na i, onoga što je nedostajalo našem Hrvatskom domu“, istaknuo je Dumbović te dodaje kako nabavkom ovog klavira podižemo kulturni standard u gradu, kao i kulturnu kvalitetu. Na samom kraju Dumbović se zahvalio svim vodećim hrvatskim pijanistima što su uveličali ovu večer važnu za Petrinju. Dodat ćemo na kraju, kako je koncert otvorio Andrej Vidović, polaznik 2.razreda Glazbene škole.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X