Kava s kromosomom viška i najljepšim osmijehom na licu Kava s kromosomom viška i najljepšim osmijehom na licu
SISAK – Kava s kromosomom viška i s najljepšim osmijehom na svijetu, mogla se sinoć, na Svjetski dan osoba s Down sindromom, popiti u... Kava s kromosomom viška i najljepšim osmijehom na licu

SISAK – Kava s kromosomom viška i s najljepšim osmijehom na svijetu, mogla se sinoć, na Svjetski dan osoba s Down sindromom, popiti u sisačkom disco clubu „Grill“.

Foto: UOSI SMŽ

Riječ je o druženju koje je povodom Svjetskog dana osoba s Down sindromom organizirala Udruga osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije. Kavu i slane zalogajčiće koje su u Maloj kući pripremili na svom satu domaćinstva u sklopu projekta „Šareni lonac – vesela kuhača“, gostima je posluživalo desetak djece i odraslih s Down sindromom.

„Na ovaj način želimo potaknuti zajednicu da osobe s Down sindromom ne gledaju samo kroz poteškoće s kojima se nose, već da ih vide i kroz njihove mogućnosti“, rekla je predsjednica županijske Udruge osoba s invaliditetom, Dijana Smajo.

Foto: UOSI SMŽ

„Trudimo se, evo ovo nam je sad već četvrti put, obilježiti Dan sindroma Down na način da pokažemo zajednici u kojoj živimo koliko djeca sa Down sindromom i odrasle osobe ustvari mogu i kolike su zapravo predrasude prema njima. Na taj način želimo ih približiti zajednici i probuditi nekakav osjećaj empatije da bi danas- sutra netko razmislio zaposliti ih za bilo kakve poslove, jer oni zaista unose vedrinu u svaku sredinu i izuzetno su vrijedni“.

Foto: UOSI SMŽ

Iz godine u godinu odaziv građana na „Kavu s kromosom viška i najljepšim osmijehom na svijetu“, kako su nazvali ovo druženje, sve je veći.

„Svake godine se trudimo biti u drugom gradu. Prvu godinu smo radili ovdje u Sisku, pa onda u Petrinji, prošle godine u Novskoj. Sad smo se opet vratili u Sisak i imam osjećaj da bismo to mogli organizirati ne samo na Dan sindroma Down, nego apelirati da to radimo možda minimalno tri – četiri puta godišnje, da oni sebe jednostavno izraze i pokažu što mogu, jer njih to u konačnici veseli. Oni su sretni kad se osjećaju korisnima“, rekla je Smajo.

Foto: UOSI SMŽ

Kave je s osmijehom sinoć posluživala i Viktorija, djevojka koja svojom svestranošću najbolje svjedoči koliko se djeca i odrasli s Down sindromom mogu uklopiti u različite društvene aktivnosti ako im se pruži prilika.

„Viktorija sada ima 21 godinu. Kad je bila mala, ja sam se jako trudila da živi kao i ostala djeca, tako da je s tri godine krenula u vrtić. Sa sedam godina je krenula u osnovnu školu. Nakon osnovne, išla je u srednju školu i završila je trogodišnje školovanje te je dobila diplomu pomoćnog cvjećara. Budući da je situacija što se tiče zapošljavanja takva kakva je, Viktorija je sada kod kuće, odnosno svaki dan ide u Komarevo, u naš Rehabilitacijski centar i obožava tamo ići. Druži se sa svojim prijateljima, imaju prekrasnu dvoranu za tjelesni, krajobraz je isto jako lijep, tako da mislim da dobiva jako puno kroz to jutro koje provede u Komarevu. Kad dođe doma, nikad joj dosta aktivnosti, tako da još ide i na folklor u KUD „Hrvatsko srce“ Odra. Pjeva i u crkvenom zboru, tu i tamo idemo i na plivanje. U Petrinju, u Malu kuću odlazimo na radionicu domaćinstva, na kojoj uče kuhanje. Prije toga je bila i radionica na kojoj su radili s glinom, a sad su nam već navijestili da će biti radionica pjevanja i glume, tako da pokušavamo osmisliti Vikin život da ga živi ispunjeno“, ispričala je Viktorijina mama Pavica Škarić.

Oduševljena je, kaže, Malom kućom UOSI SMŽ i svime što rade.

„Mi smo se tek prošle jeseni priključile i oduševljena sam koliko oni imaju novih projekata i što nam se sve nudi. Ovim putem pozivam roditelje djece s Downovim sindromom da se pridruže, da ne sjede doma, nego da se priključe, jer to što djeca tamo dobivaju je stvarno prekrasno“, kaže mama Pavica koja ima još jednu veliku želju. Naime, kaže kako su je već „pritisle“ godine, pa bi voljela da njezina Viktorija dobije svoga asistenta s kojim će moći barem prošetati, otići u kino, na izložbu ili na kavu, jer je njoj samoj zbog zdravstvenih problema koje ima, sada već dosta teško pratiti Viktorijin tempo aktivnosti.

A Viktorija i njezini prijatelji sinoć su zasjali u ulozi konobara. Svi koji su popili njihovu „kavu s kromosomom viška“, slažu se da je usluga bila besprijekorna. Najbolji dio bila je dodana vrijednost koja je uz kavu servirana i koja nema cijenu – široki, iskreni osmijeh – najljepši osmijeh na svijetu.

 

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.