Izbornik
vrh53nja27112022naslov

Kezić: „Sretan sam što se kuća gradi, ali nisam sretan dinamikom“, Plenković: „Radimo na ubrzanju konstrukcijske obnove“

PETRINJA – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uz još nekoliko ministara, boravio je u radnoj posjeti Sisačko-moslavačkoj županiji. Svoj radni posjet Petrinji započeli su obilaskom obiteljske kuće u izgradnji u Ulici Janka Stjepušina. Kako otkriva vlasnik kuće Marijo Kezić, kuća je nakon nekoliko mjeseci izgradnje u završnoj fazi.  Rješenje za izgradnju nove kuće nakon što je prijašnja oštećena u potresu, obitelj Kezić dobila je među prvima, a radovi sada traju već više od pola godine.

„Trenutačno stanje je da čekamo nastavak radova. Treba unutra urediti podlogu, postaviti parket, pločice. Ja jesam sretan što se uopće kuća gradi, ovakav tip koji je siguran što se tiče potresnog područja, ali nisam sretan s dinamikom izvođenja tih istih radova jer po meni se izgubilo jako puno vremena. Izvođač je jedno vrijeme bio u blokadi, jesu li izašli iz blokade ili nisu ne znam. Radnici nisu znali doći određeno vrijeme tako da mi još uvijek čekamo, kuća nije gotova“, rekao je Kezić. Nova kuća trebala bi imati 70 kvadrata, a kada će biti gotova i useljiva, još nije poznato.

Plenković je kazao kako je cilj ovog radnog posjeta da se vidi kako se odvijaju aktivnosti glede dinamike obnove na Banovini. U vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ održan je radni sastanak članova Vlade sa županom, gradonačelnicima i načelnicima.

„Dobili smo jednu cjelovitu sliku niza aktivnosti koje Vlada podupire na području Sisačko-moslavačke županije. Izdvojio bih nekoliko ključnih poruka. Prvo došli smo da ohrabrimo sve aktere koji su uključeni u proces obnove i da se dinamika cijelog procesa još više ubrza kako bismo riješili ona pitanja koje očekuju naši sugrađani u ovom području, a koji su nažalost nastradali i čije su kuće, stanovi bili oštećeni u vremenu potresa“, rekao je uvodno Plenković.

Podsjeća kako je Vlada do sada na potresom pogođenom području uložila 1,8 milijardi kuna. „Što se tiče obnove, tu bih stvari stavio na tri naglaska, prvi je interventne mjere, sve ono što se kontinuirano sada već skoro dvije godine radi za područje Banovine, a to su investicije svih mogućih resora u različite potpore, od hrane, naknada, plaćanja cijena energenata, subvencioniranja, odnosno besplatnog praktički prijevoza, naknada svega što se zbiva ovdje kontinuirano. Dosadašnja ukupna investicija je 1,8 milijardi kuna. S tim možemo biti zadovoljni kao Vlada. Stali smo 100 posto iza onih koji su ostali unesrećeni sa posljedicama potresa“, kazao je Plenković.

Potom se dotaknuo i dinamike obnove. „Tu mislimo da imamo stvari koje idu jako dobro i koje su pozitivne, a pozitivne su brze i uspješne sve aktivnosti koje se odnose na nekonstrukcijsku obnovu i tu je praktično dovršeno skoro 5000 kuća, 4000 kroz organiziranu, drugi dio kroz samoobnovu. Tu su se stvari ubrzale i dio ljudi živi normalno kao što su živjeli prije potresa. Ono na čemu se sada radi dodatno, to je na ubrzanju konstrukcijske obnove i ubrzanju izgradnje zamjenskih kuća. Ubrzava se cijela procedura administriranja, od odluka obrade zahtjeva i raspisivanja natječaja za javne nabave, kao i daljnje mobilizacije građevinskog sektora koji bi po nama trebao pokazati veći interes za ove javne pozive koji idu, čime bi se ubrzala obnova“, istaknuo je Plenković.

Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Ivan Paladina očekuje da bi Banovina mogla biti obnovljena za četiri godine. „Četiri godine koje sam čuo mislim da su realne, možda i nešto kraće od toga. To je neki realni rok. Dvije godine nisu realni rok. Jučer kada sam govorio o dinamici koju trebamo postići, minimalno 50 gradilišta, bilo bi dobro da dođemo do brojke od 100 gradilišta mjesečno, da toliko započinjemo i da radovi napreduju u ugovorenoj dinamici. Te brojke sam govorio za Banovinu i Zagreb, ako to podijelite na pola, onda dobivate dinamiku od tri do četiri godine“, rekao je Paladina.

Na pitanje novinara da li bi se on osjećao sigurno u Petrinji nakon što je vidio centar grada te postoji li mogućnost izrade alternativnih pravaca za pješake, Paladina je odgovorio : „Osjećao bi se kao svaki drugi građanin trenutno i svaka druga obitelj. Naravno da to moramo skele što prije ukloniti, što prije objekte obnoviti, ali vjerujem da u većoj mjeri se građani u konačnici osjećaju sigurno. Koliko sam ja vidio svi objekti su osigurani skelama koje bi trebale biti sigurne i vjerujem da to tako je“, odgovorio je Paladina.

Iako je na području Banovine izgrađeno šest novih kuća vlasnicima čiji su objekti stradali u potresu, isti čekaju useljenje. „U ovom trenutku ono što radimo je priključenje na komunalnu infrastrukturu. To su popularno sabirne jame, septičke jame, elementi koji do sada nažalost te kuće nisu imale. 86 kuća je u izgradnji, 118 ukupno potpisanih ugovora sa vlasnicima koji su odabrali model kuće, tehnologiju izgradnje kuće, s ministrom dižemo ritam. Oko 600-tinjak kuća ćemo morati izgraditi u tom dijelu privatnim vlasnicima“, odgovorio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek. Na ponovno pitanje novinara znači li to da još nitko nije uselio u svoje nove kuće koje je država izgradila, Hanžek odgovara : „Ulaze, grijanje je pušteno u pogon, čekaju vlasnici ono što im je omogućeno novim programom mjera a to je financijska pomoć obiteljima po broju članova kućanstva. To im je omogućeno za nužno opremanje tih objekata. To su nažalost sve kućene koje su bile potpuno srušene u potresu, ljudima je nastradalo sve. Postupak je pri kraju. Sve adrese su tu i to su potpuno dovršeni objekti od grijanja, struje, vode do priključaka koji se izvode na te septičke jame“, odgovorio je Hanžek.

Prilikom obilaska radova na gradnji zamjenske obiteljske kuće u Ulici Janka Stjepušina, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja imao je susret s hrvatskim braniteljem koji je izrazio svoje nezadovoljstvom tijekom obnove njegove kuće. Medved je kazao kako se radi i gradi te moli za strpljenje. „To je još jedan dokaz naše dostupnosti, naime ako ste pozorno pratili i njegov nastup, mogli ste zamijetiti da smo često u telefonskom kontaktu kao i sa velikim brojem stradalih u potresu, a na poseban način hrvatskim braniteljima. Činjenica jest da svaki puta kada komuniciramo s tim ljudima da osjetimo i njihovo nezadovoljstvo dinamikom. I danas ide poruka iz Petrinje, ovdje iz vojarne, da naša Vlada zaista čini sve kako bi svakim novim danom intenzivirali proces obnove. Veliki broj obiteljskih kuća je oštećen, veliki broj zahtjeva obnovu, veliki broj tih kuća je nakon prvog preliminarnog pregleda statičara u organizaciji Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo nakon detaljnog pregleda projektanata, imao u promjenu svjetlu statusa. Neki objekti su dobili oznake crveno ili žuto, nakon detaljnog pregleda inženjera i izrade projekta za obnovu, dobili su drugačiji status u pogledu obnove. Nije nimalo jednostavno i svaki taj naš kontakt i svaki naš obilazak ovdje i svaka ta kritika i pohvala, kako god ju sagledavamo u kontaktima sa stradalima u potresu, je podsjetnik i mi smo toga itekako svjesni da moramo ulagati veliku energiju u procesu obnove“, rekao je Medved.

Plenković vjeruje kako će se sredstva iz Fonda solidarnosti, 319 milijuna eura za područje Banovine, iskoristiti na vrijeme, točnije do sredine iduće godine. Svi zajedno, prije samog sastanka, posjetili su i gradilište višestambenih zgrada u bivšoj Vojarni Zrin. „Osam zgrada sa 128 stanova koji će biti gotovi otprilike do ljeta iduće godine, prema informacijama koje smo dobili od gospodina Hanžeka. To je vrlo važan projekt, projekt u koji će se useliti baš oni koji su stradalnici od potresa, jedan vidljiv veliki značajan projekt koji će pridonijeti bržem rješavanju pitanja onih koji su najviše propatili za vrijeme potresa“, rekao je Plenković.

Obišli su i budući Veteranski centar u Petrinji kojeg Ministarstvo hrvatskih branitelja gradi uz pomoć nacionalnih i EU sredstava. „Sjajan projekt, jedan od četiri uz Šibenik, Sinj, Daruvar i ovdje u Petrinji. Ovaj je vrijedan više od 90 milijuna kuna na području bivše Vojarne Zrin koja je dana Ministarstvu hrvatskih branitelja i koji će omogućiti ovdje rehabilitaciju i aktivnosti za hrvatske ratne vojne invalide, druge branitelje i sve one koji imaju naslov da koriste ove objekte na najbolji mogući način, ujedno je i priznanje brojnim braniteljima ovdje s područja Banovine na svemu onome što su učinili. Zato mi je drago da je reakcija braniteljskih udruga s kojima smo se danas susreli, itekako pozitivna“, rekao je Plenković.

Nakon radnog sastanka, Sisačko-moslavačkoj županiji, gradovima i općinama uručeno je 29 ugovora vrijednih 90 milijuna kuna. „21 ugovor vrijedan 21 milijun kuna za projektnu dokumentaciju za različite gradove, organizacije na području županije od strane Ministarstva regionalnog razvoja, 13 milijuna kuna za tri projekta vezana za nerazvrstane ceste od strane Ministarstva poljoprivrede, zatim vrijedan projekt kojeg radi Ministarstvo rada i ministar Piletić koji se odnose na projekt Zaželi – faza III, pet ugovora vrijednih 6,2 milijuna kuna, zapošljavanje 127 žena na području Sisačko-moslavačke županije i na taj način dodatna skrb o 762 krajnja korisnika“, otkrio je Plenković.

Na sastanku je bio i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. „Sastanak smo iskoristili da razgovaramo o aktivnostima koje se poduzimaju na području Sisačko-moslavačke županije. Vlada Republike Hrvatske putem resornih ministarstava danas je dodijelila Sisačko-moslavačkoj županiji, gradovima, općinama i pravnim osobama kojima je osnivač županija ili gradovi ili općine, ugovore u vrijednosti oko 90 milijuna kuna. Ta sredstva su iznimno važna kako bi započeli izradu projektne dokumentacije za projekte koji se financiraju iz novog financijskog razdoblja, ali isto tako kako bi realizirali određene projekte“, kazao je Celjak te je podsjetio kako je županija do sada obnovila 40 objekata, a radovi se izvode na 41 objektu.

Petrinji su tako danas uručeni Ugovori za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za Izgradnju nove zgrade Dječjeg vrtića Petrinjčica i Biciklističke staze Petrinja-Novo Selište. Ovom prilikom također su uručeni Ugovori iz Poziva Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III, Sporazum o financiranju sanacije nerazvrstanih cesta na području Grada Petrinje te Ugovor o dodjeli sredstava za pomoć u svrhu obnove objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dovoljnih vatrogasnih postrojbi na potresom pogođenom području.

 • foto00001
 • foto00002
 • foto00003
 • foto00004
 • foto00005
 • foto00006
 • foto00007
 • foto00008
 • foto00009
 • foto00010
 • foto00011
 • foto00012
 • foto00013
 • foto00014
 • foto00015
 • foto00016
 • foto00017
 • foto00018
 • foto00019
 • foto00020
 • foto00021
 • foto00022
 • foto00023
 • foto00024
 • foto00025
 • foto00026
 • foto00027
 • foto00028
 • foto00029
 • foto00030
 • foto00031
 • foto00032
 • foto00033
 • foto00034
 • foto00035
 • foto00036
 • foto00037
 • foto00038
 • foto00039
 • foto00040
 • foto00041
 • foto00042
 • foto00043
 • foto00044
 • foto00045
 • foto00046
 • foto00047
 • foto00048
 • foto00049
 • foto00050
 • foto00051
 • foto00052
 • foto00053
 • foto00054
 • foto00055
 • foto00056
 • foto00057
 • foto00058
 • foto00059
 • foto00060
 • foto00061
 • foto00062
 • foto00063
 • foto00064
 • foto00065
 • foto00066
 • foto00067
 • foto00068
 • foto00069
 • foto00070
 • foto00071
 • foto00072
 • foto00073
 • foto00074
 • foto00075
 • foto00076
 • foto00077
 • foto00078
 • foto00079
 • foto00080
 • foto00081
 • foto00082
 • foto00083
 • foto00084
 • foto00085
 • foto00086
 • foto00087
 • foto00088
 • foto00089
 • foto00090
 • foto00091
 • foto00092
 • foto00093
 • foto00094
 • foto00095
 • foto00096
 • foto00097
 • foto00098
 • foto00099
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X