Kolapjani napunili „baterije“ petrinjske publike jedinstvene u ocjeni : „Trebamo ih u goste pozivati češće“ Kolapjani napunili „baterije“ petrinjske publike jedinstvene u ocjeni : „Trebamo ih u goste pozivati češće“
PETRINJA – U sklopu programa „Advent u Petrinji“ koji je trajao od 2. prosinca prošle do 6. siječnja ove godine, koncert u paviljonu petrinjskog... Kolapjani napunili „baterije“ petrinjske publike jedinstvene u ocjeni : „Trebamo ih u goste pozivati češće“

PETRINJA – U sklopu programa „Advent u Petrinji“ koji je trajao od 2. prosinca prošle do 6. siječnja ove godine, koncert u paviljonu petrinjskog parka sinoć je održala muška klapa „Kolapjani“iz Siska.

Ljubiteljima klapske pjesme koji su se uplašili temperaturnog minusa, pa ostali doma umjesto da u subotu navečer dođu u park, može biti žao. Kolapjani su publici s kojom su „kliknuli“ već od prve pjesme, vrlo brzo zagrijali srca i napunili „baterije“. O atmosferi možda najbolje govori činjenica da je Vjekoslav Klobučar, drugi tenor i „glasnogovornik“ Kolapjana na kraju koncerta nekoliko puta izgovarao rečenicu : „Ovo je sad stvarno zadnja pjesma za večeras“. I svaki put nakon „zadnje“ pjesme, slijedila bi ista reakcija i poziv na bis dobro raspoložene i raspjevane publike: „Još jednu! Pjevajte barem još jednu! Može i dvije!“.

Zadovoljni su na kraju bili i sami izvođači, potvrdio nam je „Kolapjan“ Vjekoslav Klobučar.

„Nama je uvijek zadovoljstvo pjevati u Petrinji. Doduše, rijetko nas zovu, ali možda će se sad nešto promijeniti nakon ovoga, jer petrinjska publika jako voli klapsku glazbu. Mi to znamo, jer je i godinama prije nego što smo mi počeli pjevati tu vrstu glazbe, Petrinja na neki način „dovlačila“ klape u Petrinju, tako da znamo da tu ima ljubitelja klapske glazbe. Nama je uvijek zadovoljstvo pjevati. Kao što sam rekao i na koncertu, imamo četiri Petrinjca u našoj klapi od nas deset. Na neki način nam je čast da i oni mogu prezentirati svoj rad svom gradu, jer mi smo klapa iz Siska kao što znate, ali slabo pjevamo po ovim ostalim gradovima, tako da je ovo bilo izvrsno. Po publici vidimo da je to – to“.

Uvriježeno je mišljenje kako klapsku pjesmu može iznijeti samo dalmatinska duša koja je ovaj način pjevanja kod nas i iznjedrila. Kolapjani su međutim živi dokaz kako i jedna kontinentalna klapa može sasvim uspješno proniknuti u klapsku pjesmu, osjetiti je i s guštom ju prenijeti slušateljima uvjerljivo, iskreno i skladno, baš kao da su i sami odrastali po dalmatinskim kalama. No, ovi domaći dečki stasali su na našim sisačkim i petrinjskim ulicama, a klapu koja djeluje od 2001. godine danas čini deset članova koje vrijedi poimence spomenuti.

„Prvi tenor je Petrinjac Damir Svoboda, zatim moja malenkost Vjekoslav Klobučar, drugi tenori su i Dragutin Habulin i Ivica Butorac, Petrinjac Mario Augustić je bariton, a tu su i Igor Božičević i Hrvoje Kovačić iz Siska. Imamo i Ivana Novaka, našeg akademika koji je sad Petrinjac jer se preselio u Petrinju. Slijedi nam još jedan Petrinjac i bas – Miljenko Badel te naš Vlado Štefančić iz Siska“, predstavio je „Kolapjane“ Vjekoslav Klobučar.

Iza sebe, „Koplapjani“ imaju brojne zapažene nastupe na klapskim festivalima i susretima – od Omiša, preko Kaštel Kambelovca, Pakoštana, Crikvenice, Blata na Korčuli … Već 11 godina, zajedno sa ženskom klapom „Kolapjanke“ u prekrasnom ambijentu sisačkog Starog grada u rujnu organiziraju Susret klapa u Sisku. Prošle godine snimili su i spot za svoju pjesmu „Da kraj tebe zaspim vilo“. Pregršt planova imaju i za ovu 2019. godinu.

„Nastavljamo u 2019. s tim projektima. Imamo svoj godišnji koncert koji volimo odraditi kako bi ljudi čuli naš repertoar i upoznali ono što radimo kroz cijelu godinu. Organiziramo i „Susret klapa“ koji je već postao tradicija u gradu Sisku. Imamo seminar koji je vezan uz Susret klapa, dakle, klapski seminar na koji nam dolaze eminentni voditelji. Kao nekakvu neslužbenu najavu mogu reći i da pripremamo demo snimke za CD. Nadamo se da ćemo ga objaviti za 20 godina klape“ najavio je Klobučar.

Za nadati se je da ćemo ih u Petrinji imati priliku slušati i prije njihove 20. obljetnice, jer ako je suditi po subotnjem koncertu, „Kolapjani“koji su nastupili uz glazbenu pratnju Danijela Kolarca i petrinjska publika (i ne samo petrinjska, jer bilo je i onih koji su na koncert došli iz drugih mjesta), vole se javno. Šteta je što ih u goste ne pozivamo češće.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.