Izbornik
fin16072021t1

Komes: „Iznos obveza Grada Petrinje iznose 109 milijuna kuna…neodgovorno i neracionalno se trošio gradski novac“

PETRINJA – Petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes održala je u izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje tiskovnu konferenciju na temu financijske situacije u gradu mjesec dana nakon njezina preuzimanja vlasti. Ističe kako je tiskovnu konferenciju sazvala zbog velikog interesa sugrađana.

„Prvi dan nakon primopredaje vlasti javnost je dobila uvid u neke konkretne podatke na taj dan, a budući da situacija nije nimalo bolja po pitanju priljeva u gradski proračun idemo s podacima na 30.lipnjem 2021.godine pri čemu iznos obveza Grada Petrinje iznosi 109 milijuna kuna, a mi imamo na raspolaganju 10 milijuna kuna još dozvoljenog minusa na računa i prilično smo blizu tog iznosa. Svakodnevno kalkuliramo koju ćemo obvezu prvo podmiriti da ne bismo bili blokirani kako mi tako i naši proračunski korisnici, naša trgovačka društva“, kazala je uvodno Komes te dodaje kako je situacija po pitanju proračuna katastrofalna, no ističe kako se nazire svjetla točka.

„Osim toga što se neodgovorno i neracionalno trošio gradski novac, isto tako je prvih šest mjeseci građani su bili oslobođeni svih mogućih obveza plaćanja od komunalne naknade, vode, dječjih vrtića, prireza, poreza i svega ostaloga što puni gradski proračuna. Zato smo danas ovdje gdje jesmo, ali od 1.srpnja ta plaćanja se nastavljaju i mi se nadamo da će ipak doći bolje vrijeme, da će se gradski proračun početi puniti i da ćemo uspjeti pomalo podmirivati sve svoje nakupljene obveze koje se protežu još iz prošle godine. Zbog svega ovoga molim sve naše vjerovnike da se strpe još malo, dok malo ne konsolidiramo naše financije da možemo postati barem malo likvidni“, ističe Komes te dodaje kako će nam u tome pomoći i Vlada Republike Hrvatske.

„Ono što naglašavam isto jest da smatram kao najodgovorniju osobu za stanje koje imamo u proračunu, osim mog prethodnika bivšeg gradonačelnika i tadašnju pročelnicu financija, stoga je ista smijenjena sa mjesta pročelnice i privremena pročelnica je imenovana prije nekoliko dana, gospođa Sonja Štefanić. Tek se na neki način ufurava u sve ove financije, stanje koje definitivno nije lako za analizirati“, rekla je Komes.

Najavila je kako će u Ministarstvu gospodarstva idućeg tjedna održati sastanak na temu pokretanja poduzetničkog centra na Sajmištu, a govoreći o upisu djece u Dječji vrtić Petrinjčica, odlučeno je kako će se izgraditi modularni dodatak u središnjem Vrtiću kako bi mogli upisati svu djecu.

Privremena pročelnica za financije i javnu nabavu Sonja Štefanić je istaknula kako je situacija komplicirana. „Mi zaista poduzimamo sve mjere da pokušamo iznaći rješenje, ovo je tek prvih šest mjeseci godine, prvih šest mjeseci godine su nam izostali prihodi, nažalost zadesila nas je ovakva situacija s tim potresom, ali sada već od šestog mjeseca na dalje bi trebali povratiti jedan dio tih prihoda. Ja vjerujem da ćemo do kraja godine ipak da će ta slika biti drugačija i da ćemo uspjeti većinu tih obaveza riješiti. Kako je došlo do situacije da se moralo hitno otklanjati posljedice potresa, uglavnom smo podmirivale obveze koje su bile tekuće. Zbog toga nam se dogodilo da je ostalo nepodmirenih obaveza, ali one će se vrlo vjerojatno i uskoro definirati i riješiti“, rekla je Štefanić te na kraju dodaje kako situacija nije nerješiva.

Komes je između ostaloga istaknula kako su imali sastanak s kreditorima kako bi regulirali gradske obveze. Također je istaknula kako su već u početku uočili određene nepravilnosti te su pokrenuli određene postupke kako bi spriječili daljnje nepravilnosti.

„Ono što bih još isto napomenula što je spomenuto na press konferenciji prilikom preuzimanja vlasti kada je gradonačelnik izjavio da će tražiti šest dodatnih mjeseci plaću, evo obavještavam javnost da mu je taj zahtjev barem za sada odbijen. Naravno gradonačelnik ima pravo na žalbu, ali u ovom trenutku je taj zahtjev odbijen. Gradonačelniku je odbijeno zato što gradonačelnik ima uvjete za mirovinu, za starosnu punu mirovinu i zbog toga im je odbijen zahtjev“, kazala je Komes. Bivši zamjenici gradonačelnika Darinka Dumbovića, Viktorija Kaleb tražila je naknadu za mjesec dana, a Branimir Bešlić je zatražio naknadu sljedećih šest mjeseci.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X