Izbornik
obilazakbacic24120231

Komes: „Ministar je svjestan situacije i predložio je konkretne mjere“, Celjak: „Razgovarali smo o izazovima s kojima se susrećemo u procesu obnove“

PETRINJA – Nakon održanog sastanka i sjednice Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i potpredsjednik Vlade Branko Bačić u pratnji petrinjske gradonačelnice Magdalene Komes i župana Ivana Celjaka, obišao je stanovnike kontejnerskog naselja na Sajmištu.

Među okupljenim građanima, ministra Bačića su pitali o samooobnovi. „Samoobnova će biti u startu, na početku financirana u cijelosti. Dakle, korisnik obnove, podnositelj zahtjeva će na poseban račun koji će biti otvoren u banci će mu se osigurati i uplatiti avansno cjelokupna sredstva koja će se isplaćivati izvođaču radova za svaki opravdani trošak, a taj će trošak proći kroz odobrenje Ministarstva kako sredstva ne bi bila nenamjenski potrošena“, pojasnio je Bačić, a ujedno je odgovorio na pitanje sugrađana o informiranju građana o njihovim predmetima obnove.

Bačić je pojasnio kako će biti izrađena mrežna aplikacija putem koje će svaki građanin moći vidjeti u kojoj je fazi njegov slučaj te će se moći na dnevnoj bazi informirati o svom predmetu.

„Ja više vjerujem sada novom ministru jer ovi drugi su samo pričali i ništa nije bilo od toga. Krećem od sebe, jer zna i gradonačelnica da ja baš nemam dlake na jeziku. Ako se to sve postigne, pozivam vas na kolače kod mene prvi puta kada dođete u Petrinju“, rekla je jedna od stanovnica kontejnerskog naselja na Sajmištu.

O današnjem posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji od strane novog ministra Branka Bačića, župan Ivan Celjak je kazao : „Otvorili smo nekoliko tema koje ćemo operativno razraditi sa svim resornim ministrima i operativcima. Nakon toga smo održali sjednicu Stožera gdje smo načelnici, gradonačelnici i mi s razine županije upoznali potpredsjednika Vlade Bačića s aktivnostima koje smo poduzeli, razgovarali smo sa svim izazovima s kojima se susrećemo u procesu obnove. Vrlo smo zadovoljni s onim što je Bačić izložio. Prioritet ostaje i dalje maknuti naše sugrađane iz kontejnera što prije“, rekao je Celjak.

Gradonačelnica Magdalena Komes je istaknula kako je novi ministar Branko Bačić sjeo u vruću stolicu. „Ministar je svjestan situacije, svjestan je nedostataka i predložio je konkretne mjere. Koliko smo razgovarali s ljudima u kontejnerskom naselju, kaže nekoliko njih da zaista sada vjeruje očito čuvši konkretne poteze u cilju izmjene Zakona i organizacije onoga što se utvrdilo u proteklom vremenu da su nedostaci koji usporavaju ili koče obnovu. Vjerujem i sama kao i gradonačelnica, ali i kao kolegica u Saboru gospodina Bačića, znam da je operativac, da nije samo političar i po onome što je do sada izjavio vjerujem da će se stvari zaista brže odvijati u sljedećem razdoblju“, kazala je Komes te ističe kako će ova godina biti prekretnica što se obnove tiče.

„Sada smo ovdje u Lušćanima gdje je prijavljeno na Fond solidarnosti obnova vodoopskrbnog sustava. U nekoliko sela je takva situacija gdje moramo što prije uspostaviti mogućnost građana da imaju osnovno pravo, pravo na vodu. Ali ne samo vodoopskrba, loše je stanje i sa prometnicama. Neka sredstva ćemo moći povući iz Fonda solidarnosti što se tiče oštećenih dijelova, ali imamo brojna naša sela gdje su i veliki OPG-ovi na neki način odvojeni od prometnica, teška je mogućnost dolaska kupaca do njihovih OPG-ova. I u tom smislu je Ministarstvo poljoprivrede reagiralo i financirat će se asfaltiranje i saniranje cesta do tih većih OPG-ovaca, naših poljoprivrednika za koje želimo da ostanu na svojim poljoprivrednim imanjima i da naše selo živi“, kazala je između ostaloga Komes.

Nakon obilaska kontejnerskog naselja, ministar Bačić obišao je i novo-završene kuće u Petrinji, preciznije na lokacijama u Brestu Pokupskom te dvije kuće u Lušćanima.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X