Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
magdalenakomestrenica03112020

Komes: „U ovom trenutku je 12 pozitivnih korisnika. Na žalost dva korisnika iz te brojke su preminula“

PETRINJA – Magdalena Komes, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja potvrdila je u našoj radijskoj emisiji Trenica Petrinjskog radija kako je u petrinjskom Domu za sada potvrđeno 12 slučajeva pozitivnih na COVID-19, od čega je dvoje korisnika Doma preminulo.

„U tom trenutku je na snazi bila mjera zabrane posjeta, ali nije bila zabrana izlazaka korisnika van kao što je bilo u prvom valu i to se pokazalo očito kao kobno, jer su testiranja pokazala zapravo da su korisnici unijeli koronu u Dom. Prva korisnika koja je imala simptome, dakle testirana je i utvrđeno je da je pozitivna. U tom trenutku kontaktirali smo sisačku Bolnicu, infektologiju i ta prva korisnica je smještena u Bolnicu, dok su svi ostali kasnije smješteni u izolacijsku jedinicu u Ravniku, dakle izolacijska jedinica bolnice Popovača. Nakon te prve pozitivne korisnice, napravili smo testiranje svih korisnika i svih djelatnika u Domu, tu je u pitanju bilo oko 250 ljudi. U tom prvom testiranju pokazalo se još njih četvero pozitivnih. Oni su prebačeni u izolacijsku jedinicu u Ravnik, djelatnici u tom prvom krugu na sreću su bili negativni“, rekla je uvodno Komes.

No kako su djelatnici bili u kontaktu s pozitivnim korisnicima, prema preporukama epidemiologa određena im je mjera samoizolacije, a naknadno je i jedna od djelatnica Doma zaražena koronavirusom, zbog čega je još jedan dio djelatnika završio u samoizolaciji.

„U ovom trenutku sve skupa je 12 pozitivnih korisnika. Na žalost dva korisnika iz te brojke su preminula, to su osobe starije životne dobi, 89 i 92 godine.  Na žalost, možda su mogli još živjeti da nije bilo te korone. Oni jesu imali komorbiditete, ali očito je korona presudila. Ova prva djelatnica je još u Bolnici i vraća se ovih dana. Pravilo je da korisnici iz domova umirovljenika do 21 dan budu u samoizolaciji. Dio se vraća, dio odlazi, danas smo nažalost za dva korisnika je utvrđeno da su pozitivni pa su isto premješteni u Ravnik. Sveukupna je brojka 12, jedan korisnik se vratio u Dom i ovih dana nam se, pretpostavljam vraćaju ostali“, dodaje Komes.

Nakon zaraze i među djelatnicima, koji su se nakon odrađene samoizolacije vratili na posao, Komes ističe kako je sada rad u Domu puno lakše organiziran te dodaje kako su se zbog cijele situacije podijelili u dvije skupine.

Na pitanje dobivaju li korisnici doma svu potrebnu zdravstvenu skrb, Komes odgovara : „Malo otežano je, ali pazimo naravno, prate se stanja u slučaju da korisnici moraju ići na neke hitne pretrage, to se sve obavlja. Uglavnom odlaze u sisačku Bolnicu. Za većinu korisnika doma je liječnica opće prakse dr.Blanka Jurišić Grahovac kojoj se zahvaljujem na suradnji i pomoći. Ona je u kontinuiranom kontaktu s našim medicinskim osobljem i u slučaju da bilo što zatreba, tu je, preko telefona piše uputnice, odrađuje se sve kako treba. Nitko nije zanemaren, naravno uvijek upućujemo korisnike da odgode u ovom trenutku neke preglede koji nisu baš hitni, nego samo ono što je hitno da se u ovoj epidemiji obavi zbog smanjenja mogućnosti zaraze u Bolnici“, istaknula je Komes.

Na samom kraju je istaknula kako će, prema preporuci epidemiologa, tijekom ovoga tjedna biti obavljeno još jedno testiranje svih korisnika doma. Vjeruje kako će se stanje u Domu vratiti u normalu krajem ovoga mjeseca.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X