kluturasvimaslavuljnaslov

Koncert HPD-a „Slavulj“ – čuvari kulture pjevanja u programu „Kultura svima“

PETRINJA – Trodnevna manifestacija „Kultura svima“ u sklopu istoimenog projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, koji sa svojim partnerima provodi POU Hrvatski dom Petrinja, nastavljena je ovog petka koncertom Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“.

HPD „Slavulj“ Petrinja koji se diči 156 godina dugom, neprekinutom tradicijom postojanja i rada, jedan je od pet partnera Hrvatskog doma u ovom projektu.

„Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja u ovom zajedničkom projektu „Kultura svima“ sudjeluje svojim mini projektom naziva „Tebi u slavu dome naš“, zbirkom skladbi posvećenih Hrvatskom pjevačkom društvu „Slavulj“. Zbirka skladbi „Tebi u slavu dome naš“ nosi naziv po skladbi, odnosno geslu Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“ koju je prigodom posvete prvog „Slavuljevog“ barjaka 15. rujna daleke 1872. godine skladao Josip Břiza, osnivač i prvi dirigent „Slavulja“. Tekst gesla nalazi se i na trećem povijesnom barjaku „Slavulja“ posvećenom 1937. godine, a koji je i danas u uporabi“, pojasnio je predsjednik HPD-a „Slavulj“ Željko Crnković, otkrivši i kako je zamisao za zbirku zapravo krenula:

„Čitajući novinske članke, povijesne zapise povremenih kroničara i zapisivača „Slavuljeve“ djelatnosti, a posebice monografiju „Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja“ iz 2004. godine autora dr.sc. Ivice Goleca, „Slavuljeva“ počasnoga člana, nastala je zamisao da u jednoj zbirci pokušamo sakupiti i objaviti skladbe koje su pojedini skladatelji, od osnutka „Slavulja“ 1864. godine do danas, skladali i posvetili „Slavulju“.

Na tom tragu, u svojoj glazbenoj arhivi, ali i drugim izvorima, pokušali su istražiti i prikupiti sve dostupno što se o „Slavulju“ i za „Slavulj“ pisalo kroz njegovu povijest.

„O pojedinim skladbama, posebice iz prvih godina djelovanja „Slavulja“ ostao je samo pisani podatak o nastanku, skladatelju i tekstopiscu. Partitura, odnosno notnih zapisa, nažalost nema, nestali su u vihoru vremena. Potraga za tim izgubljenim partiturama traje i danas. Ipak, četiri skladbe nastale u razdoblju od 1872. do 1897. sačuvane su u cijelosti i dio su zbirke. Pojedine su skladbe nastale za posebne prigode i svečanosti, kao što su smotre, festivali ili su pak skladani na zamolbu prvih „Slavulja“ u neposrednom razgovoru s pojedinim skladateljima, a nekim su skladateljima inspiracija bili tekstovi pjesama. Zahvalu upućujemo svim skladateljima koji su svoja glazbena djela posvetili „Slavulju“, rekao je Crnković.

Zbirka koja je već spremna u digitalnom obliku, uskoro će biti predstavljena i u tiskanom izdanju.

„Cjelokupan računalni notni zapis napravio je „Slavuljev“ dirigent, maestro Josip degl’ Ivellio na čemu smo mu i više nego zahvalni, ali ipak najveću vrijednost ovoj zbirci daju skladbe koje smo pjevali i koje pjevamo na našim nastupima ili smo ih trajno zabilježili na nosačima zvuka, pod dirigentskim vodstvom maestra degl’ Ivellia. U zbirci se nalazi 40 skladbi 19 skladatelja i 18 tekstopisaca, skladanih za mješoviti, muški, ženski i dječji zbor“, otkrio je Crnković.

Kako je na koncertu rekao maestro Josip degl’ Ivellio, stvaran broj skladbi posvećenih „Slavulju“, sigurno je puno veći, možda i dvostruko. Nažalost, kako ponekad zbog nemara, ponekad zbog zaborava, nije izrijekom zapisano da su to skladbe posvećene „Slavulju“, zbog nedostatka tog papirnatog, materijalnog traga, neke od zasigurno „slavuljaških“ pjesama, poput Stahuljakovih „Petrinjsko cvijeće“, nisu ušle u ovu zbirku.

„Slavuljaši“ se ipak nadaju kako će ova zbirka biti značajan doprinos i lokalnoj i nacionalnoj baštini, koju oni vjerno nastavljaju čuvati i u 156. godini kontinuiteta svog Društva.

„Zbirka je manje lokalnog karaktera, no vrlo je vrijedna, jer pridonosi svijesti lokalne zajednice o vlastitoj glazbenoj tradiciji i važnosti za hrvatsku kulturu uopće. Doprinos nacionalnoj baštini je nesumnjiv. Zapisom skladbi hrvatskih skladatelja od 19. stoljeća do danas, hrvatska glazbena historiografija dobiva vrijedan prilog i trajan dokument o glazbenoj djelatnosti Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“ Petrinja“, rekao je predsjednik „Slavulja“, Željko Crnković.

Uz najavu zbirke „Tebi u slavu dome naš“, Mješoviti zbor HPD-a „Slavulj“ je manifestaciju „Kultura svima“ upotpunio koncertom na kojem su pod sigurnim vodstvom svog dirigenta, izveli program pretežno sastavljen od djela domaćih autora – degl’ Ivellia, Demovića, Bašića i Cossetta. U Cossettovu aranžmanu izveli su i izraelsku narodnu pjesmu „Večer ruža“.

Na partnerstvu i doprinosu projektu „Kultura svima“, „Slavuljašima“ je na kraju koncerta čestitala voditeljica projekta Selma Buljubašić koja je maestru degl’ Ivelliu uručila i prigodnu zahvalnicu.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X