Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
koncertnaslov

Koncert studenata Muzičke akademije „U čast sv. Lovri“

PETRINJA – Ususret blagdanu sv. Lovre, nebeskog zaštitnika grada Petrinje, studenti Muzičke akademije u Zagrebu održali su sinoć, nakon večernje mise „Koncert u čast svetom Lovri“, u istoimenoj petrinjskoj crkvi. Idejna začetnica ovog projekta koji se u Petrinji održava drugu godinu za redom je Katarina Mandić, titularna orguljašica župe sv. Lovre u Petrinji.

„Prošle godine smo kolegica Tena Lončarević, isto Petrinjka i ja htjele nekako obogatiti proslavu Dana grada i onda smo razmišljale zašto ne organizirati  jedan orguljaški koncert sa sakralnom glazbom,  klasičnom glazbom. Tako smo se odlučile na taj pothvat i prošle godine otpjevale i odsvirale taj koncert. Ove godine smo se dosjetile da bismo mogle pozvati još neke kolege s Muzičke akademije iz Zagreba. Oni su se pozivu odazvali, što nam je drago, s obzirom na cijelu ovu situaciju s epidemijom. Trebalo je doći još par kolega, ali nisu, upravo zbog te situacije, ali drago mi je da se išta događa i što smo uopće uspjeli to ostvariti ove godine“, rekla je Katarina Mandić, inače i sama studentica Muzičke akademije u zagrebu.

Uz Katarinu Mandić na orguljama, na koncertu su nastupili sopranistica Tena Lončarević, orguljaš Goran Gregorin i Mislav Lucić, tenor i orguljaš. Na programu je i ove godine bio izbor orguljaških kompozicija i solističkih arija iz pera velikih majstora klasične glazbe.

„Na programu su djela stvarno velikih autora – Handela, Bacha, Puccinia, Wagnera, Langlaisa, Klobučara, tako da mislim da večeras petrinjska publika ima jako lijepi program za slušati. Ovaj koncert prilika je da se i van liturgijskog konteksta čuju bogate zvukovne mogućnosti velikih župnih orgulja, poteklih iz radionice Heferer, koje su do prije pet godina krasile glasovitu crkvu sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu“, rekla je Katarina Mandić.

Darovite mlade studente publika je na kraju koncerta nagradila zasluženim dugotrajnim i srdačnim pljeskom, uz zajedničku želju da se ovakav koncert u Petrinji pretvori u tradiciju.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X