Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
koncertnaslov

Koncertna sezona u Petrinji nastavljena nastupom Arijane Gigliani Philipp, Miljenka Đurana i Ivana Batoša

PETRINJA – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja ovog četvrtka u crkvi sv. Lovre održan je koncert klasične glazbe na kojem su nastupili sopranistica Arijana Gigliani Philipp i tenor Miljenko Đuran uz pratnju Ivana Batoša na klaviru.

Ovo troje umjetnika s bogatim glazbenim iskustvom, (tenor Miljenko Đuran upravo ove godine s ponosom obilježava 30 godina uspješnog djelovanja na opernoj, operetnoj i koncertnoj sceni u Hrvatskoj), poznaje se i surađuje niz godina, ispričala je Arijana Gigliani Philipp:

„Ja već dugi niz godina surađujem s Ivanom Batošom kao pijanistom. On je član i tria „Solenza“ uz mog supruga, klarinetista Brunu Philippa i mene. Bili smo ovdje gosti prije dvije i pol godine, prije svih ovih strahota koje su se dogodile u Petrinji, a i u Hrvatskoj i svijetu. Znači, suradnja s Ivanom traje nekakvih desetak godina, a  znamo se još od studija, odnosno Muzičke akademije. S dragim kolegom Miljenkom Đuranom sam debitirala još davne 2005. godine. On je već tad bio iskusni pjevač, a ja sam tek izašla s Akademije. Bilo je to u operi „Nikola Šubić Zrinski“ u Sarajevu, pod palicom pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja, u režiji Ozrena Prohića.“

Petrinjskoj publici darovali su ovom prilikom „pitak“ program sastavljen od popularnih arija iz poznatih opera (Puccinieve “Tosce”, Zajčevog „Nikole Šubića Zrinjskog“, Gotovčeva „Ere s onoga svijeta“, Dvořákove „Rusalke“ i drugih). „Obzirom na sva ta ružna događanja koja su se dogodila, mislila sam da scene iz „Zrinskog“ i scene iz „Ere“ mogu probuditi onaj domoljubni „dišpet“ i onda sam to definitivno stavila kao okosnicu, ali stavili smo tu i neke „bisere“, odnosno popularne arije iz svjetske literature“, otkrila je Gigliani Philipp.

Usprkos tome što su ostali bez svog prostora, iz Pučkog otvorenog učilišta „Hrvatski dom“ Petrinja kažu kako koncertna sezona ide dalje: „Imali smo zadovoljstvo ugostiti sopranisticu Arijanu Gigliani Philipp, Miljenka Đurana, poznatog tenora i gospodina Ivana Batoša koji su nam izveli zanimljiv program. Koncert je organiziran uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Petrinje. Koncertna sezona se nastavlja. Kao što vidimo, ni potres to nije spriječio. Kad smo se malo oporavili i konsolidirali Petrinja je opet „grad glazbe“, grad koncerata i pokušavamo živjeti „punim plućima“ što se toga tiče. Nastojimo da onim građanima koji ipak imaju snage i volje i kojima treba na 40 minuta malo pobjeći od svakodnevice, da im svaki mjesec osiguramo barem dva do tri koncerta“, rekla je  Jasna Crnković, koordinatorica programa Hrvatskog doma.

Novu priliku za “glazbeni bijeg od svakodnevice“ poklonici klasične glazbe imat će u Petrinji od 17.do 21. listopada kada će u organizaciji Hrvatskog doma biti održan Pijanistički memorijal “Ranko Filjak“ koji kroz izvedbe međunarodno priznatih hrvatskih i inozemnih glazbenika donosi u naš grad dio svjetske kulturne baštine. Memorijal se organizira uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Petrinje. Umjetnički ravnatelj je Karlo Ivančić; producent Edmund Andler Borić. Susretljivošću župnika Josipa Samaržije, sve tri večeri Memorijala (17., 19. i 21. listopada) bit će održane u crkvi sv. Lovre. Koncerti počinju u 19.30.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X