Konstituirano Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje – za predsjednika ponovno izabran Hajrudin Kulašić Konstituirano Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje – za predsjednika ponovno izabran Hajrudin Kulašić
PETRINJA – U Velikoj vijećnici Grada Petrinje održana je konstituirajuća sjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje. Sjednicu je otvorio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović... Konstituirano Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje – za predsjednika ponovno izabran Hajrudin Kulašić

PETRINJA – U Velikoj vijećnici Grada Petrinje održana je konstituirajuća sjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje.

Sjednicu je otvorio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je čestitao svim izabranim članovima novog saziva Vijeća.

„Čestitam što ste proveli izbore na jedan kvalitetan, demokratski način kako i dolikuje gradu Petrinji. I na ovaj način pokazujemo da dobrim, kvalitetnim zajedničkim radom dajemo doprinos koji svi trebamo dati kako bismo imali solidan zajednički život kojemu moramo graditi i zajedničke temelje. Ovdje smo svi iz velikog poštovanja prema svim različitostima koje ćemo, ja kao gradonačelnik i moji zamjenici, uvijek dosljedno i na svaki način nastojati poštivati. Cilj demokracije je da u njoj imamo određena prava i ta prava nikad ne bi trebalo umanjivati bilo komu, bilo kakva prava koja su sukladna zakonima i propisima Republike Hrvatske. Mislim da je to abeceda demokracije“.

Dodao je kako se na dosadašnju suradnju s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje ne može potužiti.

„Nikad nisam utjecao na vaše odluke, nikad se nisam miješao u politiku nacionalnih manjina i nikad nisam htio da netko vama „soli“ i pametuje što bi vi u životu htjeli. Vi mate svoj cilj, imate svoj plan, program, imate svoju političku obvezu koju morate izvršiti prema svome narodu, prema svojoj zajednici, u cilju zajedničkog života kojim moramo pokazati da sve ono što baštinite da to morate imati i dalje i da to trebate imati u svojim rukama i raspoređivati sebe i sve svoje tradicionalne vrijednosti kroz sve moguće datume, ali i kroz odluke koje donosite kao nacionalne manjine s velikom odgovornošću. Tražit ću samo da budete odgovorni prema svim građanima Republike Hrvatske, prema svima onima koji su ovdje u gradu Petrinji i druge alternative, po meni, osim kvalitetnog zajedničkog života nemamo“, rekao je Dumbović, poručivši da razlike među ljudima ne bi trebalo gledati kao mane, nego kao prednosti, kao „profit“ demokracije, kako bi Petrinja zaista bila ono što i treba biti – grad svih nas i svakoga od nas.

U nastavku sjednice, tajnik Grada Zdravko Kuljanac, kao zamjenik predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva, predstavio je Odluku o konačnim rezultatima izbora članova Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Gradu Petrinji.

„Od ukupno 183 birača upisanih u popis birača, glasovanju su pristupila 102 birača, odnosno 55,74 %, od čega su, prema glasačkim listićima glasala 102 birača, odnosno 55,74 %. Važećih listića je bilo 96, odnosno 94,12 %. Nevažećih je bilo 6 glasačkih listića, odnosno 5,88%“, izvijestio je između ostalog Kuljanac.

Prema broju osvojenih glasova, u novi saziv Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Gradu Petrinji izabrani su: Hajrudin Kulašić, Anita Begić Hadžipašić, Izet Mujić, Nermina Hafizović, Anel Džaferović, Suphija Hajdarević, Đevad Mimić, Muharem Mašinović, Kemal Zenkić, Seliha Ferenčak, Velida Goražda, Vahdeta Kulašić, Hajra Marković, Hasan Mujezinović i Husein Oreščanin.

Od 15 izabranih, sjednici je nazočilo 11 vijećnika koji su u nastavku, tajnim glasovanjem, izabrali predsjednika i potpredsjednika Vijeća. Za predsjednika, na novi je četverogodišnji mandat jednoglasno izabran Hajrudin Kulašić koji je tu dužnost obnašao i u prethodnom mandatu.

„Hvala vam svima što ste mi ponovno ukazali povjerenje da budem predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje. Nadam se da ću zajedno s vama, članovima Vijeća, ovaj naš naredni mandat od četiri godine uspješno odraditi. Drago mi je da je Vijeće konačno, po prvi put izabrano kompletno, sa svih 15 članova i to svih 15 s liste kandidata koju smo mi predložili. U prethodnom sazivu imali smo 11 članova Vijeća. Jedan član nam je i umro, pa smo donekle bili ograničeni brojem članova koji se mogu uključiti u rad. Mislim da je ovo naše Vijeće kvalitetno, s kvalitetnim ljudima i da ćemo u narednom periodu kvalitetnije i bolje moći odrađivati naše programe rada koje smo zacrtali za 2019. godinu. Pogotovo sam ponosan što imamo priličan broj žena u Vijeću. Dosad su uvijek bili pretežno muški članovi, rijetko koja žena, ali u ovom sastavu imamo sedam žena, što mi je baš drago. Još jednom hvala vam svima“, rekao je stari /novi predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje.

Istaknuvši kako je dosadašnja suradnja Vijeća i Grada Petrinje bila izvanredna, izrazio je nadu da će se ona u tom smjeru i nastaviti, baš kao i suradnja s Vijećem srpske nacionalne manjine koje je danas također konstituirano.

„Nastavit ćemo suradnju i kroz naše aktivnosti doprinositi da naš grad Petrinja s ponosom može reći da ima dvije nacionalne manjine koje se odazivaju i sudjeluju u svim aktivnostima Grada Petrinje, od društveno-političkih do svih ostalih.“

Najavio je i niz aktivnosti koje planiraju provesti u sklopu svog Programa rada za 2019. godinu. Jedna od njih je i tradicionalna Bošnjačka večer folklora i sevdaha koju organiziraju drugog dana Kurban – bajrama. Iako to ove godine nisu uspjeli organizirati, sljedeće godine planiraju i u Petrinji obilježiti Dan bijelih traka u znak sjećanja na žrtve zločina počinjenog nad nesrpskim stranovništvom u Prijedoru 1992. godine. Članovi Vijeća planiraju sudjelovati i u obilježavanu svih važnijih državnih datuma te gradskim manifestacijama u Petrinji.

„Uglavnom, mi Bošnjaci smo uključeni u sve aktivnosti koje se događaju u gradu Petrinji“, kazao je Kulašić.

Na konstituirajućoj sjednici izabran je i zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje. Jednoglasnu podršku 11 prisutnih vijećnika dobio je Husein Oreščanin, koji je također zahvalio na ukazanom povjerenju.

„Obećavam da ćemo u narednom periodu, u skladu s našim ovlastima i Statutom izvršavati svoje obaveze. Obećavam da ću pomoći i predsjedniku i svima nama i nadam se da ćemo zajedno dobro raditi i surađivati“, poručio je Oreščanin.

Prva sljedeća sjednica na kojoj će izabrati ostala tijela Vijeća bit će održana nakon što se upišu u sudski registar, najavljeno je na kraju današnje konstituirajuće sjednice Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.