Izbornik
vijećeivgčnaslov

Konstituirano Vijeće gradske četvrti Petrinja IV.- Češko selo

PETRINJA – Ove srijede u prostoru gradske uprave Grada Petrinje u  održana je konstituirajuća sjednica Vijeća gradske četvrti Petrinja IV. – Češko selo.

Podsjetimo, izbori za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti Grada Petrinje, nakon gotovo 12 godina, održani su 27. listopada 2019. godine. Nakon provedenih izbora, isteka žalbenih rokova i proglašenja konačnih rezultata, konstituiranje novih vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti krenulo je početkom 2020. godine. Do ožujka te godine konstituirana su vijeća svih 25 mjesnih odbora, (koliko ih ima na području Grada Petrinje), no konstituiranje vijeća gradskih četvrti koje je trebalo uslijediti nakon toga „zapelo“ je nakon razbuktavanja epidemije koronavirusa i „lockdowna“ koji je tada bio proglašen. Kad su epidemiološke mjere malo „olabavile“, bilo je nekoliko pokušaja konstituiranja vijeća gradskih četvrti, no zbog različitih razloga oni nisu uspjeli (bilo da je dio vijećnika završio u samoizolaciji, bilo da u pokušaju konstituiranja nijedan od članova Vijeća nije dobio potrebnu, kvalificiranu većinu glasova i sl.). U međuvremenu, dogodio se i potres, pa lokalni izbori, što je sve ovu priču dodatno prolongiralo.

Danas, gotovo dvije i pol godine nakon održanih izbora za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, konstituirano je prvo od vijeća gradskih četvrti: Vijeće gradske četvrti Petrinja IV. – Češko selo. U Vijeću te gradske četvrti, obzirom na broj glasova dobivenih na izborima, 4 mjesta osvojio je HDZ, 3 mjesta koalicijska lista NS Reformisti, HSU, HDRS, HSD, HSS, 1 mjesto SDP i 1 mjesto Kandidacijska lista grupe birača. Konstituirajućoj sjednici kojom je na samom početku predsjedao predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje, Robert Polanščak, od izabranih 9 nazočilo je šestero vijećnika (Ankica Krnjajić Magdić, Francika Marić, Vinko Kadečka, Dragutin Perković, Damir Škrinjar i Tihomir Šalić), što je bilo dovoljno za donošenje pravovaljanih odluka.

„Danas smo se ovdje okupili da pokušate izabrati predsjednika svog Vijeća te da usvojite prijedlog Pravila vijeća gradskih četvrti“, rekao je uvodno Polanščak, izvijestivši kako je izabrani vijećnik Igor Školneković (SDP) obavijestio da svoj mandat stavlja u mirovanje te da će njegova zamjena u Vijeću biti Damir Škrinjar.

Kako nositelj liste HDZ-a koja je u ovoj četvrti dobila najviše glasova, nije bio prisutan, nakon utvrđivanja kvoruma, predsjedanje sjednicom preuzela je sljedeća na HDZ-ovoj listi, Ankica Krnjajić Magdić.

Nakon usvajanja dnevnog reda, usvojena su i Pravila Vijeća gradske četvrti Petrinja IV. – Češko selo, s kojima je vijećnike prethodno upoznao Zdravko Kuljanac, dosadašnji privremeni pročelnik Stručne službe Grada.

„Ovu sjednicu inače smatramo nastavkom konstituirajuće sjednice koje je već jednom sazvana, ali onda su je i korona i potres i sve živo što je moglo zadesiti ovaj grad prekinuli, pa onda nastavljamo dalje. Vi ako se danas konstituirate, vaš mandat faktički traje do objave novih izbora, kad Gradsko vijeće donese odluku da idu novi izbori. Oni bi trebali biti 2023. godine. Što se tiče Pravila, ona su unificirana za sve gradske četvrti“, rekao je Kuljanac ukazavši na neke ključne odredbe tih Pravila (koja će biti objavljena i na službenoj web stranici Grada).

Pravila Vijeća usvojena su jednoglasno, nakon čega je tajnim glasovanjem, isto tako jednoglasno, za predsjednicu Vijeća gradske četvrti Petrinja IV. – Češko selo, izabrana Ankica Krnjajić Magdić.

„Prije svega, zahvalila bih vam na ukazanom povjerenju. Svaka gradska četvrt, pa tako i naša ima mnoštvo problema, gorućih problema koje trebamo rješavati i nadam se dobroj suradnji na dobrobit naše cjelokupne zajednice. Uistinu se nadam da ćemo snažno prionuti poslu i napraviti ono što je u našoj mogućnosti za dobrobit svih stanovnika, svih žitelja naše gradske četvrti“, kazala je Krnjajić Magdić.

Novoj predsjednici na izboru i članovima Vijeća na konstituiranju, još jednom je na kraju čestitao predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje, Robert Polanščak.

„Meni je izuzetno drago zbog svih vas, svima vam čestitam jer ste svakako prepoznali priliku i mogućnost i iskazali volju za ono što ste izabrani, znači da djelujete u svojoj zajednici i da pomažete ljudima i svome mjestu. Vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora su inače najniži oblik mjesne samouprave, ali isto tako ona su najbliži kontakt i spona direktno između ljudi i gradske uprave. Vijeća brinu o kvaliteti života svojih stanovnika, o lokalnim inicijativama kojima nastoje tu kvalitetu poboljšati“, kazao je među ostalim Polanščak, podsjetivši i kako su službenici gradskih odjela dužni pomagati vijećima u rješavanju njihovih zahtjeva i prijedloga.

Članovi novoformiranog Vijeća gradske četvrti Petrinja IV. odmah su dogovorili kako će svoj prvi sastanak održati već sljedeći tjedan. Za početak, nastojat će riješiti neke osnovne „tehnikalije“, poput prostora u kojem će djelovati te postavljanje oglasnih panoa za razmjenu informacija sa stanovnicima svoje četvrti.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X