vmomalagoricanaslov

Konstituirano Vijeće Mjesnog odbora Mala Gorica

PETRINJA – Ovog utorka (4.veljače 2020.), u Velikoj vijećnici Grada Petrinje održana je i konstituirajuća sjednica Vijeća Mjesnog odbora Mala Gorica. Bila je to sedma, od ukupno 29 konstituirajućih sjednica koje se održavaju nakon izbora za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti na području Grada Petrinje, provedenih koncem listopada prošle godine.

Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje, Nenad Radošević. Uvodno je pozdravio izabrane članove Vijeća Mjesnog odbora te im pojasnio proceduru koja slijedi.

„Lijepo vas pozdravljam na konstituirajućoj sjednici Vijeća Mjesnog odbora Mala Gorica. Drago mi je da se napokon konstituirate i želim vam ubuduće puno uspjeha u radu. Prenosim vam i pozdrave gradonačelnike Grada Petrinje, Darinka Dumbovića koji mi je, po punomoći, dao ovlast da sazivam ove sjednice mjesnih odbora. Ispričao se što ne može biti nazočan, ali je izrazio nadu u dobru suradnju.“

Nakon prozivke (nazočni: Mladen Marijašević, Antun Bugarin, Ivica Vahovec i Nikola Horvatinec; Ivan Slanac se ispričao) i utvrđivanja kvoruma potrebnog za pravovaljano donošenje odluka, Radošević je vođenje sjednice prepustio nositelju liste Mladenu Marijaševiću. (U Maloj Gorici bila je samo jedna lista).

Dnevni red sjednice usvojen je jednoglasno, nakon čega je pročelnik Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu i imovinsko-pravne poslove Grada Petrinje, Zdravko Kuljanac upoznao članove Vijeća s Pravilima Vijeća MO-a koja trebaju usvojiti.

„Vaš mandat kao Vijeća Mjesnog odbora traje četiri godine. Imate ukupno pet članova, što je propisano Statutom, obzirom na broj stanovnika Mjesnog odbora. Četiri godine traje i mandat predsjednika koji se bira tajnim glasovanjem. Mandat predsjedniku može prestati danom podnošenja ostavke – ako podnese ostavku ili izglasavanjem nepovjerenja od strane samog Vijeća“, objasnio je između ostalog Kuljanac.

Članove Vijeća upoznao je s nadležnostima Vijeća i predsjednika, donošenjem godišnjeg Programa rada za određenu kalendarsku godinu, kao i njihovim obvezama te načinom rada i odlučivanja u Vijeću. Podsjetio je i na jednu zakonsku novinu.

„Ranije je, sukladno Zakonu, gradonačelnik kao izvršna vlast, imao mogućnost samostalnog raspuštanja Mjesnog odbora, odnosno Vijeća mjesne samouprave. Sada to više nije slučaj.  Promjenama Zakona, gradonačelnik je u slučaju raspuštanja ovlašteni predlagatelj prema Gradskom vijeću, odnosno predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave, koje donosi odluku o raspuštanju u slučaju povrede Pravila u o radu Mjesnog odbora, zakona i Statuta Grada.“

Članovi Vijeća, Pravila su usvojili jednoglasno, nakon čega se pristupilo i izboru predsjednika Vijeća. Tajnim glasovanjem, na četverogodišnji mandat predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Mala Gorica, jednoglasno je izabran Mladen Marijašević, koji je prethodno obnašao i dužnost povjerenika ovog Mjesnog odbora.

„Nakon prebrojavanja i provjere prispjelih listića, možemo reći da su svi valjani. Dakle, četiri listića na kojima su svi glasali za Mladena Marijaševića kao novog predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Mala Gorica. Čestitam na izboru i želim puno uspjeha u radu. Slobodno me pozovite na svoje sjednice, stojim na raspolaganju, vrlo ću se rado odazvati ako bude prilike i nadamo se dobroj suradnji“, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević, čestitajući novoizabranom predsjedniku.

„Suradnja je i nama cilj. Mi sami ne možemo napraviti ništa“, rekao Marijašević koji je zahvalio kolegama vijećnicima na iskazanom povjerenju.

„Nadam se da ću to povjerenje i opravdati svojim radom i zalaganjem, što mi je i cilj. Još dok sam bio povjerenik kojeg je imenovao gradonačelnik, imali smo određenih aktivnosti i pokrenuli smo neke stvari koje se tiču Mjesnog odbora Mala Gorica. Mi koji smo sad izabrani, pokrenuli smo jednu inicijativu, a to je osnivanje DVD-a Mala Gorica. Svi stariji znaju da je u Maloj Gorici vatrogastvo bilo jako aktivno, još tamo od 1882. do 1890. godine, kad je osnovano prvo vatrogasno društvo u Maloj Gorici, međutim rat je napravio svoje i aktivnosti su prestale i sve do sad smo bili neaktivni. Ugasili smo staro Društvo, ali sada, na našu inicijativu, osniva se novo Vatrogasno društvo. Nadam se tu aktivnom sudjelovanju cijelog sela i nadam se da će to biti jedan „motor“ svih aktivnosti u Maloj Gorici. Imamo naravno i puno drugih problema. Trebalo bi puno vremena da se svi iznesu, ali malo po malo, nadam se da ćemo ih riješiti“, rekao je novoizabrani predsjednik Marijašević koji je i zaključio konstituirajuću sjednicu Vijeća Mjesnog odbora Mala Gorica.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X