Izbornik
vladokosic11032020

Košić o povratu imovine Hrvatima iz Zrina: „Mi se borimo već 10 godina za ispravljanje te nepravde“

SISAK – Prilikom konferencije za novinare na kojoj je sisački biskup monsinjor Vlado Košić preuzeo 103 crkvene matične knjige natrag pod okrilje Sisačke biskupije, prokomentirao je što je s povratom imovine Hrvatima iz Zrina, je li po tom pitanju napravljen kakav pomak. Biskup Košić je kazao kako pomaka nažalost nema.

„M se borimo već 10 godina za ispravljanje te nepravde ali nismo još ništa uspjeli. Bio sam ja kod ministara i jedni prebacuju drugima tu lopticu, Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo pravosuđa, svatko bi to htio od sebe maknuti. Ali je činjenica da je to njima oteto, da je to njima oduzeto, da se ništa nije vratilo“, rekao je Košić te podsjeća kako su mještanima Zrina i čitavoj župi sve uzeli.

„Mene to stvarno čudi da naša država nije našim Hrvatima iz Zrina majka, nego maćeha, jednako kao što je to bila Jugoslavija, to je žalosno. Taj Zrin mi je u srcu, ta nepravda me boli i ništa se nažalost tu još nije dogodilo. Molio sam i ja, i župan se zalagao, Bogu hvala da je Vlada odlučila tu cestu tamo financirati, sada se može doći do Zrina, obnavlja se taj Stari grad i crkva Svete Marije Magdalene, to vodi Ministarstvo kulture“, dodaje Košić.

Podsjeća kako je Sisačka biskupija prošle godine podignula Spomen crkvu sa imenima svih stradalih Zrinjana, no za daljnji povrat imovine smatra, nema se hrabrosti. „Kada sam ja rekao gospodinu Bošnjakoviću da sam ga došao moliti, kaže niste naveli broj parcela, pa rekoh to je čitavo mjesto. Mi na kraju krajeva ne molimo za sebe, mi smo ajde recimo to tako dobili tu parcelu, ali istražite za sve ljude koji su tamo živjeli, zašto im je to oduzeto i da li se može njima vratiti. On je rekao ako je sada privatno to, bit će teže vratiti, ako je državno vlasništvo nad tim parcelama, onda će biti lakše. Na tome je ostalo i od tada je prošlo sigurno godinu dana, dvije“, zaključio je Košić te na kraju dodaje kako s ovim nažalost nemaju dobra iskustva, ali imaju djelomično dobra iskustva po pitanju povrata crkvene imovine kada se govori o povratu zemlje ili šuma.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X