dronovipoljo

Kreće projekt programiranja bespilotnih letjelica s umjetnom inteligencijom

PETRINJA – Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje, Katarina Ivančić, ravnateljica Petrinjske razvojne agencije PETRA je najavila kako kreću s novim projektom. Naručitelj studije je Grad Petrinja, a Petrinjska razvojna agencija PETRA je odgovorna za implementaciju ovog projekta.

„Riječ je o inovativno-edukacijsko-poduzetničkom modelu za transformaciju Grada Petrinje. Projekt se bavi IT sektorom, odnosno programiranjem bespilotnih letjelica sa umjetnom inteligencijom. Taj projekt je sveobuhvatan, izvršene su višestruke analize i potrebe za pokretanjem ovakvog projekta i po uzoru na slične projekte u manjim sredinama kao što je Petrinja, i uspješnost tih projekata, odlučeno je da se ide u realizaciju tog projekta. Sada se pokreće tek prva faza, ta prva faza je pokretanje edukacija za mlade nezaposlene osobe za programiranje bespilotnim letjelicama u trajanju od šest mjeseci. Sredstva za realizaciju edukacija su osigurana od Hrvatskog zavoda za zapošljavanja kroz mjere osposobljavanja na radnom mjestu“, pojasnila je Ivančić.

Upravo o ovom projektu više je rekla i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes gostujući u našoj radijskoj emisiji Trenica. Kazala je kako će početne edukacije biti besplatne za sve zainteresirane polaznike.

„On će biti besplatan za polaznike, čak će im biti pokriveni određeni troškovi, polaznici neće morati plaćati edukaciju. Počinjemo s edukacijom odraslih, to znači oni koji su završili srednjoškolsko obrazovanje, koji su nezaposleni. HZZ plaća i polaznike i edukatore. Danas je raspisan natječaj za glavnog edukatora i vjerujem da ćemo u narednom vremenu pokrenuti taj projekt“, rekla je Komes.

Uskoro će navedeni projekt predstaviti javnosti. „Cilj je da Petrinju brendiramo u novom svijetlu, da ne budemo stalno u negativnim i lošim pričama, da ju preusmjerimo u pozitivan brend. Vjerujem da ćemo to uspjeti. Počinjemo s ovim obrazovanjem odraslih, a nakon toga su sljedeće faze, izgradnja inkubatora, akceleratora, pokretanje srednjoškolskog smjera obrazovanja i nadamo se i visokoškolskog, pokrenuti obrazovanje i u tom smjeru, zapravo od vrtićke dobi pa na dalje“, rekla je Komes.

Smatra ovaj projekt vrlo bitnim za revitalizaciju našeg grada te za privlačenje mladih iz drugih gradova kao i ostanak Petrinjaca u našem gradu, a koji su ljubitelji ovakvih tehnologija.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X