krstohnaslov

Krsto Hegedušić, i virtualno i realno, u petrinjskoj galeriji koja nosi njegovo ime

PETRINJA – U petrinjskoj galeriji „Krsto Hegedušić“ koja je, uz pridržavanje epidemioloških smjernica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, posjetiteljima svoja vrata ponovno otvorila 29. travnja, još uvijek možete pogledati izložbu „Krsto Hegedušić – grafike i crteži iz fundusa galerije“.

Za petrinjsku galeriju ova izložba ima i dodatnu simboliku, upravo zato što ovaj galerijski prostor od svog osnutka 1987. godine nosi ime Krste Hegedušića, jednog od najutjecajnijih hrvatskih likovnih umjetnika 20. stoljeća (rođenog u Petrinji 1901. godine).

Kako su u knjizi „Trideset godina djelovanja Galerije „Krsto Hegedušić“ u Petrinji“, obavljenoj prije dvije godine, podsjetili njezini autori Boris Vrga i Zvonimir Martinovića –Mika, galerija je osnovana 1987. godine, u godini Univerzijade, ali i 12. obljetnice Hegedušićeve smrti (preminuo je u Zagrebu 1975.). Zahvaljujući redakciji ondašnjeg dnevnog lista „Vjesnik“ i inicijativi jednog od njegovih urednika, Milana Sigetića, bio je raspisan javni poziv svima onima kojim imaju neku Hegedušićevu sliku, a žele ju donirati za galeriju koja će biti osnovana u Petrinji, da tu sliku daju redakciji „Vjesnika“ koja će posredovati da slika dođe do fundusa nove galerije. Osim tog javnog poziva, bio je upućen i osobni poziv svim sudionicima Majstorske radionice Krste Hegedušića da doniraju po jedno svoje djelo, što su oni u velikom broju i učinili. Angažirala se odmah i Hegedušićeva obitelj – njegova tri brata Željko, Smiljan i Mladen te Krstina kći Mirjana koja je također donirala jednu sliku. Donirali su i drugi članovi obitelji, prijatelji, tajnik Majstorske radionice i drugi. Zahvaljujući tome, Petrinja je stvorila zavidan fundus u kojem se u trenutku otvorenja nalazilo stotinjak – točnije 99 slika, među kojima i 11 slika Krste Hegedušića.

Nažalost, tijekom Domovinskog rata većina tih slika je nestala. Crteži i grafike Krste Hegedušića koje Galerija danas ima u svom fundusu izložene su upravo na ovoj izložbi. Između ostalog, na njoj možete vidjeti i Hegedušićev crtež za sliku „Zeleni kader“ koji je od konca studenog prošle do ožujka ove godine bio izložen i u Klovićevim dvorima na izložbi „Umjetnost i život su jedno: Udruženje umjetnika Zemlja 1929. – 1935.“, autora dr.sc. Petra Preloga, postavljene povodom 90. obljetnice osnutka Udruženja umjetnika Zemlja. (Hegedušić je bio jedan od idejnih pokretača, osnivača i ideologa ove umjetničke skupine za koju je napisao i njezin program).

Uz radove Krste Hegedušića, izložen je i jedan rad njegove supruge, također slikarice, Branke Frangeš – Hegedušić.

Podsjećamo, ovu izložbu, osim u galerijskom prostoru, možete razgledati i virtualno, na društvenim stranicama Galerije „Krsto Hegedušić“ Petrinja. Tijekom epidemije koronavirusa, kažu nam u Galeriji, interes za ovakve „virtualne“ izložbe porastao je za gotovo 300 posto, o čemu svjedoči i broj posjetitelja koji su na Facebok stranici Galerije pogledali zadnje tri izložbe (Andreje Dujnić Žmirić, petrinjskog župnika Josipa Samaržije i sada postavljenu izložbu radova Krste Hegedušića). Od Jasne Crnković, koordinatorice programa u PUO Hrvatski dom, doznajemo kako s ovom praksom „virtualnih“ izložbi planiraju nastaviti i dalje.

Ukoliko pak želite „uživo“ i izbliza vidjeti radove Krste Hegedušića, petrinjsku galeriju koja nosi njegovo ime, naravno uz pridržavanje epidemioloških preporuka, do kraja tjedna možete posjetiti u radno vrijeme galerije: ponedjeljkom, srijedom i petkom od 12 do 15, te utorkom i četvrtkom od 18 do 20 sati. Za upite za grupne posjete van radnog vremena nazovite: 044/815-175.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X