Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
kvirin12062021t17

Kvirinovi poetski susreti stigli i do Petrinje

PETRINJA – Jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija u Hrvatskoj, Kvirinovi poetski susreti, koji se ove godine održavaju 25.put, osim u Sisku, održani su dijelom i u Petrinji te u Glini. Kvirinove poetske susrete tradicionalno organizira Matica hrvatska Sisak, a njezina potpredsjednica Đurđica Vuković sretna je što su se uspjeli okupiti i ove godine.

„Dakle 25 godina je ove godine, jubilarni su Kvirinovi poetski susreti. Nije bilo lako ovo organizirati jer i Sisak je stradao u potresu, nemamo Matice hrvatske koja je organizator ovih susreta, ostali su bez prostora. Onda smo se ipak odlučili da ćemo pod vedrim nebom, uz Božju pomoć održati ove susrete, jer nam treba utjeha, pjesnička riječ, druženje i potvrda da smo živi u svemu tome. Pozvali smo 25 pjesnika, svakog pjesnika za jednu godinu ovih susreta i došli smo do Petrinje da i tu ovu našu energiju pošaljemo“, istaknula je Vuković.

U sklopu Kvirinovih poetskih susreta nagrađeni su laureati koji su dobili Plaketu Svetog Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, kao najveće priznanje za ukupan prinos hrvatskog pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije, autoru do 35.godina starosti, a objavljenu između dva susreta.

„Ove godine smo dodijelili ova priznanja laureatima za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu, a laureatkinja je Gordana Benić, dok je za najbolju knjigu poezije nagrađen mladi pjesnik iz Splita Vladimir Tomaš. S njima smo bili na Kupi u Sisku, bilo nam je lijepo. Pjevala nam je vaša Petrinjka Antonija Kihalić, bila je divna i šarmantna, tako da smo mislili na trenutak da smo u Francuskoj“, rekla nam je Vuković.

Vuković nam je na kraju otkrila kako je u Petrinji prvi puta nakon potresa. „Radosna sam što smo došli, ali nisam imala snage do sada doći. Želim Petrinji da živi, da bude lijep gradić kao što je bio nekada“, zaključila je Vuković.

Sudionici Kvirinovih poetskih susreta posjetili su Trg kulture, kao i našu Gradsku knjižnicu i čitaonicu Petrinja, a potom svoj dio susreta održali u petrinjskom Gradskom parku.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X