inoslavbrkicstozer17042020

Laboratorij u Petrinji moći će dnevno testirati 36 uzoraka na COVID-19

SISAK – Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije se još jednom osvrnuo na puštanje u rad Laboratorija u Petrinji, gdje bi se moglo obavljati testiranje na COVID-19.

„To je već inače prije otvorena tema. Taj dio je u postupku. Treba vrijeme. PCR aparat je nabavljen još prošle godine, postupak nabave je započet u veljači. Ono što je bilo bitno da mi radimo dijagnostiku na spolno prenosive bolesti, humane papiloma viruse, da krećemo sa dijagnostikom bitnom za jedinice intenzivnog liječenja, to su hemokultura i ostalo, tada još nije bilo ni naznake da bi se mogao pojaviti neki novi virus, kao što se dogodilo krajem 2019.godine, točnije saznali smo za to početkom siječnja 2020.godine“, rekao je uvodno dr.Brkić.

Još jednom je ponovio kako navedeni postupak ne ide brzo, ali će ga završiti. „O obnovi laboratorija je još i prije govoreno i župan je bio kod nas i o tome pričao. Mi smo u postupku, taj postupak ne ide tako brzo, ali će završiti. Bit ćemo spremni potpuno. Gledajte, nakon ove epidemije, odnosno pandemije, vjerujte mi doći će ponovno neka nova. Gledajte povijest, na ciklička kretanja kroz povijest kako su se pandemije, odnosno epidemije nekih bolesti događale“, dodaje dr.Brkić.

Na naše pitanje koliko je ljudi potrebno za funkcioniranje jednog takvog laboratorija i koliko će dnevno uzoraka moći testirati, dr.Brkić odgovara : „Za to je potrebno educirati cijeli jedan tim kojeg čine tri do četiri osobe. Druga stvar, na dnevnoj bazi ćemo moći napraviti 36 uzoraka. Znači, kada uzmete to je tisuću i nešto uzoraka na mjesečnoj bazi što bi značajno zadovoljilo naše potrebe“, zaključio je Brkić.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X