Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
daruvarslikenaslov

Likovna grupa „DA“ Daruvar donirala Gradu Petrinji 22 slike sa svoje humanitarne kolonije „Čudesna moć boja“

PETRINJA – Likovna grupa „DA“ Daruvar odlučila je Gradu Petrinji donirati 22 slike svojih članova koje su nastale u njihovom projektu „Čudesna moć boja“, u sklopu kojeg je održana i humanitarna likovna kolonija posvećena „Ligi protiv raka Daruvar“ i potresom razrušenoj Banovini. Petrinjskoj gradonačelnici Magdaleni Komes i njezinom zamjeniku Ivanu Prskalu, slike su ovog četvrtka u izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje uručili Ljubica Petrinić, predsjednica Likovne grupe „DA“ Daruvar i član ove Grupe, Zdenko Franekić, inače vijećnik u Gradskom vijeću Grada Daruvara.

„Prije nekog vremena došli smo na ideju da napravimo likovnu koloniju koja bi bila namijenjena Ligi protiv raka u Daruvaru, a drugi smo dio namijenili za donaciju vašem gradu. Već od samog potresa u Daruvaru smo se aktivirali i skupili donacije, a nama likovnjacima je bilo nekako najbliže, najjednostavnije, da vam poklonimo naše radove, naše slike koje smo tom prilikom, kad smo imali tu likovnu koloniju napravili. Imali smo želju da upoznamo vaš grad nakon ovog nemilog događaja koji ste doživjeli. Sad kad smo malo obišli grad, vidjeli smo koliko ste baš jako stradali u tom potresu. Kažem, u samom početku mi smo u Daruvaru skupili donacije koje su vam donijeli predstavnici našeg grada, a mi kao slikari, jedino što smo mogli učiniti je da vam napravimo ovako, nadam se, lijepe slike po kojima ćete nas se sjetiti kad ih budete imali negdje izložene“, rekao je Zdenko Franekić koji je jednu od svojih slika i osobno darovao petrinjskoj gradonačelnici.

Likovna grupa „DA“ Daruvar službeno djeluje od 1972. godine u različitim organizacijskim oblicima, a od 1991. djeluje u sastavu Matice hrvatske, Ogranak Daruvar. Njezina predsjednica Ljubica Petrinić kaže kako broje četrdesetak članova.

„Mi volimo raditi slike. Imamo po dvije – tri kolonije godišnje. Ove godine smo ih imali četiri, ali su uglavnom bile interne, jer smo se bojali zbog korone. Inače smo vrlo aktivni, imamo i malu galeriju u kojoj organiziramo pojedinačne i grupne izložbe. Sad ćemo imati i godišnju izložbu. Imamo i radionice za odrasle i za djecu. Na malim radionicama bude i po 50 djece, ludi su za crtanjem. Prema tome, ne radi se samo o crtanju, nego i druženju. Ja inače jako volim kad jedan o drugome vodi brigu, kad si pomognemo i kod crtanja i kod života, kod svega. To mi je moto svega“, rekla je predsjednica Likovne grupe „DA“ Daruvar , udruge koja često djeluje i humanitarno. Tako su i nakon potresa u Zagrebu, ali i ovog na Banovini organizirali humanitarne kolonije.

„Kad se to kod vas desilo i mi smo bili uplašeni jer smo se i mi malo tresli, međutim kad su objavljene snimke, kad se vidjelo kako to ovdje izgleda, shvatili smo da je vama tisuću puta gore i koliko je to bilo strašno. Zato ja kažem, svaka vam čast na vašoj hrabrosti da ste tu ostali. Danas, kad svi mladi odlaze nekud i kad svi bježe, hvala Bogu da je netko ostao da obnovi taj svoj dom. Od srca vam želim da vam što prije pomognu i da kad drugi put dođemo, da sve to bude puno, puno ljepše i gotovije“, rekla je Petrinić koja je pak jednu svoju sliku darovala zamjeniku petrinjske gradonačelnice Ivanu Prskalu.

Na humanoj, prijateljskoj gesti, daruvarskim slikarima i stanovnicima ovog grada, zahvalila je gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes: „U ime svih građana Petrinje, hvala vam za ove prekrasne darove. Rekli ste da ste malo obišli grad koji, pogotovo u ovim jesenskim danima i u tim ruševinama izgleda zaista tmurno i sivo, a vi ste ovim svojim poklonima – umjetničkim slikama živih boja unijeli vedrinu, nadu i svjetlost i na tome vam neizmjerno hvala. Nadovezat ću se na ovo što je rekla gospođa Petrinić kako mladi odlaze, međutim kod nas Petrinjaca je neizmjerna ljubav prema Petrinji i upravo ovakvim akcijama prijatelja kao što ste vi, zapravo i mladima i starima dajete tračak svjetlosti i nade za ostanak u našem gradu. Mi u Petrinji također imamo udrugu slikara „Petriart“ s kojom ste već surađivali. Nadam se da će doći bolja vremena i da ćete surađivati i u budućnosti. Još jednom hvala na prekrasnim slikama. Kamo ćemo ih usmjeriti – neću sama odlučiti o tome. Razgovarat ću sa svojim suradnicima, vjerojatno i sa slikarima da vidimo hoće li veću vrijednost imati u gradskim ustanovama koje će biti u narednom razdoblju obnovljene – sigurni smo u to da hoće – dakle da ukrašavaju, uljepšavaju hodnike novih zgrada ili ćemo ih usmjeriti možda u nekakvu donacijsku večer, u nekakvu aukciju gdje će postići određenu vrijednost. Vi znate koliko ste unijeli ljubavi u te slike – one zaista nemaju vrijednost, ali evo, ako bude nekakva prilika gdje će možda trebati hitna sredstva, možda ih i na taj način usmjerimo. Naša galerija „Krsto Hegedušić“ je isto „ranjena“ u potresu. Kao zgrada pod zaštitom Ministarstva kulture definitivno će ići u sanaciju. Voljela bih da možda neku od ovih slika poklonimo i Galeriji za njezin fundus. U svakom slučaju, bit će to nekakav pozitivan primjer gdje će vaša ljubav prema umjetnosti doći do izražaja. Hvala još jednom od srca“, kazala je gradonačelnica Komes koja je gostima u znak zahvale uručila petrinjske „potresne stucke“, rad Valentina Valenta.

U ime petrinjskih slikara, kolegama iz Daruvara na kraju je zahvalila Edit Posavec.

„Slike uvijek oplemenjuju prostor, kultura oplemenjuje život, a nama će, u ovakvim uvjetima kad je sve stvarno razrušeno i ružno oko nas, ovakva gesta i ovakve lijepe slike unijeti nekakve dobre emocije i lijepu, svijetlu poruku. Stvarno vam puno hvala. Ja iz Daruvara uvijek nosim lijepa iskustva. Veselim se i budućoj suradnji“, poručila je Posavec.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X