stozer1909202221

Ljubičić: „Vodni val bi danas popodne trebao proći kroz Petrinju. Nema razloga za paniku“ VIDEO

PETRINJA – Obzirom na nadolazeći vodni val rijeke Kupe, sve dežurne službe obišle su kritične dijelove Siska i Petrinje gdje traju radovi na sanaciji nasipa oštećenih u potresu. Također, sagledali su aktivnosti na pripremama koje se provode kako u slučaju naglog porasta vodostaja rijeke Kupe i Save ne bi došlo do ugroze zaobalja na području Petrinje i Siska.

Otkako je obilna kiša počela padati prošloga tjedna, petrinjski vatrogasci imali su 54 intervencije, otkrio nam je Zvonimir Ljubičić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Petrinja. „Znači sada nemamo intervencija. Vodeni val po riječima gospođe Kardaš iz Hrvatskih voda bi danas popodne trebao proći kroz Petrinju. Ovo je po meni situacija pod kontrolom jer imali smo 2014.godine vodni val koji je bio za dva metra veći. Nema razloga za paniku. Prognoza nam u narednim danima najavljuje lijepo vrijeme bez oborina, tako da mislim da će to sve proći bez većih intervencija i problema. Najviše smo imali intervencija ispumpavanja podruma i područja oko kuće, naravno kada se naglo digne voda u dvorište, ljudi imaju paniku da će voda doći u kuću i bilo je prokišnjavanja. Najviše je bilo prokišnjavanja kraj krovišta, tu bi trebalo građevinski sektor aktivirati i da se na taj način saniraju krovišta. Svaki vlasnik bi trebao brinuti o svojoj imovini“, rekao nam je Ljubičić.

Tatjana Kardaš, rukovoditeljica obrane od poplava branjenog područja 10 iz Hrvatskih voda je istaknula kako su Hrvatske vode odmah započele izdizati nasipe na dionicama koje su bile u sanaciji nakon potresa.

„Mi smo u protekla tri dana napravili oko 600 metara privremenih nasipa od boks barijera kako bi zaštitili područje od eventualnog izlijevanja rijeke Kupe i Save. Mi smo se pripremali na prvu prognozu koja je bila za Kupu Farkašić-890, trenutno je prognoza vodostaja danas u popodnevnim satima 840, to može biti nešto malo više. Očekujemo vrh vodnog vala na području Petrinje negdje tijekom kasnih popodnevnih i noćnih sati. Obzirom na vodostaj sada, možemo očekivati porast vodostaja još do maksimalnih 30-tak centimetara“, kazala je Kardaš te dodaje kako se stagnacija vodostaja očekuje u noćnim satima.

Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske je kazao kako nam vremenska prognoza u danima koji su pred nama ide na ruku. „Sve ono što su Hrvatske vode trebale napraviti, napravili su jučer, završili su jučer i danas prate situaciju. Po svemu ovome bi trebalo sve ostati na razini aktivnosti Hrvatskih voda. U razgovoru s gradonačelnicom i dožupanom i sa ovdje prisutnima kolegama iz vatrogastva, rečeno mi je da su sve snage pripremljene ako bi se negdje nešto zakompliciralo. Drago mi je što sam čuo da je sve spremno i da bi ovaj val koji ne bi trebao biti u onoj najvišoj razini kao što je bio u Karlovcu, mogao mirno prijeći preko ovog područja i otići prema Savi. Dobro je što je rijeka Sava niska i može primiti Kupu koja je brza i koja brzo protječe i brzo ulazi u nju“, rekao je Trut.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes se uvodno osvrnula na otklanjanje problema u kontejnerskom naselju na Sajmištu gdje je nekoliko kontejnera prokišnjavalo, te je istaknula kako je navedeni problem otklonjen.

„Mi na području grada Petrinje smo od prvog dana, od petka u stanju pripravnosti i Vatrogasna postrojba i Stožer civilne zaštite. Pripremili smo se za one najekstremnije uvjete. U suradnji smo i sa Hrvatskim vodama. Hrvatske vode su napravile svoj dio posla i sada čekamo, kao što su i rekli, taj vodni val koji nailazi“, rekla je Komes.

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić je kazao kako nema ugroze za stanovnike zbog visokih vodostaja. „Ono što je bitno napomenuti i reći da neće biti ugroze stanovništva. Treba smiriti situaciju bez obzira na ogromne količine padalina, otprilike oko 150 litara po kvadratnom metru. Situacija je pod kontrolom. Hrvatske vode su učinile sve što je potrebno. Trebamo napomenuti da Hrvatske vode na području Sisačko-moslavačke županije imaju ogromna ulaganja u nasipe koji su imali štete zbog potresa i bez obzira, aktivnosti koje se rade na sanaciji i ovaj vodni val, nije iznenadio stručne službe koje su sve učinile. Trebamo smiriti stanovništvo jer biti će sve u redu“, rekao je Jurić.

Što se tiče vodostaja rijeke Save, on će rasti lagano tijekom današnjeg dana i noći, no visina vodostaja će biti takva da na tom području neće biti potrebno proglašavati mjere izvanrednog stanja. Podsjetila je da su od 30.prosinca 2020.godine, neposredno nakon potresa, proglašene izvanredne mjere na području Sisačko-moslavačke županije što se tiče stanja zaštitnih vodnih građevina. Mjere su i dalje na snazi sve dok se i posljednji nasip, oštećen u potresu ne sanira.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X