Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
20210108_105226szijarto

Mađarska će za stradale u potresu darovati pedeset kontejnera

PETRINJA – Prva dva od pedeset kontejnera za stanovanje uručio je danas mađarski ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Peter Szijjarto. Kontejneri su namijenjeni unesrećenima u prošlotjednom razornom potresu. Prema sadašnjim podacima kontejnerski smještaj treba pet stotina obitelji. No, očekuje se kako će taj broj rasti jer su statičari obišli tek trećinu objekata. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je izvijestio mađarskog ministra o tome kako je odmah nakon potresa krenulo pomaganje unesrećenima te zahvalio što je pomoć s mađarske strane krenula također odmah te dodao:

„Ova nesreća koja je zadesila Republikiu Hrvatsku ujedinila je naš narod, ali i naše susjedne i parnterske zemlje, poglavito članice Europske unije. Mi nastavljamo dalje s našim operacijama sanacije štete, skrbi o ljudima koji su stradali u ovom području i vjerujem da ćemo u našim nastojanjima imati potporu vas i vašeg naroda.“

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman se također zahvalio jer je mađarska hrvatskoj pomagala nakon potresa u Zagrebu te također u aktualnoj korona-krizi:

„Naše veleposlanstvo u Budimpešti i generalni konzulat u Pećuhu, počasni konzulat u Nagy Kanizi su od prvog dana angažirani oko koordiniranja i prikupljanja pomoći. Tako je na primjer upućena humanitarna pomoć za Sisak putem baranjskog ogranka Crvenog križa. Drago mi je čuti da se između Hrvatske i Mađarske kontinuirano odvija suradnja.“

Mađarski ministar Szijarto je na početku izrazio suosjećanje sa žrtvama potresa. Mađarska je odmah nakon tragičnog potresa reagirala i javila hrvatskoj strani kako može računati na pomoć te dodao:

„Osim crkve i civilnih pomoći također su pomoć poslale i institucije mađarske države i poduzetnici. Na pitanje u čemu možemo pomoći, odgovor iz hrvatske je bio da možemo pomoći onim obiteljima koje su izgubile krov nad glavom. Pre nama su ipak hladni zimski dani i mjeseci. Zato smo danas započeli dostavu pedeset kontejnera za stanovanje na ovo područje najpogođenije potresom.“

Mađarski ministar je najavio i kako će uz ovih pedeset dostaviti još šest kontejnera sa sanitarnim čvorovima koji mogu pružiti i higijenske uvijete. Najavio je i kako će mađarska Vlada sudjelovati u obnovi jedne crkve i jedne škole, a idući tjedan će biti dogovor o tome o kojim se objektima radi. Na pitanje novinara o tome kako se hrvatska strana nosi s ovom krizom, odgovorio je kako je Mađarima dosta da se druge zemlje upliću u njihovu unutarnju politiku, pa neka o tome prosude Hrvati. Kontejneri su uručeni na Pigiku gdje je smještena logistika svih službi koje pomažu unesrećenima.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X