opgjab2207202228

Majdak o pojavi antraksa u našoj županiji : „U dva dana cijepit ćemo svu stoku u okolici kako se bolest ne bi širila“

SISAK/JABUKOVAC – Prilikom boravka u Jabukovcu, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak osvrnuo se na pojavu bolesti bedrenice na području Sisačko-moslavačke županije, preciznije na pašnjaku Osekovo u Lonjskom polju. Kazao je kako su reagirali pravovremeno te su poduzeli sve mjere koje su u ovom trenutku nužne i koje su propisane za ovakve slučajeve.

„Također na razini županijskog Stožera određeno je cijepljenje koje će obuhvatiti široki raspon grla kako se slučaj antraksa ne bi širio. Dobio sam izvješće s jučerašnjeg stožera da se situacija stavlja pod kontrolu. Obuhvaćena su tri pašnjaka, Repušnici, Gračenici i Osekovu. Važno je da će se u dva dana cijepiti sva stoka u okolici kako se virus ne bi širio, odnosno kako ova bolest ne bi zahvatila grla koja nisu samo u sklopu pašnjaka, već i onih koji se uzgajaju u štalskim objektima“, rekao je uvodno Majdak.

Dodaje kako će se cijepljenje obaviti u rekordnom roku, a već danas planiraju cijepiti veći broj grla. „Ministarstvo je odlučilo obeštetiti vlasnike svih uginulih grla. Svi će dobiti obeštećenja za uginulu stoku i to nije bilo upitno od prvog dana. Nažalost ovaj slučaj se dogodio nakon sličnog slučaja koji se dogodio 2006.godine na području ove županije kada se isto pojavila bedrenica. I u ovom slučaju potrebno je pronaći sam uzrok kako bi se mogli onda preventivno pripremiti za buduća postupanja od strane veterinarskih službi, ali i od strane lokalnih vlasti kako bi određene radnje preventivno poduzeli“, istaknuo je Majdak.

Prema posljednjim informacijama 48 osoba trenutno prima potrebne antibiotike zbog pojave bedrenice, točnije prima lijek kemoprofilaksu. Uginulo je više od stotinu goveda. „Mi smo na razini stožera donijeli u posljednje dvije godine odluku na razini Ministarstva poljoprivrede za ovo područje koje je stradalo u potresu, preventivno cijepljenje i u slučaju bedrenice i u slučaju bjesnoće. Ali nažalost nije bilo poduzeto to izvan ovih granica potresa, ali to je na neki način sada nova situacija gdje će veterinarske službe uzeti u obzir i definirati područja za buduće preventivno cijepljenje kako ne bi došlo do pojave ovih bolesti u skoroj budućnosti“, zaključio je Majdak.

Podsjetit ćemo samo kako je odmah nakon pojave antraksa u našoj županiji dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije poručio kako nema mjesta panici te kako se bolest neće širiti među ljudima.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X