Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
hdr

Marulić u industrijskoj zoni

SISAK – Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. Odlukom Hrvatskog sabora od 9. travnja 2021.  proglašena je i Godinom Marka Marulića.

Povezujući  odluke Sabora i Vlade, Industrijsko-obrtnička škola Sisak u Godini Marka Marulića, obilježava 500 godina Marulićeve Judite i Godinu čitanja 2021. projektom Marulić u industrijskoj zoni.

Otac Hrvatske Književnosti

Marko Marulić, hrvatski je humanistički pisac, europskoj kulturnoj javnosti poznat kao jedan od latinista, pisaca na latinskom jeziku. Po svjetskom odjeku na prvome je mjestu njegovo djelo Upućivanje u čestit život po primjerima svetaca ili Institucija, zbirka poučnih pričica i anegdota iz Biblije i svetačkih životopisa. Ipak, Marulićeva hrvatska kulturna uloga povezana s atributom Otac Hrvatske Književnosti odnosi se na Juditu, prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku (6 pjevanja, ukupno 2126 dvostruko rimovanih dvanaesteraca), a prema biblijskoj priči i temi. Juditu ili Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit u versih harvacki složena, kako ona ubi vojvodu Oloferna posridu vojske njegove i oslobodi puk israelski od velike pogibili, Marulić je završio 1501., nije poznato zašto prvo tiskano izdanje datira tek iz 1521. Kako piše u Hrvatskoj enciklopediji: “Marulić je u tom remekdjelu ostvario renesansnu sintezu hrvatske, latinske i talijanske književne tradicije.” Judita je imala  trajan odjek u hrvatskoj književnosti od XVI. st., a nedavno je zapažena i izvan hrvatskih granica pa je prevedena na engleski, mađarski, talijanski i francuski. U Marulićevo doba Judita je izdana tri puta  u 18 mjeseci. 1521., 1522., 1523. i poslije Marulićeve smrti (1450.-1524.) 1586.

Marulić u industrijskim i obrtničkim zanimanjima

Projekt je rezultat korelacijske povezanosti nastave Hrvatskoga jezika i stručnih predmeta, te Praktične nastave  učenika koji se obrazuju za industrijska i obrtnička zanimanja. Tijekom projekta učenici su ostvarili ishode predviđene kurikulumom, te ih obogatili dodatnim sadržajima. Učenici su uskladili naredbe, kreirali i dizajnirali crtež (ilustracija u prvom tiskanom izdanju Judite 1521.) u zadanom formatu AutoCAD-a –mentorica učenicima Oriana Zgombić, dipl. ing. strojarstva. Novonastali crtež autorski je rad nastavnice i učenika, a poslužio je kao  vizualni identitet projekta, otisnut je na plakatu i predstavlja projekt u medijima. Tijekom nastave učenici su objasnili svojstva legura obojenih metala i naveli  utjecaj vanjskih čimbenika na legure obojenih metala (spomenik Maruliću) – mentorica Lorena Mrkobrada, mag.ing.met. Primjenom CAD/CAD tehnologija učenici su izradili rad na CNC strojevima (kutija za nakit) – mentori učenicima Stjepko Bašić, dipl.ing.strojarstva i Mato Oroz i Željko Malić- suradnici u praktičnoj nastavi. Ručno obrađivali limove (svitak za tekst) pa strojnom i ručnom obradom metala izradili zidni sat  – mentori Nikola Stojčević, strukovni učitelj i Sandrino Babić, suradnik u praktičnoj nastavi. Spajali su obične sklopke  paralelnim spojem led dioda u geografskom prikazu mjesta radnje u Marulićevom epu –  mentori Rajko Delić, strukovni učitelj i Marko Čulibrk, suradnik u praktičnoj nastavi. Lemili su  neispravne elektroničke dijelove i izradili kreativne uratke (Juditin nakit) – mentorica Marija Kosić, mag.ing.elektrotehnike koja je ujedno montirala video uratke pojedinih projektnih etapa. Interpretirali  biblijsku knjigu Judita – mentorica Marijana Ostić, dipl.vjeroučiteljica. Prokomentirali etički problem opravdanog ubojstva – mentorica Martina Labaš, prof.filozofije. Interpretirali Marulićevu Juditu, portretirali književni lik, istražili jezične osobitosti izabranih dijelova teksta na značenjskoj razini, sastavljali 12-erce  prema zadanom obrascu, sastavili bibliografiju dostupnih Juditinih izdanja u Sisku; uporabili digitalne alate i postavili izložbu u NKČ Vlado Gotovac Sisak Caprag – mentorica Sanja Tomazinić Krotin, prof. hrvatskoga jezika, te o svemu  snimili a-v digitalni zapis aktivnosti svih učenika i nastavnika uključenih u projekt. Projekt je organizacijski (tisak plakata, medijska vidljivost) i financijski podržao i koordinirao ravnatelj IOŠ Sisak dr.sc. Ivan Vrbik.

Vrijedna bibliografska izdanja

Voditeljica  projekta i autorica izložbe u NKČ Vlado Gotovac Sisak-Caprag predstavlja vrijedna Juditina bibliografska izdanja kao i ona važna za kritičko vrednovanje i metodičku interpretaciju epa koja će javnost vidjeti zahvaljujući sisačkom knjižničnom fundusu i autoričinoj privatnoj zbirci. Na izložbi su izdanje Matice hrvatske iz 1901. divot-izdanje Judite, opremljeno monografskim uvodom Petra Kasandrića, te tumač, napomene o jeziku i rječnik Marcela Kušara. Zatim prigodna publikacija: svečani prilog Vienca, knjižica Josipa Florschütza, Ljetopis društva hrvatskih književnika za godinu 1900.-1903.  Vrijedno izdanje  u reprezentativnoj publikaciji zagrebačke Zore, 1950. godine, s predgovorom Mihovila Kombola i prilozima Marcela Kušara i Vjekoslava Štefanića, a koje je uredio Dragutin Tadijanović. Moći će se vidjeti i faksimil prvog izdanja iz 1521. izdan 1950. i zbornik s proslave petstogodišnjice Marulićeva rođenja, koji sadrži studiju Petra Skoka O stilu Marulićeve Judite. Juditinu izdanju iz 1998. pogovor je napisao jezikoslovac Josip Vončina, a u izdanju je i faksimil drugog izdanja iz 1522. te na kraju Rječnik Marulićeve Judite, cjeloviti rječnik epa, djelo hrvatskog jezikoslovca Milana Moguša iz 2001.

Noć knjige 2021.

Industrijsko-obrtnička škola Sisak i NKČ Vlado Gotovac Sisak-Caprag kao partneri obilježavaju Noć knjige 2021. Poveznica za virtualni pregled izložbe i filma bit će na stranicama NKČ Sisak postavljena 23. travnja u  Noći knjige 2021. Školski dio Projekta završava 16. travnja 2021. i nastavlja se Izložbom 19. travnja 2021.  Projekt Marulić u industrijskoj zoni na Stručno-znanstvenom skupu: Marko Marulić, Judita (1501. – 1521. – 2021.) u Splitu – Muzej grada Splita, 23. – 24. travnja 2021. predstavit će voditeljica projekta Sanja Tomazinić Krotin, prof.savjetnica hrvatskoga jezika.

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X