Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
maskenbalbrestnaslov

Maskenbal u Brestu – veselje i ples pod maskama do jutra

BREST – „Život je maskenbal“, pjevali su davno Vajta i Teška industrija, a pod maskama, živjelo se, plesalo i pjevalo ove nedjelje i na „Maskenbalu u Brestu Pokupskom“.

Običaj feštanja pod maskama u ovom mjestu, 2017. godine ponovno je oživjelo Kulturno – umjetničko društvo „Pokupljanka“ Brest Pokupski. Obnovivši rad svog društva, obnovili su i prijeratnu tradiciju održavanja maskenbala u veljači. Veliki odaziv maskiranih ekipa i pojedinaca već te prve godine, ohrabrio ih je da veselje pod maskama nastave u mjesnom Društvenom domu organizirati i u narednim godinama. Bilo je tako i ove godine – šareno, veselo, rasplesano, raspjevano do jutarnji sati.

„I ove godine je veselo, tradicija se nastavlja i Fašnik u Brestu ide dalje. Vidim da će biti dobro, dosta ljudi se okupilo. Brestovljani su se i ovaj put iskazali. KUD „Pokupljanka“ je inicijator, s tim da smo to ovaj put organizirali uz malu pomoć sa strane, onih koji su nam i službeno mogli neke stvari odraditi, ali uglavnom, na našu inicijativu“, ispričala nam je Ružica Pavković, predsjednica KUD-a „Pokupljanka“ Brest Pokupski.

Članovi „Pokupljanke“ aktivno su krenuli u ovu godinu. Tako su nedavno, u suradnji s Interpretacijskim centrom baštine Banovine predstavili i etno bojanku „Blago bakine škrinje“ s motivima narodnih nošnji svoga kraja.

„Tako je, 12. veljače smo imali predstavljanje bojanke. To nam je bila, možemo reći, prva „službena“ aktivnost u ovoj godini, koju smo odradili u suradnji s Interpretacijskim centrom baštine Banovine. To je inače trebalo biti odrađeno koncem prošle godine, ali zbog određenih okolnosti – bolesti, sve se malo oduljilo, ali materijali su manje – više, bili spremni i u drugom mjesecu smo to odradili. Mislim da je bilo jako dobro – odaziv je bio dobar i bojanka je, koliko sam primijetila, postigla zapažen uspjeh s obzirom na to da se radi o literaturi koja se kod nas ne pojavljuje toliko često“, kaže Pavković.

Ovaj put, Brestovaljani i njihovi gosti, motive s narodnih nošnji zamijenili su nešto modernijim izričajem, pa su se na plesnom podiju zajedno vrtjeli likovi iz crtića, bajki, znanstvene fantastike, gatare, Škotkinje, klaunovi, vampiri, pripadnici plemena Hakuna Matata, kuhari, „medicinska“ ekipa spremna za suočavanje s koronavirusom …

Uz neumornu svirku sastava Kupska zvona, veseli ples pod maskama potrajao je u Društvenom domu u Brestu do „sitnih“ sati.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X