Izbornik
medsestnaslov

Medicinske sestre i tehničari – sretan vam vaš Dan i hvala na svemu!

PETRINJA – Na dan 12. svibnja, kada je 1820. godine rođena Florence Nightingale, utemeljiteljica modernog sestrinstva, u svijetu se obilježava Međunarodni dan sestrinstva. Njime se želi skrenuti pozornost na nezamjenjivu ulogu medicinskih sestara i tehničara, ljudi koji požrtvovno i nesebično, ali često i nedovoljno priznato, žive svoj plemeniti poziv. Na inicijativu Međunarodnog vijeća medicinskih sestara, ovaj se Dan obilježava još od 1974. godine, uz slogan „Medicinske sestre i tehničari – glas koji vodi“. Tradicionalni slogan ove je godine dopunjen porukom „Snaga je u zajedništvu“. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva je: „Ulaganje u sestrinstvo i poštivanje prava u ostvarivanju zdravlja za sve“. Želja je usmjeriti time pažnju prema potrebi da se zaštiti, pruži podrška i naglasi važnost investiranja u sestrinsku profesiju što bi ojačalo i zdravstvene sustave u cjelini.

Kako bi im izrazila zahvalnost za sve što čine i čestitala njihov Dan, medicinske sestre i tehničare Odjela za pulmologiju i produženo liječenje s palijativnom skrbi Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, koji je nakon potresa smješten u kontejnerskom naselju u Mošćenici, posjetila je danas petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes sa svojim zamjenikom Ivanom Prskalom.

„Iskoristila bih ovu priliku i čestitala svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima njihov dan koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva koja je na terenu i tijekom rata obučavala sestre. Znamo da je kvalitetna obuka neophodna i u današnjim vremenima i nastojat ćemo svi skupa, u koordinaciji na svim razinama, omogućiti da ona bude što bolja. Znamo i da imamo nedostatak medicinskih sestara. Natječaji kad se raspisuju, slab je odaziv. Naše medicinske sestre odlaze u inozemstvo kao i brojni drugi radnici „trbuhom za kruhom“, ali nadamo se da ćemo imati možda i veće upisne kvote u srednje škole, jer zaista bez medicinskih sestara koje su 24 sata na usluzi bolesnicima i osobama koje trebaju skrb ne možemo. One su nužne za Hrvatsku. Još jednom čestitam im njihov Dan i zahvaljujem na svemu što čine za naše bolesne, za stare i nemoćne. Evo, ovdje u Mošćenici smo se potrudili omogućiti im donekle normalne uvjete za rad, budući da je njihov prostor stradao u potresu. Opet se pokazala dobra koordinacija županijske i gradske razine. Mi smo ustupili ovaj prostor koji smo dobili upravo za potrebe posljedica potresa. Županija je osigurala dodatne uvjete i vjerujem da im je donekle omogućen rad“, rekla je gradonačelnica Komes.

Na posjetu i gesti kojom su sestrama izrazili priznanje i zahvalnost, zahvalila je Slavica Marijašević, glavna sestra Odjela za pulmologiju i dugotrajno liječenje i palijativnu skrb: „Iznimno mi je drago da su gradonačelnica i njezin zamjenik došli na naš Dan da nas posjete i da nam i oni odaju neko priznanje i zahvalnost za sve što radimo. Zahvaljujem svima koji prepoznaju naš rad, važnost nas medicinskih sestara u društvu i zahvalnost za sve što radimo“, kazala je Marijašević.

Na ovom Odjelu radi dvadesetak medicinskih sestara i tehničara: „U smjeni rade po dvije sestre. Dvadesetak sestara skrbi o bolesnicima Pulmologije i dugotrajnog liječenja s palijativnom skrbi. Nema nas dovoljno – uvijek je taj stalni problem nedostatka medicinskih sestara i općenito zdravstvenog osoblja, ali snalazimo se“, kaže glavna sestra Odjela.

Uz borbu s pandemijom COVID-a, zdravstveni djelatnici su se na našem području dodatno suočili i s izazovom potresa: „Mi smo oduvijek, kad su nekakva krizna stanja, već navikli na to da smo nekako uvijek prvi na udaru: od onih ratnih vremena, mi stari smo i to prošli, pa onda krize COVID-a gdje smo u našoj bolnici iz koje smo sad iseljeni, imali cijeli kat COVID pozitivnih bolesnika – 26 bolesnika smo tad imali, baš u vrijeme kad smo selili van iz zgrade i nosili te nepokretne ljude. Znači i COVID i potres, sve te krize, mi smo uvijek tu, prilagođavamo se svakoj situaciji. Evo, sad smo se već prilagodili i ovim kontejnerima, ali nadamo se brzom povratku“, rekla je Marijašević.

Iako su zdravstvene ustanove u nadležnosti Županije, pitali smo ovom prilikom gradonačelnicu Komes zna li kada bi se taj povratak mogao dogoditi – kakve su informacije o obnovi zgrade bolnice u Petrinji koja je oštećena u potresu?

„Ne bih htjela licitirati s rokovima, nekim datumima. Znamo da je Županija štetu od potresa za bolnicu prijavila u Fond solidarnosti. Imamo rok do petog mjeseca sljedeće godine, barem za ovaj konstruktivni dio, a drago mi je čuti i najave da će se zapravo cijeli taj kompleks modernizirati. Dakle, ovu nepriliku trebamo pretvoriti u priliku i iskoristiti za modernizaciju i medicinskih objekata u našem gradu, ali i svih ostalih“, rekla je gradonačelnica Komes.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X