Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
Image00004

Međunarodni dan mira obilježen u Petrinji

PETRINJA – Jedanaestu godinu  za redom „Škola nenasilja“ Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj, koje djeluje pri POU Hrvatskom domu Petrinja obilježava UN-ov Međunarodni dan mira. Ovogodišnji Međunarodni dan mira posvećen je temi “Oblikujmo mir zajedno”.

António Guterres, glavni tajnik UN-a, ove godine je pozvao djecu i mlade da grade svijet mira i inkluzivnosti te da se aktivno uključe u programe obilježavanje Dana mira.

Voditelj programa prof. Hadžić objasnio je kako se, uslijed pandemije COVID-19 i postroženih epiemioloških mjera ovogodišnje obilježavanje održalo u manjem i skromnijem opsegu. Ove su godine sudionici bile osobe s invaliditetom, od kojih su većina, još kao djeca iz Odjela s teškoćama u razvoju iz Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, aktivno sudjelovala u svim programima obilježavanja Međunarodnog dana mira Savjetovališta i Škole nenasilja. Danas su te mlade odrasle osobe s invaliditetom korisnici usluga projekta „Godine nisu važne“ Udruge „Naš život“.

Ovogodišnji program sastojao se od dva dijela.

Prvo je održana radionica „Oblikujmo mir zajedno” u prostoru Savjetovališta na kojoj su sudionici, na sebi primjeren način, promišljali o miru, njegovim simbolima i značenju u životu. Nakon „mirovanja“ uslijedio je nastavak programa kod Stabla mira, gdje su sudionici kamenim oblutcima ukrašavali prostor oko Stabla, ukrašavali Stablo „vijencima“  i zastavicama sa porukama mira. Program je završio tako što je svaki sudionik upalio svoje Svjetlo mira i položio ga pod Stablo mira s nadom da će njihove iskrene i čiste želje za mirom, pravednijim i nenasilnim svijetom biti uslišene.

Prof. Hadžić završio je ovogodišnje obilježavanje UN-ovog Međunarodnog dana mira riječima glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa : „Proslavite Međunarodni dan mira šireći suosjećanje, dobrotu i nadu. Pridružite nam se kako bismo mogli zajedno oblikovati mir!“

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X