Share on facebook
Share on twitter
20210127_105442_www

Ministar Horvat predstavio upute za građane Banovine koji imaju oštećene objekte

PETRINJA – Zamjenik predsjednika Stožera civilne zaštite Darko Horvat je danas na Sajmištu govorio o Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom. U četvrtak će Vlada raspravljati o podnesenim amandmanima, u petak će se glasovati o zakonu, a u ponedjeljak će biti objavljen u Narodnim novinama te će krenuti njegova primjena. Horvat je najavio i kako će na sljedećoj sjednici Vlade biti donesene izmjene prvog programa mjera kojima će se u postupovni akt uklopiti Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija. Ministar je predstavio i danas pripremljene naputke za građane po pitanju zahtjeva za obnovu:

„Mi smo tijekom današnjeg dana za građane Sisačko- moslavačke županije pripremili vrlo konkretne naputke o tome što ako su zgrade u ovom trenutku označene zelenom, žutom ili crvenom markicom. Dakle, polako građane pripremamo na koji način i na koja mjesta će imati priliku podnositi zahtjeve. Bit će jedna jedinstvena adresa za sve. Dakle, Republike Austrije 20. Svi će se zahtjevi na još malo pojednostavljenim obrascima podnositi na Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Mi ćemo odlukama kroz upravni postupak izdavati pravo na određeni stupanj obnove. Nakon toga ta odluka ide ili u Fond za obnovu ili Središnji državni ured ovisno o tome koji će se zahtjev popunjavati na konkretno rješavanje ili provedbu, da li procesa rekonstrukcije, konstrukcijske obnove, cjelovite obnove ili gradnju zamjenske obiteljske kuće.“

Na novinarsko pitanje o tome kako će građani biti upoznati s naputcima o obnovi i naknadi štete, Horvat je pojasnio kako će oni biti dostupni na više mjesta:

„Oni će se tijekom današnjeg dana početi dostavljati građanima na kućne adrese. Svi naši statičari koji obilaze teren i koji u ovom trenutku lijepe markice na objekte koje pregledavaju će uz sebe imati ovaj naputak koji će građanima vrlo jasno i decidirano reći što ako im je zgrada označena žutom, što ako im je označena crvenom oznakom. Dakle, od današnjeg dana se ovi materijali mogu vidjeti i na web stranici i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, na web stranicama Fonda i na web stranicama Središnjeg državnog ureda.“

Horvat je dao izjavu na Sajmištu kod prostora od gotovo 2 hektara na kojemu su već počeli pripremni radovi za gradnju kontejnerskog naselja. Radove izvodi tvrtka Strabag. Državni tajnik Tomislav Mihotić je približio detalje vezano za naselje:

„Stambeni dio će biti smješten na oko 12 tisuća kvadrata. Ostatak od 6 tisuća kvadrata će biti poslovni dio. U ovom stambenom dijelu investitor cijelog zahvata je Grad Petrinja, ali će od Državnog stožera dobiti financijsku i organizacijsku potporu. Poslovni dio će realizirati s poduzetnicima koji su povukli tu inicijativu. Što se tiče prvih kontejnera koji će doći na ovu lokaciju, za petnaest dana ćemo imati pripremljen kompletan plato, ali s druge strane ćemo sve napraviti da se u prvoj fazi nakon nekoliko dana stvore uvjeti da se prvi stambeni kontejneri za one za koje je to najpotrebnije postave, spoje na infrastrukturu i da ljudi tu mogu normalno početi živjeti i funkcionirati.“

Mihotić je dodao kako je s jučerašnjim danom do sada postavljeno 877 stambenih kontejnera, a sadašnji podaci govore o tome da postoji potreba za 1.500 kontejnera. Svi kontejneri će biti postavljeni za petnaestak dana.

AFERA TUŠEK

Ministru je postavljeno i pitanje vezano za aferu Tušek:

„Nemojmo zaboraviti da kolega dolazi sa mnom iz treće izborne jedinice. Mislim da su do sada i stranka i on sam objasnili što je mislio tijekom tog sastanka. Predsjednik stranke je jučer imao tiskovnu konferenciju i mislim da je ta situacija za nas ovog jutra zatvorena.“

Horvat je rekao kako ovakve slučajeve poput kolege Tušeka treba promatrati individualno kao pojedinačne slučajeve. Ako se dogodila pogreška onda ona ima svoju adresu i ime: „ Mislim da je nekorektno  Vezati tu pogrešku za određenu političku opciju.“, zaključio je Horvat.

 

 

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X