vlaknaslov

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković posjetio SMŽ – na obnovljeni sisački kolodvor stigao vlakom

SISAK – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima i predstavnicima Hrvatskih željeznica, posjetio je danas sjedište Sisačko-moslavačke županije. U Sisak, na obnovljeni Glavni željeznički kolodvor čija je rekonstrukcija dovršena nakon sedam godina, ministar je stigao vlakom iz Zagreba.

„Drago mi je da sam u prisustvu predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture, predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza i svojih suradnika državnih tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture došao novoobnovljenom prugom ovdje do Siska. Ukupna vrijednost radova dionice od 25 kilometara obnovljene pruge je 250 milijuna kuna i tu čestitam HŽ Infrastrukturi što je ipak konačno krenuo veliki investicijski ciklus u željezničku infrastrukturu. Sada smo jednim većim dijelom dionice prometovali 140 kilometara na sat. To je prizor koji se rijetko vidi u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo po završetku obnove ovih 25 kilometara koja je pri kraju, jer veći dio prema Sisku je obnovljen, od Zagreba do Siska putovati 40-ak minuta. Mi danas ulažemo oko 1,5 milijardi eura u željezničku infrastrukturu. Za 10-tak dana ćemo potpisati ugovor jednog velikog projekta ukupne vrijednosti 3 milijarde kuna. Prije 10-tak dana smo potpisali i Savski Marof-Zagreb i sve one dionice koje se danas već grade. Glavnina investicija u prometnu infrastrukturi je danas u željeznicu“, rekao je Butković.

Podsjetio je kako je Vlada ovih dana donijela i odluku o nabavci novih 11 vlakova. Ubrzo će, kaže, biti potpisani ugovori i za dodatna 22, što će se financirati iz EU fondova. U nabavku 33 nova vlaka, bit će utrošeno oko 1,6 milijardi kuna, izvijestio je ministar, prokomentiravši i novi izgled Glavnog kolodvora u Sisku.

„Drago mi je da smo danas ovdje došli na novoobnovljeni Glavni kolodvor u Sisku. Ukupna vrijednost radova je 65 milijuna kuna. Ti radovi su se malo odužili, zbog arheoloških istraživanja. Drago mi je da će uz novoobnovljenu zgradu koja zaista lijepo izgleda biti i dio naše povijesti tako da će svi oni koji prometuju ne samo prema Zagrebu, nego koriste Glavni kolodvor, vidjeti i dio našeg istraživanja iz 1. stoljeća prije Krista, tako su mi rekli. Drago mi je da naša povijest ovdje u Sisku ima dimenziju upravo na Glavnom kolodvoru. To je jedna simbolika“, kazao je Butković.

Dodao je kako obnovljeni Glavni kolodvor u Sisku ima uporabnu dozvolu i ovih će dana biti i službeno otvoren, a kompletno arheološko istraživanje i dio koji se odrađuje s Ministarstvom kulture potrajat će još neko vrijeme.

Ministra je u Sisku dočekao župan Ivo Žinić sa svojim suradnicima, nakon čega su održali radni sastanak u sjedištu Županije.

„Nakon sastanka sa županom i njegovim suradnicima, u prisustvu predstavnika Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture održali smo radni sastanak koji je bio dosta operativan. Nakon što smo došli vlakom u Sisak, vidjeli obnovljen Glavni kolodvor, obnovljenu prugu, dogovorili smo da će HŽ infrastruktura krenuti s izradom studijske dokumentacije oko potrebe izgradnje drugog kolosijeka pruge Zagreb-Sisak. Drugo, ove se godine nastavlja i obnova pruge Sunja-Novska. To je nastavak ove dionice koja je došla do Sunje, 350 milijuna kuna. HŽ Infrastruktura je osigurala sredstva i u ovoj godini će krenuti obnova nastavka pruge prema Novskoj“, rekao je ministar Butković nakon sastanka u Županiji.

Riječi je bilo i o cestovnoj infrastrukturi (Odranskom mostu i spojnoj cesti – projektu vrijednom 65 milijuna kuna za koji su 12. veljače otvorene natječajne ponude i nakon odluke o odabiru izvođača, krenut će radovi; dionici državne ceste Orleković – Hotnja koja je za sada jedina državna cesta u Hrvatskoj koja nije asfaltirana – u svibnju se očekuje izdavanje građevinske dozvole; Galdovačkom mostu  …).

„Još jedna stvar je obnova ceste Sisak – Petrinja. Projektiranje ide i negdje u osmom mjesecu će biti građevinska dozvola. Vrijednost projekta je 40 milijuna kuna i kad bude ishođena građevinska dozvola, sjest ćemo i vidjeti da i tu postupak krene što prije“, dodao je Butković.

Župan Ivo Žinić rekao je kako je zadovoljan ishodom sastanka.

„Dotaknuli smo one najvažnije teme koje muče Sisak i Sisačko-moslavačku županiju. Svakako me raduje vijest da će se konačno krenuti u pregovore oko financiranja dovršetka autoceste, a posebno me raduje i vijest da bi početak gradnje mosta preko rijeke Odre trebao krenuti tijekom ljeta. Ponude su otvorene, obrađuje se natječajna dokumentacija i vjerujem da će to biti riješeno. Također, vjerujem da će i jedina državna cesta u Republici Hrvatskoj, makadamska cesta Orleković-Hotnja, ove godine biti izgrađena i završena. Na taj način ta dionica državne ceste D36 Sisak-Karlovac će biti potpuno asfaltirana. Razgovarali smo i o obilaznicama oko velikih gradova, posebno oko Kutine gdje ide veliki tranzitni kamionski promet prema Mađarskoj. I obilaznice oko Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice su nešto što nas muči, što želimo da se stavi u plan. Raduje me da ide i izgradnja druge faze Mosta Gromova, ali i nastavak rekonstrukcije ceste prema Glini gdje bi Betermen trebao dovršiti tu državnu cestu.

Razgovaralo se, kaže župan, i o željezničkom prometu.

„Zahvalio sam ministru posebno što je obnovljena ova pruga Sisak-Zagreb, ali i dionica Sisak-Sunja koja je u završnoj rekonstrukciji te na nastavku gradnje od Sunje prema Novskoj, jer ovo će biti zaobilaznica vlakova kada krene rekonstrukcija pruge Dugo Selo-Novska. Naime, gradit će se drugi kolosijek Dugo Selo-Novska i onda će kompletan željeznički promet ići preko Siska, Sunje i Novske. Najava izrade studije za gradnju drugog kolosijeka prema Zagrebu, nešto je što bi pomoglo da brzine, odnosno vrijeme putovanja od Siska do Zagreba svedemo na 30 minuta. Brzina vlaka 140 kilometara na pojedinim dionicama doista omogućava da Sisak bude na pola sata od Zagreba i vjerujem da će se u budućnosti i taj drugi kolosijek izgraditi. Svakako, ono što sada moramo učiniti, to su dodatne kompozicije vlakova koje smo zatražili, kako ne bi bilo gužve u jutarnjim, odnosno poslijepodnevnim satima.“

Na radnom sastanku s ministrom bilo je riječi i o Brodocentru, tvrtki Lučke uprave te o preseljenju Lučke uprave iz zgrade Dunavskog Lloyda u Lučku kapetaniju.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X