Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
Jedna od primarnih zadaća HV-a i u 2021. godini bit će pomoć civilnim institucijama, pogotovo u zadaćama koje podrazumijevaju pomoć zdravstvenim djelatnicima, najavljuje ministar obrane| Foto: MORH / F. Klen

Ministar obrane Mario Banožić posjetio petrinjsku vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“

PETRINJA – Ministar obrane Mario Banožić u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja posjetio je vojarnu „Pukovnik Predrag Matanović“ u Petrinji, gdje je održao radni sastanak sa zapovjednicima Hrvatske kopnene vojske i Gardijske mehanizirane brigade.

Obilasku vojarne i radnom sastanku nazočio je i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadir Dražen Ressler, zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi pukovnik Krešimir Kršinić, zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gromovi pukovnik Ivan Radić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Ministar Banožić izrazio je zadovoljstvo vrhunskom spremnošću pripadnika Gardijske mehanizirane brigade te smještajnim i radnim kapacitetima vojarne, naglasio je kako će i u 2021. godini jedna od primarnih zadaća Hrvatske vojske biti pomoć civilnim institucijama, pogotovo u onim zadaćama koje podrazumijevaju pomoć zdravstvenim djelatnicima.

„Hrvatska vojska stavila je na raspolaganje sve svoje logističke kapacitete i ljudske potencijale u borbi protiv zaustavljana daljnjeg širenja koronavirusa. Vlada Republike Hrvatske, Stožer civilne zaštite i zdravstveni djelatnici poduzimaju ogromne napore u suzbijanju širenja koronavirusa, vodeći pri tome računa da se maksimalno zaštite životi građana, pogotovo one najrizičnije skupine, ali i da se gospodarskim subjektima omogući što normalnije poslovanje“, rekao je ministar obrane i pritom naglasio kako je cilj nastaviti projekte modernizacije i opremanja Hrvatske vojske, kao i raditi na drugim razvojnim projektima koji će biti u novom Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga za razdoblje od 2022. do 2033. godine.

Na kraju, ministar Banožić poručio je: „Pred nama je Božić, vrijeme kada se posvećujemo bližnjima, obitelji i prijateljima, ali i onim nemoćnima koji očekuju našu pomoć. Hrvatska vojska puno je puta pokazala svoj humanitarni karakter te vas i ovom prilikom potičem na humanitarni rad u razdoblju koje je pred nama“.

Admiral Hranj kazao je kako je Gardijska mehanizirana brigada izrasla na čvrstim temeljima i postignućima slavnih Tigrova, Gromova, Pauka i Vukova te kako je ona danas udarna postrojba Hrvatske kopnene vojske spremna i osposobljena za izvršenje svojih zadaća na najvišoj razini pripremljenosti i obučenosti.

„Pred brigadom su novi izazovi vezani uz projekte opremanja i modernizacije te dostizanje deklariranih sposobnosti. Siguran sam da će pripadnici Gardijske mehanizirane brigade, pred kojima su provedbe važnih zadaća svojim odgovornim i profesionalnim radom odgovoriti svim postavljenim zahtjevima i na taj način dostojno predstavljati Hrvatsku vojsku“, rekao je načelnik Glavnog stožera admiral Hranj.

General Šerić istaknuo je kako je, između ostalog, prioritet brigade u narednom razdoblju opremanje njezinih pripadnika puškostrojnicama u  NATO  kalibrima, nastavak opremanja BOV Patria, te unapređenje opreme za informacijsko-komunikacijske sustave.

„Proces modernizacije i nadogradnje vojarne u Petrinji krenuo je 2009. godine i taj je projekt tada nazvan „Vojarna 21. stoljeća“. Do sada su izgrađena čeriri smještaja objekata, zapovjedni objekt, nastavni objekt i pralište za borbena vozila i ostalu tehniku.  Drugim riječima, realizirano je  oko 87 posto planiranog projekta. Preostalo je za izgraditi ambulantu, još dvije smještajne građevine te sportsku dvoranu uz pripadajuću infrastrukturu“, rekao je general Šerić.

Na kraju, brigadir Ressler održao je prezentaciju u sklopu koje je govorio o provedenim obukama i vježbama, mirovnim misijama i operacijama, ali i o ustroju i razmještaju postrojbi.

„Nas cilj je u narednom razdoblju održati imajuće i stvarati nedostajuće sposobnosti. Kao i do sada, bit ćemo spremni  za provedbu borbenih operacija izvan državnog teritorija u sastavu multinacionalnih snaga i pružiti potporu civilnim institucijama u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća“, zaključuje brigadir Ressler.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X