Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ministricabedekovićnaslov

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković posjetila SMŽ

SISAK – U posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji boravila je danas ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković sa suradnicima. Tijekom boravka u Sisku, posjetila je tamošnji Centar za socijalnu skrb i Dječji dom Vrbina, a u sjedištu Županije održala je radni sastanak s ravnateljima i predstojnicima ustanova u sustavu socijalne skrbi s područja naše županije. Domaćin ovog radnog sastanka bio je zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak.

„Današnji sastanak bio je u jednom dijelu informativan, ali isto tako konkretan i konstruktivan. Zadovoljstvo mi je što smo razgovarali o unaprijeđivanju suradnje ustanova s područja socijalne skrbi i jedinica lokalne samouprave i Sisačko-moslavačke županije kao jedinice regionalne samouprave“, kazao je Celjak nakon sastanka.

Zamjenik župana posebno je ovom prilikom istaknuo suradnju koju Županija ima s ustanovama iz područja socijalne skrbi na različitim projektima.

„S Domom za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji primjerice surađujemo na projektu izgradnje vanjskog lifta, s ciljem poboljšanja vertikalne komunikacije. Isto tako s Domom za starije i nemoćne osobe Sisak surađujemo na projektu izgradnje podružnice, odnosno na prilagođavanju dijela zgrade Doma zdravlja u Kutini u cilju smještaja korisnika u okviru djelatnosti podružnice Doma za starije i nemoćne Sisak koji će djelovati u Kutini. S Centrom za socijalnu skrb također surađujemo kao partner na projektu poticanja deinstitucionalizacije kroz adaptaciju i prenamjenu prostora Centra za socijalnu skrb Sisak i podružnicu Obiteljskog centra. S Domom za starije osobe Glina također surađujemo na projektu poticanja deinstitucionalizacije kroz adaptaciju kuhinje za vanjske korisnike i uspostavu dnevnog boravka“, izvijestio je Celjak ministricu. Zaključio je kako je ovaj sastanak na kojem je otvoreno niz tema, dobar temelj za uspješnu daljnju suradnju s ustanovama s područja socijalne skrbi kojima je osnivač država, s ciljem poboljšanja pružanja socijalnih usluga i kvalitetnijeg provođenja socijalne politike na području naše županije.

„Svrha današnjeg sastanka je zapravo nastavak započete suradnje sa svim ravnateljima centara za socijalnu skrb, predstojnicima podružnica i ravnateljima domova, odnosno ustanova u sustavu, koja je započela prošli tjedan u Ministarstvu. Naime, ja sam prošli tjedan u Ministarstvu održala jedan sastanak sa svim ravnateljima gdje smo, između ostalog, dogovorili način na koji ćemo raditi i otvorili neke ključne točke naših budućih aktivnosti. Dakle, prije svega radi se o nastavku suradnje s ravnateljima, ali i o početku mojih posjeta izvan Ministarstva koje ću odraditi u svakoj pojedinoj županiji u Republici Hrvatskoj“, rekla je o razlozima svog posjeta ministrica Bedeković koja je na tu dužnost stupila ovo ljeto.

Sisačko-moslavačka županija među prvima je koje je posjetila.

„Zahvaljujem na danoj prigodi da upravo u prostoru Sisačko-moslavačke županije održimo sastanak s ravnateljima centara za socijalnu skrb i predstojnicima svih podružnica centara za socijalnu skrb ovdje u Sisačko-moslavačkoj županiji te s ravnateljima ustanova u sustavu socijalne skrbi, prije svega tu mislim na Dječji dom Vrbina i Centar za rehabilitaciju Komarevo. Upravo odabirom mjesta sastanka sa svim ravnateljima, ovdje u Županiji, želim staviti dodatni naglasak na važnost zajedničke suradnje između Ministarstva, jedinica lokalne i regionalne samouprave u smislu suradnje izvršne vlasti s lokalnim i regionalnim vlastima kako bi se, prije svega, poboljšao sustav socijalne skrbi i što je najvažnije, kako bi se poboljšale usluge za naše krajnje korisnike“.

Naglasak današnjeg sastanka, rekla je ministrica, bio je na zaštiti  socijalnih radnika i sigurnosti Centara za socijalnu skrb.

„Nakon tragičnih događaja u Centru za socijalnu skrb Đakovo, Ministarstvo je pristupilo čitavom nizu aktivnosti kako bi se socijalnim radnicima omogućilo da mogu funkcionirati i da mogu kvalitetno obavljati svoj posao. Naravno, da bismo to postigli, prvi korak treba biti osiguravanje sigurnih uvjeta rada i tu doista nemamo što čekati. Ministarstvo je odmah pristupilo žurnim mjerama i ja sam već nekoliko puta u javnosti naglasila da je zadan rok 30. rujna ove godine da se u sve centre za socijalnu skrb i u sve podružnice centara za socijalnu skrb u Republici Hrvatskoj uvede fizička i tehnička zaštita. Pod fizičkom podrazumijevam zaštitarske službe i širenje ovlasti zaštitarskih službi, za što sam dala jasnu uputu svim ravnateljima. Što se tiče tehničke zaštite, to je uvođenje detektora metala u sve ustanove, dakle u sve centre za socijalnu skrb i sve podružnice, bilo da se radi o portalima – velikim detektorima metala, bilo da se radi o ručnim detektorima, ovisno o uvjetima koje svaka pojedina ustanova ima. Razgovarala sam s ravnateljima o tome kako bismo vidjeli teku li pripreme svojim tijekom i ima li kakvih problema da bismo do 30. rujna moglo napraviti sve ono što je zadano“.

Bedeković ističe još jednu važnu pretpostavku za osiguravanje socijalnih radnika i drugih stručnih radnika u centrima za socijalnu skrb.

„Još jedna u nizu aktivnosti, ja bih rekla, u čitavom ovom paketu mjera osiguravanja i socijalnih radnika i centara za socijalnu skrb je svakako postizanje statusa „službene osobe“za sve socijalne radnike i sve stručne radnike u sustavu. U komunikaciji s ministrom pravosuđa, kolegom Bošnjakovićem, već smo krenuli u preoblikovanje, odnosno izmjene i dopune Kaznenog zakona u koji će se unijeti odredbe koje će omogućiti svim socijalnim radnicima i svim stručnim radnicima u sustavu socijalne skrbi status službene osobe“, rekla je ministrica, naglasivši i važnost jačanja međuresorne suradnje.

„Kad kažem „međuresornu suradnju“, mislim na suradnju s ministarstvima poput Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva pravosuđa, kako bismo na što žurniji način mogli pristupiti nužnoj razmjeni informacija i kako bismo zaštitili djelatnike u sustavu socijalne skrbi, ali i sve krajnje korisnike. Smatramo da je upravo takva žurna, promptna reakcija, nešto što će, između ostalog, utjecati i na prevenciju svih mogućih rizičnih događanja u budućnosti.“

Na sastanku u Sisku, ministrica je naglasila i važnost povlačenja sredstava iz Europskih fondova kako bi se svim ustanovama u sustavu socijalne skrbi osigurali adekvatni materijalni uvjeti rada. U tom segmentu, pohvalila je Sisačko-moslavačku županiju.

„Ono što sam zatekla ovdje na području Sisačko-moslavačke županije je naravno za svaku pohvalu. Imamo niz projekata koji su u tijeku. Radi se na jačanju infrastrukture. Jednako tako, radi se i na projektima širenja mreže socijalnih usluga u zajednici i sve u svemu, barem po onome što sam ja mogla i mogu zaključiti nakon ovog sastanka, je da je ovo županija i prostor na kojem se jako puno radi, na kojem postoji dobra suradnja između centara socijalne skrbi i ostalih ustanova u sustavu socijalne skrbi i Županije, tako da bih rekla da ova županija može poslužiti kao jedan primjer dobre prakse i drugim županijama“.

Nakon Siska, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković sa suradnicima se zaputila u Novsku gdje je posjetila tamošnji Centar za socijalnu skrb. U Novskoj je nazočila i otvaranju novoizgrađenog Dječjeg vrtića „Stribor“.

Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X