Izbornik
prosvjedvor21102019

Mirni prosvjed u Dvoru protiv skladištenja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

DVOR – Građanska inicijativa „Zelena Banovina“ organizirala je ispred zgrade Općine Dvor u Dvoru mirni prosvjed s kojeg je ponovno odaslana poruka kako se protive odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, odnosno u Čerkezovcu. Prosvjed je organiziran uoči sjednice Općinskog vijeća na kojoj je danas jedna od točaka Dnevnog reda bila i prezentacija Nacionalnog programa, te upoznavanje s planiranim aktivnostima uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Navedeni Nacionalni program predstavili su predstavnici Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško.

„Svrha ovog protestnog skupa je poruka građana da ne želimo nuklearni otpad. Riječ je o tome da je došao jedan dopis od Fonda kojim žele da se uključi javnost u pružanje informacija, edukacije i uključivanje javnosti u proces odlučivanja i tako dalje, da se uspostavi Centar za zbrinjavanje. Ta kategorija Centar za zbrinjavanje je nešto novo, pošto je prvenstveno prvo bilo govora o skladištenju, pa trajnom skladištenju, sada je riječ o Centru. I dalje želim naglasiti da mi građani ne želimo nuklearni otpad na području Općine Dvor. To je poruka svima, ali poruka i našem Općinskom vijeću da vijećnici znaju i uvaže glas ovih ljudi koji su im dali mandate“, rekao je Vlado Ribić u ime mještana Općine Dvor.

Podsjeća kako su prosvjed organizirali već nekoliko puta u Dvoru, a ukoliko se njihov glas ne posluša, poručuje kako će tražiti druga rješenja koja se nude u zakonskim okvirima. Iako je Republika Hrvatska obećala poštivanje svih ekoloških standarda, kao i novčanu kompenzaciju, na pitanje zašto im ne vjeruju, Ribić odgovara : „Zato što je s nama kontaktirao i Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost. Zavod nas je pet godina pokušavao uvjeriti i educirati, na kraju gospodin Medaković je smijenjen, Zavod je ugašen. Ulogu je preuzeo Fond s istim ciljem, žele nas educirati. Mi smo svjesni i upućeni što znači takav jedan centar na području Općine Dvor i što on može donijeti nama kao građanima Dvora. Ništa dobroga nam ne može donijeti. U 25 godina razvoja Općine, nisu uložena sredstva u ovu Općinu. Budžet ove Općine je od 8 do 10 milijuna kuna, odjednom ove se pojavljuje budžet od 37 milijuna kuna gdje se počinje odjednom  graditi ulice, ceste, kanalizacije. 25 godina se nije ulagalo, a odjednom je netko otvorio vrata i sredstva dao Općini. Što to treba značiti, prosudite sami“, dodaje Ribić.

Prosvjed je podržao i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović. „Ovo područje, kada pogledamo kroz povijest, ima svoju priliku. S nuklearnim otpadom mi smo izgubili sve i jednu priliku. Ovdje moramo reći jasno da smo se kroz zadnjih 10 i 15 godina borili da Hrastovačka, Trgovska i Zrinska gora i ostale gore budu zaštićeno područje. Međutim treba jasno reći da se radi o poltronskoj politici svih onih koji danas jesu ovdje i bili su u više navrata, a odlučuju o samo jednoj stvari, o jednoj točci, da nema ovdje nuklearnog otpada. To je za nas katastrofalno jer znamo da po zakonima, Ustavu, po svemu onome što govori europska konvencija, da pravo ljudi, lokalne samouprave mora biti temeljno pravo da oni mogu uzeti stvar u svoje ruke“, kazao je Dumbović.

Podsjeća kako je ovo područje idealno za ekološku proizvodnju. „Vi ste danas na području gdje ima najviše pitomog kestena u Europskoj uniji, ovdje ima najviše izvora, 700 izvora pitke vode. To jednostavno nije prihvatljivo. Iz gospodarskog, političkog, sigurnosnog, ekološkog i kojeg god hoćete faktora. To su stvari za koje sam se borio zadnjih godina. Uvijek je taj dio nuklearnog problema i procesa za neke  politike politikanstvo, međutim nije. Mene strašno smeta od razine župana koji nikada nije imao stav, pa i od načelnika, da kažu jasno. Ako govore da su protiv toga, ja kao gradonačelnik Petrinje bi rekao, imate samo jednu točku, a to je da nemate ovdje što tražiti“, ističe Dumbović, te podsjeća kako ćemo izgradnjom ovog odlagališta dobiti etiketu nuklearnog otpada.

Općinski vijećnik u Dvoru Branislav Joka zahvalio se svima koji se u odazvali na ovaj njihov mini prosvjed. „Vladajući su danas tobože htjeli prikazati da su oni protiv nuklearnog otpada, načelnik se pozivao na zaključak iz 2015. godine, a načelnik je zaboravio da smo mi iz opozicije tada sazvali Općinsko vijeće, hitnu sjednicu Općinskog vijeća i da smo mi na toj sjednici predložili da se donese odluka da se Općinsko vijeće ograđuje od odlagališta nuklearnog otpada na Čerkezovcu. Oni da bi izbjegli odluku, načelnik je predložio da bude zaključak. On ima većinu u Općinskom vijeću i to je tako prošlo“, rekao je uvodno Joka, te dodaje kako je njima ovaj politički manevar sumnjiv.

Podsjeća kako je ova sjednica Općinskog vijeća trebala biti održana prošloga petka, no prebačena je za danas. Pozvao je načelnika da pokaže dokument kojim je Općinsko vijeće protiv izgradnje odlagališta ovakvog otpada na Trgovskoj gori. Kazao je kako su vladajući u Dvoru dali zeleno svjetlo za gradnju ovakvog centra. Na kraju je još poručio „Mi ne želimo i nećemo odlagalište nuklearnog otpada na Čerkezovcu i to je stav ovoga naroda“.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X