Share on facebook
Share on twitter
arminhnaslov

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježili smo i u Dijagnozi

U ovom razdoblju godine – od 15. studenog do 15. prosinca – u Hrvatskoj obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti. Smisao obilježavanja tog Mjeseca je skrenuti pozornost javnosti na sve veći problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti i potaknuti zajednicu – dakle sve nas – na borbu protiv ovisnosti i jači zajednički angažman u suprotstavljanju tom ozbiljnom i sve raširenijem problemu današnjice.

„U svijet ovisnosti lako je ući, ali je jako teško iz njega izaći“

Ovisnost je duševno, a ponekad i tjelesno stanje koje karakterizira nesavladiva želja, odnosno neodgodiva prisila za uzimanjem sredstava ovisnosti. Kod pojave ovisnosti smanjena je kontrola u odnosu na potrošnju supstance – droge, alkohola, duhana … Pojam ovisnosti ne mora se odnositi samo na psihoaktivna sredstva. Čovjek može razviti i druge vrste ovisnosti:  o televiziji, o internetu, društvenim mrežama,  računalnim igricama, o igrama na sreću …

Ovogodišnji Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježavamo u specifičnim okolnostima, u jeku epidemije, odnosno pandemije koronavirusa SARS -CoV-2. Kako ta dva problema – epidemija i ovisnosti koreliraju – kako epidemija utječe na one koji su već razvili neku ovisnost i predstavlja li možda povećani rizik i za nastanak novih ovisnika, jedno je od pitanja o kojem smo u „Dijagnozi“, emisiji o zdravlju u programu Petrinjskog radija, razgovarali s prof. Arminom Hadžićem, psihologom, voditeljem Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja. Ovo Savjetovalište se inače problemima ovisnosti, kroz svoju „Školu NE-ovisnosti“ kontinuirano bavi tijekom cijele godine, a svake godine različitim edukacijama i radionicama obilježi i Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Emisiju možete poslušati ovdje:

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

„Zajedno za druge!“

SPLIT/GORA – Udruga „MI“ – Split organizira humanitarnu akciju od 15. rujna do 12. prosinca

X