Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
kontejneričs 2

Mjesta za smještaj u kontejnerskom kampu u Češkom selu još ima

PETRINJA – U Češkom selu, u krugu poduzeća NIL-Ž kamo su 2. siječnja iz Zagreba dovezena 22 kontejnera za stanovanje trenutno je smješteno pedesetak ljudi koji trenutno nemaju nikakve mogućnosti za boravak u svojim domovima ili stambenim zgradama oštećenim potresom. Kamp u Češkom selu prostire se na površini od 3800 četvornih metara. Sadrži 22 stambena kontejnera u kojima se nalaze po dvije sobe i toalet. U kontejnerima opremljenima sanitarnim čvorom, tuš kabinom i klimom može spavati dvoje do četvero ljudi; ukupni kapacitet je 88 mjesta.

Jutros je u ovaj kamp s obitelji stigao i Drago Cvetnić, umirovljeni ratni invalid čija je kuća u petrinjskoj Ulici Otona Kučere neupotrebljiva za stanovanje.

“Na našem domu su popucali nosivi zidovi i krov je propao prema unutra, ali nije se još srušilo. Jučer je došla Komisija i zalijepili su nam narančastu naljepnicu i rekli da ne smijemo biti u kući, ni paliti svjetlo ni ništa radi sigurnosti i da ne budemo unutra, da se ne bi srušilo u slučaju novog potresa. Ne možeš biti u kući u kojoj ne smiješ ni vodu ni ništa upotrijebiti! Čuli smo na televiziji da su ovdje došli kontejneri i došli smo tu i čovjek nam je dao kontejner, tu jedan čovjek, Hrvoje se zove, on je valjda zadužen za te kontejnere.”

Do sada su se svakako snalazili, kaže Cvetnić.

“Noćili smo u autu i svakako ovih dana. Sinoć smo se otišli okupati kod ženine sestre u Zagreb, ali nemamo tamo gdje biti. Ostavili smo još neke stvari u autu kod nje i sad ću morati ići po to, a imam nekakav stari auto koji jedva ide, tuđi auto. Imali smo među tim  stvarima za presvući se, da se okupamo. Nemamo se gdje okupati. Sad ćemo imat ovdje sve – unutra ima i tuš i sve, samo će pripojit i uredit i bojler i sve, al’ kuhat se ne može za sada, zato što je struha na agregat, a ako da HEP struju da se priključi s debelim kablom, da ne može pregorit, samo se sad dogovaraju tko će plaćati tu struju. Dogovaraju se, a ovdje zasad radi na agregat. Na agregat te nužne stvari ćemo imati – ima tuš, kada, imaju dvije sobe. Nas četvero će biti unutra – sin, njegova cura, žena i ja. Sin i njegova cura su u radnom odnosu, rade u restoranu “Ema”. Ona je kuharica, on je konobar. Restoran je isto oštećen, ali mislim da će vlasnik to brzo sanirati. Oni imaju dostavu i sigurno će, kad se prestane humanitarna pomoć dijeliti, svima ovim ljudima, volonterima koji su tu došli pomoći, trebati kuhati obroke”, ispričao je Cvetnić.

U kontejnerskom kampu u Češkom selu ima još tridesetak slobodnih mjesta. Iako mnogi ne žele napustiti svoje razrušene domove (neki u strahu od krađa, neki imaju životinje koje ne mogu napustiti, pa radije noće u automobilima u blizini svojih kuća), ovdje se mogu doći barem naspavati, istuširati, ugrijati … Svi koji ne mogu biti u svojim kućama i stanovima mogu se javiti u Ulicu Braće Hanžek 19 gdje se izmješta Gradska uprava ili na broj mobitela: 099/467-29-88 kako bi im se našao smještaj.

Mjesta za smještaj još ima i u Drugoj osnovnoj (OŠ D. Tadijanovića) i Trećoj osnovnoj (OŠ Mate Lovraka). Inače, tlo na petrinjskom području podrhtava i danas. (Najjače se jutros zatreslo u 7.49. Potres s epicentrom kod Petrinje bio je magnitude 4,2 prema Richteru. Prije toga, u 4.20 jačine 3,5 Richtera).

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X