Most1200x600

MOST prikuplja potpise za peticiju „Vodu u ustav“

PETRINJA – MOST nezavisnih lista pokrenuo je inicijativu kojom žele Ustavom zaštititi vodu kao osnovno ljudsko pravo i javno dobro. Tim povodom pokrenuli su i prikupljanje potpisa za njihovu peticiju, a prikupljanje potpisa organizirano je i na petrinjskoj Gradskoj tržnici. Koordinator MOST-a za Petrinju Petar Ćosić pojasnio je zbog čega prikupljaju potpise.

„Saborski zastupnici su na inicijativu građana pokrenuli ovo pitanje da se stavi na Dnevni red Hrvatskog sabora, a radi se zapravo o tome da se voda zaštiti, dakle da svi građani Republike Hrvatske imaju pravo na zdravu vodu, da to postane ustavna kategorija. Također da se izvori vode, koje mi imamo i po čemu smo poznati u svijetu, zaštite i da se ne mogu postavljati kao komercijalna kategorija“, pojasnio je Ćosić.

Do sada su ovu inicijativu podržala 34 saborska zastupnika koji smatraju da bi se usvajanjem navedenog prijedloga u Hrvatskom saboru na adekvatan način zaštitila voda u Hrvatskoj. „Mi smo na našoj županiji, MOST nezavisnih lista u suradnji sa brojnim udrugama, organizirali potpisivanje ove peticije i već smo imali ove aktivnosti u Petrinji, Glini, Sisku, ali i drugim gradovima i općinama naše županije. Odaziv je dobar. Građani prepoznaju našu akciju i isto to žele kao i mi, županijski i gradski vijećnici na našoj županiji“, dodaje Ćosić.

Cilj im je kaže prikupiti 50 tisuća potpisa na razini cijele Hrvatske. „Mi ćemo prikupljati potpise dok ne skupimo dovoljan broj potpisa. Radi se o peticiji, a ne o nekoj kategoriji koja je kontrolirana od Ministarstva uprave na ovaj način. Pokušat ćemo u Hrvatskoj skupiti 50 tisuća potpisa, kada to skupimo negdje do 1.studenoga vjerujemo da će se u Saboru pokrenuti aktivnost“, zaključio je Ćosić.

Ističe kako građani podršku za ovu peticiju mogu dati utorkom i subotom na petrinjskoj Gradskoj tržnici, a peticiju mogu potpisati i putem interneta na https://www.peticija24.com/voduuustav

Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X