Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
domzdravljasisaktekst

Na Aktualnom satu Županijske skupštine i o objedinjenom županijskom Domu zdravlja

TOPUSKO – Na prošlom Aktualnom satu Županijske skupštine, koja je održana u Topuskom, nezavisni vijećnik Petar Ćosić je postavio pitanje županu Ivi Žiniću koji su njegovi argumenti protiv ustrojavanja objedinjenog županijskog Doma zdravlja, umjesto dosadašnja tri. Smatra kako bi novi način organizacije Doma zdravlja donio niz ekonomskih, organizacijskih i kadrovskih prednosti te ponudio dostupniju i konkretniju zdravstvenu zaštitu našim sugrađanima.

Župan Ivo Žinić je u svom odgovoru istaknuo kako je o ovoj temi već govorio. „Po Zakonu, moramo imati najmanje jedan Dom zdravlja u županiji, to govori zakon, najmanje jedan, ne piše da mora biti jedan. Vi ste pokušali na neki način javnost obmanuti i reći da je potrebno jedan Dom zdravlja. Dobar dio županija ima ovakav sustav kao mi, jedan dio županija ima sustav kao što ste vi rekli po jedan dom zdravlja, jedinstveni Dom zdravlja. Ja smatram osobno da je ovaj model kojeg trenutno imamo dosta dobar“, rekao je Žinić.

Smatra kako je sadašnja organizacija rada domova zdravlja u našoj županiji dobra. „Naša županija je jedan od najvećih teritorijalnih županija, mi smo jedna velika županija, imamo od Gvozda do Novske 200 kilometara, od Lekenika do Hrvatske Kostajnice 100 kilometara, jedna velika županija i smatram da imamo nekoliko cjelina, mikro regija u ovoj županiji, dakle moslavački dio, specifičan, ovaj središnji dio, Sisak, Posavina, Turopolje i imamo Banovinu. Upravo oni koji su osnivali ove Domove zdravlja vodili su se tom logikom i mislim da je ta logika dobra i to je moj osnovni argument“, kazao je Žinić.

Dodaje kako je on zagovornik teze i ideje o decentralizaciji općenito. „Ne može se sve centralizirati. Upravo iz tih razloga, drugi argument je da bude decentralizirano. Ja bih volio čuti i vidjeti od vas što se s time dobiva. Mi možemo formalno-pravno kao što se to radi svugdje napraviti jedinstveni Dom zdravlja, imali bi jednog ravnatelja doma zdravlja, a u Kutini bi onda imali pomoćnika, ništa se ne bi promijenilo. Ja bih prihvatio ovu vašu ideju, ne zato što je vi predlažete, da to ima logike, ali nema nikakve logike, što mi s tim dobivamo“, pitao je Žinić. Stoga smatra kako je ovo populističko pitanje jer nije naveden niti jedan argument zbog čega bi se prihvatio prijedlog o osnivanju jednog županijskog doma zdravlja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X