Na koncertu izvedena djela iz 19.st.hrvatskih i stranih autora Na koncertu izvedena djela iz 19.st.hrvatskih i stranih autora
PETRINJA – U ponedjeljak je u Hrvatskom domu održan koncert na kojem je nastupio trio sačinjen od klaviristice Tamare Jurkić Sviben, mezzosoprana Sofije Cingula... Na koncertu izvedena djela iz 19.st.hrvatskih i stranih autora

PETRINJA – U ponedjeljak je u Hrvatskom domu održan koncert na kojem je nastupio trio sačinjen od klaviristice Tamare Jurkić Sviben, mezzosoprana Sofije Cingula te Hrvoja Pintarića na rogu. Pintarić nam je otkrio o kakvom se koncertu radi:

“Izvodili smo djela hrvatskih autora, izvodili smo djela iz svjetske baštine. Ono što je interesantno je ova kombinacija: rog, mezzosopran, klavir. Skladbi ima dosta, one su s kraja 19.stoljeća. Rijetko se izvodi. Ovo je bila zgodna prilika da se tako nešto čuje. Glazba je jako lijepa, samo se rijetko izvodi u ovakvom sastavu.”

Ovaj trio zajedno svira godinu i pol dana. Do sada su nastupili dva puta u Puli, jednom u Varaždinu. Nakon Petrinje, očekuje ih nastup u Bjelovaru.

Rog se može učiti svirati u glazbenoj školi u Petrinji. Pintarić nam je odgovorio po čemu je rog zanimljiv kao instrument.:

“Zanimljiv je zato što može svirati u raznim sastavima i dobro se preklapa s različitim instrumentima. On može svirati u limenoj glazbi, ili u simfonijskim orkestrima. Može svirati glasno, može se prilagoditi trubama, trombonima, tubama, a opet može svirati s drvenim puhačima, s flautama, klarinetima, fagotima i isto tako se može tonski njima jako lijepo prilagoditi. Ili recimo rog u ovakvim sastavima kao večeras. Rog je zahtjevan, zahtjeva jako puno posvećenosti, ali ono što dobiješ zauzvrat je posebno.”

Ulaz na koncert je bio besplatan, a koncert je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.