festivalglgnaslov

Na mladima svijet i glazba ostaju, potvrdio 2. Festival dječjih Puhačkih orkestara

PETRINJA – Druga večer dvodnevnog Festivala puhačkih orkestara u organizaciji Gradske limene glazbe Petrinja, protekla je u znaku mladih snaga. U Maloj dvorani Hrvatskog doma održan je naime Festival dječjih puhačkih orkestara kojem je petrinjski GLG organizator i domaćin drugu godinu zaredom.

„Radi se o drugoj večeri ovog našeg Festivala – Festivalu dječjih puhačkih orkestara, zapravo nastavku projekta koji smo počeli provoditi prošle godine. Tu su naši najmlađi članovi orkestra i naši gosti, budući vrlo kvalitetni glazbenici. Već sad su te njihove izvedbe na vrlo zavidnoj visini, naravno kad se uzme u obzir njihov uzrast. Festival nije zamišljen kao natjecateljski, zamišljeno je da se djeca druže, da malo razmjenjuju iskustva i da zapravo rade sve ono što mi stariji glazbenici već radimo, zbog čega i volimo ovo čime se bavimo“, rekao je Tomislav Komes, predsjednik GLG-a Petrinja.

Ove godine, na Festivalu dječjih puhačkih orkestara nastupila su tri orkestra: domaćini iz Dječjeg orkestra GLG-a Petrinja i njihovi gosti iz istarskog Roča i Križevaca. „Prošle godine bilo je više izvođača, pa se to pokazalo možda malo nespretnije, jer djeca kao djeca, malo im pada koncentracija i onda smo se nekako bazirali na tome da svake godine pokušamo okupiti tri ili četiri orkestra i to se pokazuje nekako puno bolje. Njima je u fokusu nešto drugo osim same glazbe, a to je spomenuto druženje“, kaže Komes.

Napominje kako bez mladih, budućnosti nema ni za glazbu: „Oni su stvarno temelj ovoga što mi radimo. Inače, u svim puhačkim orkestrima u današnje vrijeme trend je takav da orkestre sve više i više preuzimaju baš mladi glazbenici. To su djeca, to su tinejdžeri od 14, 15, 16, 17, 18 godina i oni su stvarno temelj svih orkestara, a upravo ovakav rad s ovim još manjim glazbenicima, znači s djecom od 9, 10, 11 godina, zalog je za neku svjetliju budućnost toga. Bez njih jednostavno nema dobrih orkestara. To su sve djeca koja su glazbeno educirana, u većini slučajeva su to polaznici glazbenih škola ili nekih glazbenih tečajeva. Na taj način dobivaju stvarno dobre temelje za svoj sadašnji i budući rad, a samim tim i orkestri s ovako dobrim radom nemaju se razloga bojati za svoju budućnost“, zaključio je predsjednik GLG-a Petrinja.

Ovakvi susreti, mladim glazbenicima prilika su za stjecanje dragocjenog iskustva nastupanja pred publikom, prilika da jedni od drugih nešto nauče i najvažnije od svega, prilika za sklapanje novih poznanstava i prijateljstava. I sve to kroz ono što svi vole, kroz glazbu.

„Za najmlađe je u principu ovakva vrsta nastupa nešto što oni iščekuju, nešto čega se možda i malo boje, ali za njih je to jako afirmativno. To je njihov prvi doticaj s publikom, a što se tiče naše djece, naših malih „pilića“, za njih 13 ovo je prvi nastup. Tako da publika mora biti strpljiva. Oni su jako hrabri i nadam se da će stvarno sve biti u redu. Kolega iz Križevaca mi je rekao da su njegovi klinci, njegova djeca, isto tako bili jako uzbuđeni zbog nastupa. Kretali su iz Križevaca u četiri sata popodne, a već u tri su nestrpljivo ispitivali kad se kreće. Ja mu kažem: „Pa ti kao da ih vodiš u Njemačku, a ne u Petrinju koja je na samo dva sata putovanja“. Tako da je općenito za svu tu djecu ovo stvarno veliki izazov“, rekao je glazbeni voditelj GLG-a Petrinja, maestro Josip Kapović koji se na ovom Festivalu našao u dvostrukoj ulozi – dirigenta, ali i direktora Festivala.

Kapović je predstavio i goste ovogodišnjeg Festivala: „Došli su nam prijatelji iz Istre, iz Roča. To je isto jedno amatersko društvo, međutim oni za razliku od Petrinje ili naših gostiju iz Križevaca nemaju glazbenu školu i sve isključivo sami vježbaju s profesorom, mojim kolegom koji je inače akademski glazbenik, ali on ih sve uči, uz nekoliko kolega. Zanimljivo je čuti jedan način rad gdje ne postoji glazbena škola, dakle kako funkcionira to na taj način. Što se tiče naših gostiju iz Križevaca – sve pohvale za tu školu. To je Glazbena škola Alberta Štrige iz Križevaca, škola koja ima jako velikih uspjeha i s pjevačima i s instrumentalistima. Izuzetno puno rade i s udaraljkašima. Imaju jedan od najboljih udaraljkaških odjela u Hrvatskoj i zbilja su jako uspješni. Imaju i odličnog profesora trube, stvarno jedna škola s renomeom. Za našu djecu bit će zanimljivo čuti kako zvuče njihovi kolege iz jednog grada kao što su Križevci“.

Dječji orkestar GLG-a Petrinja ima 35 članova. Zanimljivo je da jedan dio naših mladih glazbenika već svira i s velikim orkestrom GLG-a.

„Jedan dio naših glazbenika mlađe populacije, znači mlađih od 18 godina, svira i u Dječjem i u Velikom orkestru iz razloga što djeca kad dolaze iz Glazbene škole jako je teško svake godine dobiti generacijski istu količinu djece. Znači, jedne godine dobijemo trube, jedne godine ne dobijemo trube, tako da smo uvijek prinuđeni iz Velikog orkestra ove mlađe držati još uvijek u Dječjem orkestru da bi se ovi baš mali, mali, koji su došli, mogli afirmirati kroz taj Dječji orkestar da bi jednog dana mogli biti njihovi kolege u Velikom orkestru“, objasnio je maestro Kapović.

Program Festivala dječjih puhačkih orkestara u Petrinji, otvorili su gosti iz Roča u Istri. Njihov voditelj je Romano Hantih.

„Naš orkestar je dio KUD-a, Željezničarskog kulturno-umjetničkog društva „Renato Pernić“ iz Roča. Ta djeca su polaznici naše tečajne nastave, znači nije u pitanju glazbena škola. Ovdje ih je 18, a imamo i 10 malih koji još ne sviraju. Svi članovi ovog orkestra su već i članovi  našeg velikog orkestra. Danas ćemo se predstaviti s pet skladbi: „Ljubav nas veže i spaja“, temom iz „Flinstonesa“ i skladbama „La Cucaracha“, „Tequila“ i „When the Saints Go Marching In“. Ovakvi dječji festivali su nešto jako korisno i treba nam toga što više. Za djecu to znači stjecanje iskustva, suočavanje s publikom, ali tu je i onaj lijepi dio putovanja i upoznavanja drugih kolega, mladih glazbenika i svega onog lijepog što takvo druženje nosi sa sobom“, rekao je Hantih.

Gostima iz Križevaca, pripala je završnica Festivala. Sa svojim voditeljem Marijom Komazinom izveli su dvije skladbe.

„Mi dolazimo iz Križevaca, iz Glazbene škole Alberta Štrige. Puhački orkestar osnovan je prije tri godine i sastoji se od djece, učenika osnovne i srednje škole. U Križevcima imamo tu sreću da su mladi još uvijek zainteresirani za ovakav jedan vid druženja i učenja, tako da evo, hvala Bogu imamo djece. Sada imamo četrdesetak članova orkestra. To su sve polaznici Glazbene škole, većinom osnovne, a nekoliko njih je u srednjoj školi na puhačkom odjelu i odjelu udaraljki. Večeras izvodimo dvije kompozicije: „Highlights from Harry Potter“ i „Black Forest Overture“, predstavio je svoj orkestar Mario Komazin.

Domaćini, Dječji orkestar Gradske limene glazbe Petrinja nastupili su ovaj put u sredini festivalske večeri. Pod ravnanjem i budnim okom svog dirigenta Josipa Kapovića predstavili su se s četiri skladbe: „To su skladbe koje su originalno pisane za puhačke orkestre te jedna obrada iz crtanog filma Mickey Mouse. To su: „Let’s Rock“, „Majestic March“, „Mickey Mouse March“ i „When the Saints Go Marching In“, najavio je Kapović.

Iako je nekim mladim glazbenicima ovo bio prvi javni nastup, sva tri orkestra, svaki na svoj način, osvojili su nepodijeljene simpatije publike i pokazali da za budućnost puhačkih orkestara ne trebamo brinuti. Uz stručno vodstvo svojih voditelja i svesrdnu podršku starijih kolega, ali i roditelja (kojima nije bilo teško doći ni iz Roča i Križevaca kako bi ih podržali), oni su budućnost na kojoj ostaju i svijet i glazba.

U opuštenoj završnici, direktor Festivala Josip Kapović, u ime domaćina zahvalio je gostima prigodnim zahvalnicama, a publici na velikom odazivu. Predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja, Tomislav Komes na kraju je publiku pozvao i na tradicionalni blagdanski koncert Velikog puhačkog orkestra GLG-a koji će biti održan 30. prosinca. Detalje nije otkrio, ali dao je naslutiti da bi moglo biti zanimljivih glazbenih iznenađenja i gostovanja. Ulaznice će u pretprodaji biti 15 dana ranije.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X